اینترنشنال پالیسی دایجست- استروان استیونسون: گام اشتباه ایلان ماسک: چرا دیپلماسی سایه با ایران یک بازی مخاطره آمیز است؟
آیا ایلان ماسک، ثروتمندترین مرد جهان، ناخواسته پا به دنیای خیانتکارانه سیاست ایران گذاشته است؟ نیویورک تایمز اخیرا گزارش داد که ماسک در اوایل ماه جاری با امیر سعید ایروانی، سفیر ایران در سازمان ملل متحد دیدار کرده است. این ملاقات که ظاهرا در اقامتگاه خصوصی ایروانی در نیویورک برگزار شد، باعث ایجاد فتنه و نگرانی شد.
هم دولت بایدن و هم سازمان ملل اطلاع قبلی از این دیدار را انکار می کنند، در حالی که وزیر امور خارجه ایران با صراحت این ادعا را رد کرد. با این حال، پیامدها همچنان نگران کننده هستند.
نقش رسمی ماسک در دولت آتی دونالد ترامپ، رئیس جمهور منتخب، محدود به رهبری یک ابتکار مبهم کاهش هزینه است که به سیاست خارجی مرتبط نیست. با این حال، اقدامات گذشته او حاکی از میل شدید او برای ورود به آب های حساس بین المللی است. مشارکت او در تماس تلفنی مشترک ترامپ و ولودیمیر زلنسکی، رئیسجمهور اوکراین، از قبل نشان از تمایل او برای بررسی مسائل خارج از دستور کار او داشت.
این آخرین دیدار ادعایی تنها نگرانی ها را در مورد آمادگی او برای هدایت و حرکت در میدان های مین دیپلماتیک تشدید می کند. [کاری که] بهتر است به متخصصان باتجربه ای مانند سناتور مارکو روبیو، وزیر امور خارجه منتخب ترامپ واگذار شود.
ریسک نمی توانست بالاتر باشد. چند هفته پیش، افبیآی طرحی از سوی ایران برای ترور ترامپ در جریان مبارزات انتخاباتی ریاستجمهوری آمریکا را فاش کرد. در این پسزمینه، گزارشهای ملاقات ماسک با ایروانی به گمانهزنیها درباره انگیزههای غول فناوری دامن زده است.
آیا او میتوانست راههایی را برای کاهش تنش بین واشنگتن و تهران جستجو کند؟
این دیدار که بنا به گزارش های غیر رسمی بیش از یک ساعت به طول انجامید، این نگرانی را ایجاد کرده است که ایروانی ممکن است انگیزه های اقتصادی را به ماسک داده باشد و دولت آینده را با وعده های معاملات سودآور در ازای کاهش تحریم های اقتصادی که اقتصاد ایران را فلج کرده است ترغیب کند.
اگر در شروع مذاکرات چنین پیشنهادی برای ایجاد رابطه ارائه شود، بازتاب یک استراتژی آشنا از کتاب بازی ایران است. سالها، تهران از پیشنهادات همکاری – مانند محدود کردن برنامه هستهای این یا اعمال اصلاحات داخلی، در ازای امتیازات غربی استفاده کرده است. بارها و بارها، چنین وعدههایی پوچ ثابت شدهاند و تخصص رژیم را در فریبکاری و تقلب آشکار میکنند. به نظر می رسد ماسک در خطر افتادن در همان دامی است که رهبران غربی بی شماری را به دام انداخته است.
ماسک ممکن است بر این باور باشد که صعود مسعود پزشکیان، رئیسجمهور به تازگی تحلیفشده ایران، نشانهای از تغییر بالقوه به سمت میانهروی است. این تصور نمی تواند دور از واقعیت باشد.
پزشکیان از اصلاح طلب بودن به دور است. او ریاست افزایش شدید اعدام ها را از زمان تصدی پست ریاست جمهوری در ماه اوت بر عهده داشته است، به طوری که ۴۶۷ نفر که ۱۵ نفر از آنها زن بودند، به قتل رسیده اند، از جمله یک اعدام در ملاء عام.
این نشان دهنده افزایش ۸۰ درصدی اعدام ها در مقایسه با دوره مشابه در زمان سلف او، ابراهیم رئیسی، معروف به «جلاد تهران» است.
پزشکیان، مانند کسانی که قبل از او بودند، یک رئیس جمهور دست نشانده است که دستورات رهبر ایران، آیت الله علی خامنه ای را اجرا می کند، که چنگ آهنین او بقای رژیم را از طریق ترس و خشونت تضمین می کند.
به طرز مشابهی، ماسک در نگاه کردن به ایروانی به عنوان یک گفتوگوی معتبر اشتباه میکند. در جریان اعتراضات سراسری سال ۲۰۲۲ که با مرگ مهسا امینی، زن جوان کردی که به دلیل نقض قوانین سختگیرانه حجاب در ایران بازداشت شده بود، شعله ور و شروع شد. ایروانی سرکشی رژیم را در صحنه جهانی به نمایش گذاشت.
ایروانی در سخنرانی در یک جلسه ویژه سازمان ملل که توسط ایالات متحده تشکیل شده بود، نگرانیها در مورد سرکوب خشونتآمیز رژیم را که منجر به کشته شدن 750 معترض و بازداشت بیش از 30000 نفر شد، رد کرد.
او به جای اعتراف به وحشیگری، کشورهای غربی را به دخالت در امور داخلی ایران متهم کرد. او تا آنجا پیش رفت که مدعی شد ایران دارای سوابق بی نظیری در زمینه حقوق بشر است و به طور مسخره ای ادعا کرد که آزادی بیان و اجتماعات مسالمت آمیز در قانون اساسی این کشور گنجانده شده است. خارج شدن بعدی او با عصبانیت [از این جلسه] بر عدم تمایل رژیم برای شرکت در گفتگوی معنادار تأکید کرد.
کاهش تحریمهای ایران از رنج ۸۵ میلیون شهروند این کشور کم نخواهد کرد. برعکس، این رژیم را برای پیشبرد برنامه خود توانمند می کند. حاکمان دینسالار ایران کمکهای اقتصادی را به شبکه نیابتی منطقهای خود کانالیزه می کنند و گروههایی مانند حماس در غزه، حزبالله لبنان، حوثیها در یمن و شبهنظامیان شیعه در عراق را تقویت میکنند.
سپاه پاسداران (IRGC) که قبلا به دلیل نقش خود در تروریسم بینالمللی در لیست سیاه قرار گرفته بود، خزانههای خود را دوباره پر خواهد کرد و خشونت و بیثباتی بیشتری را ممکن میسازد.
در همین حال، مردم عادی ایران همچنان با سرکوب، فقر و رژیمی مواجه خواهند بود که بقای خود را بر رفاه آنها ترجیح می دهد.
ترامپ و روبیو که هر دو از منتقدان سرسخت تهران هستند، مدتهاست که نسبت به خطرات مماشات هشدار دادهاند.
دههها تعامل غرب مبتنی بر گفتوگو و امتیازات، حاکمان ایران را گستاخ کرده و در عین حال آنها نتوانستهاند جاهطلبیهای خود را مهار کنند.
تهران از این نرمش برای تسریع برنامه هسته ای خود، تعمیق نفوذ منطقه ای خود و سرکوب مخالفان در داخل سوء استفاده کرده است.
این استراتژی نه تنها شکست خورده است، بلکه نتیجه معکوس نیز داشته است، و به رژیم اجازه می دهد تا قدرت خود را تحکیم بخشد و دامنه [نفوذ] خود را بدون مجازات گسترش دهد.
تنها راه تغییر پایدار در ایران در دست مردم آن است. مذاکرات خارجی هر چقدر هم که حسن نیت داشته باشد، نمی تواند جایگزین مبارزه داخلی مبارزان برای آزادی و دموکراسی شود. تلاش های ماسک، هر چند با نیت خوب، خطر مشروعیت بخشیدن به رژیمی را دارد که با ظلم و فریب پیشرفت می کند.
در عوض، او باید تعامل با اپوزیسیون دموکراتیک ایران را که اعضای آن مدتها خواستار پایان دادن به حکومت تئوکراتیک بودهاند، در نظر بگیرد. مشاوره با چهرههایی مانند مایک پمپئو وزیر امور خارجه سابق، لویی فری، مدیر سابق افبیآی یا ژنرال بازنشسته جیمز جونز، بینشهای ارزشمندی از واقعیت رژیم ایران و تهدیدات آن برای ثبات جهانی به ماسک ارائه میکند.
ثروت و نفوذ ماسک می تواند نیروی قدرتمندی برای تقویت صدای مردم ایران باشد. با تمرکز بر مشکلات آنها به جای اظهار علاقه [به گفتگو] با سرکوبگران آنها، او می تواند به آینده ای کمک کند که در آن ایران با آزادی، صلح و عدالت تعریف شود. درگیر شدن در دیپلماسی سایه با نمایندگان رژیم خطر تضعیف این آرزوها و تداوم چرخه سرکوبی را که برای چندین دهه ایران را درگیر کرده است، به دنبال دارد.
🌴براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 7سخن رو