۱۳۹۶ تیر ۷, چهارشنبه

نزاع بین سپاه و وزارت اطلاعات همراه با دو کلیپ



نزاع بین سپاه و وزارت اطلاعات

رونمایی 
«چنگ انداختن داعش به پدرخوانده‌اش در تهران» در ۱۷ خرداد، بخشی دیگر از نزاع درونی قدرت در جمهوری اسلامی! را رونمایی کرد؛ نزاع بین سپاه و وزارت اطلاعات.
رقابت و اختلاف دو نهاد با کارکرد امنیتی در نظام جمهوری اسلامی! مسبوق به سابقه بود از جمله زمانی که سازمان اطلاعات سپاه بعد از سال ها، فعالیت های خود را از سر گرفت و گسترده کرد؛ پدیده ای که نشان می‌داد منافع امنیتی سپاه از طریق وزارت اطلاعات به طور کامل تأمین نمی‌شود.
شکاف امنیتی
خامنه ای در ۲۹ اردیبهشت تسلط بر نهاد اجرایی کشور را مجدد از دست داد اما این دلیل بر آن نمی‌شد که «دولت با تفنگ» [به عنوان نمونه: داعش اقتصادی از منظر روحانی] خود را گسترش ندهد از جمله نقاطی که او باید در این مرحله برای کنترل امنیتی جامعه در اختیار می‌گرفت وزارت اطلاعات بود. در بخش اجرایی کشور شکاف بین دو جناح تعمیق یافته بود اما تسری این شکاف به بخش امنیتی نظام می‌تواند برای تمامیت آن ضایعات جبران ناپذیر داشته باشد.
فرصت داعش این امکان را به سپاه داده که نزاع را وارد مرحله جدیدی کند.
بی‌کفایتی
براساس مصاحبه ای که مهر در ۲۳ خرداد منتشر کرد. محمد دهقان نماینده مجلس! و «عضو شورای مرکزی فراکسیون نمایندگان ولایی» مدعی می‌شود که صحبت های وزیر اطلاعات روحانی در «جلسه غیر علنی بررسی حادثه تروریستی مجلس»، «به غیر از یکی دو جمله در عمل» «در خصوص موضوع جلسه» نبوده است. دهقان سپس تاکید می‌کند که «این حادثه تروریستی، هشداری برای همه از جمله وزارت اطلاعات بود.» [به عنوان نمونه: داعشی های نفوذی! و بن بست خامنه ای] دهقان به طور ضمنی بر روی عدم کفایت وزارت اطلاعات در رصد امنیتی کشور دست می‌گذارد.
عضو سپاه
محمد دهقان فرمانده سابق گردان مهندسی رزمی سپاه مریوان در زمان جنگ با عراق بود. او همچنین دارای «مسئولیت‌های مختلف در بسیج دانشگاه تهران و ریاست سازمان بسیج دانشجویی استان تهران و معاونت سیاسی سازمان بسیج دانشجویی» بوده است. او جزئی از سلسله مراتب سپاه است.
حمله به دیرالزور
در ساعات پایانی ۲۸ خرداد «روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» اعلام کرد که «نیروی هوافضای سپاه به مقر فرماندهی و مراکز تجمع و پشتیبانی تروریست‌های تکفیری در دیرالزور سوریه» حمله موشکی انجام داده است.
سپاه اعلام کرد که «در این عملیات تعدادی موشک میان برد زمین به زمین از پایگاههای موشکی نیروی هوافضای سپاه در استان های کرمانشاه و کردستان، تروریست های تکفیری را هدف ضربات مهلک و کوبنده قرار داد.» [به عنوان نمونه: آیا موشک های سپاه به دیرالزور می‌رسد؟!]
روحانی وارد می‌شود
بعد از حمله موشکی سپاه به سوریه، روحانی که می‌دانست این قدرت نمایی خامنه ای می‌تواند در ادامه نزاع قدرت به زیان او تمام بشود، مدتی سکوت کرده و سرانجام در ۳۰ خرداد در «ضیافت افطار با علما و روحانیون» گفت: «ما اگر تصمیمی می‌گیریم که به یک مکانی موشک بزنیم، این تصمیمات در حوزه ‏امنیت ملی ما قرار دارد.‏» و برای آنکه منظورش را کاملا واضح کند ادامه داد: «اقدامی که سپاه پاسداران انقلاب اسلامی برای آماده کردن موشک و پرتاب ‏آن به نقاطی که سران داعش در دیرالزور بودند، انجام داد تصمیم فرد یا یک رکن نظامی نیست، بلکه ‏اینگونه تصمیمات در شورای عالی امنیت ملی اتخاذ می‌شود». [به عنوان نمونه: موشک های سپاه رو به داخل پرتاب شد]
روحانی به این ترتیب می‌خواهد سهم خود را در این عملیات نشان دهد، بدون ورود روحانی، وزارت اطلاعات تحت کنترل او جایگاهش بیش از پیش زیر سوال می‌رود و زمینه برای اشغال آن توسط جناح مقابل فراهم می‌شود.
علوی نیز
وزیر اطلاعات نیز در تکمیل حرکت روحانی اعلام می‌کند که «نقاط تجمع سرکردگان داعش توسط وزارت اطلاعات در اختیار یگان موشکی سپاه قرار گرفت و موشک‌های ظفرآفرین سپاه آنها را نشانه گرفتند، حسب اطلاعات متقن ما موشک‌ها با دقت به هدف اصابت کرده و تعداد زیادی از عناصر جنایتکار داعش، چند تن از سرکردگان و فرماندهان آنها ... به هلاکت رسیدند.»
وزیر اطلاعات تاکید کرد: «هماهنگی و هم افزایی نیروهای اطلاعاتی، امنیتی، نظامی و انتظامی کشور اقتدار جمهوری اسلامی ایران را به رخ جهانیان کشید.» [رکنا ۳۱ خرداد ۹۶]
اطلاعیه شماره ۲
در اطلاعیه شماره ۲ «روابط عمومی کل سپاه پاسداران انقلاب اسلامی» به تاریخ ۳۱ خرداد، درباره حمله به دیرالزور تصریح می‌شود که «عملیات موشکی «لیله القدر» در سلسله مراتب نظامی و با هماهنگی ستاد کل نیروهای مسلح و تحت امر فرمانده معظم کل قوا (مدظله العالی) انجام پذیرفت.»
در این اطلاعیه با اشاره نکردن به نقش روحانی و وزارت اطلاعات، نقش هر دو انکار می‌شود، به این ترتیب سپاه اعلام می‌کند که در نبرد! با داعش تنها طرف حساب اوست، پس می‌توان به طور منطقی نتیجه گرفت که گام بعدی سپاه به کنترل درآوردن وزارت اطلاعات باشد تا این وزارت نیز به لحاظ سلسله مراتب در ذیل «دولت با تفنگ» درآید.
تلاش نافرجام
هر چند وزارت اطلاعات تلاش می‌کند تا نقش خود را در موشک باران! دیرالزور به ثبت بدهد اما سپاه امتناع می‌کند وهیچ سهمی برای وزارت اطلاعات قائل نمی‌شود. گویا در پشت صحنه کشمکش ها در حال افزایش است به خصوص آنکه تعیین وزیر جدید برای دولت آینده روحانی می‌تواند نشان دهد که وزارت اطلاعات در کنترل کدام جناح نظام مقدس! باقی خواهند ماند.
ورود وحیدی
روز ۶ تیر ایلنا مصاحبه به دقت ادیت شده ای با «سردار احمد وحیدی رییس دانشگاه عالی دفاع ملی» که « با خبرنگار سیاسی ایلنا » صورت گرفته است را منتشر می‌کند؛ متن مصاحبه نشان می‌دهد که با وسواس بسیار از یک متن مفصل تر خلاصه و گزینش شده است تا پیام های مشخصی به طرف های خود بفرستند.
احمد وحیدی «درپاسخ به سوالی درباره عدم اشاره به نقش وزارت اطلاعات در عملیات موشکی سپاه در اطلاعیه شماره دو سپاه پاسداران، اعلام کرد: بالاخره وزارت اطلاعات و سپاه دو دستگاه مجزا هستند که هر دو در تامین امنیت مردم و نظام جمهوری اسلامی نقشی مهم ایفا می‌کنند و هرکدام هم کارکرد خاص خودشان را دارند.» بعد از این مقدمه او به شکل محترمانه ای منکر نقش سپاه می‌شود و منظور خود را با این عبارات عیان می‌کند: «البته در جریان حمله موشکی سپاه به مواضع داعش در منطقه دیرالزور سوریه، نیروی هوافضای سپاه با قدرت وارد عمل شد و اقدامات لازم را انجام داد.»
ضعف بیشتر
تسری شکاف در رأس نظام به نهادهای امنیتی آن شاید پدیده ای جدید نباشد و بتوان مشابه آن را در سال های گذشته نیز نشان داد از جمله در دوره علنی شدن قتل های زنجیره ای در سال ۷۷. اما آنچه جدید است تلاش سپاه برای به کنترل درآوردن وزارت اطلاعات برای بستن شکاف امنیتی در رأس هرم قدرت است، به نظر می‌رسد مصاحبه احمد وحیدی از درگیری های شدید و گسترده ای در پشت صحنه خبر می‌دهد، منازعاتی که به مانند سایر صحنه های نزاع درونی قدرت تمامیت نظام را ضعیف تر و آسیب پذیرتر خواهد کرد.

نارضایتی ها در سپاه و اطلاعات ایران