۱۳۹۴ خرداد ۲۹, جمعه

گزارشي تکان دهنده از بیابان شدن ایران

سايت راديو فرانسه26 خرداد 94
به گزارش فارس، خبرگزاري وابسته به سپاه پاسداران ايران، گري لوئيس، نماينده‌ي برنامه‌ي عمران سازمان ملل در همايشي در تهران گفت كه ۸۰ درصد سرزمين ايران را مناطق خشك و نيمه خشك تشكيل مي‌دهند و فرسايش سالانه‌ي خاك در اين كشور ۱۵ تن در هكتار گزارش شده است. گري لوئيس در ادامه گفته است كه ميزان فرسايش خاك مهمترين شاخص در تخريب سرزمين است و از اين منظر فرسايش خاك در ايران سه برابر متوسط فرسايش خاك در دنيا است....ميزان تبخير در ايران نيز سه برابر متوسط جهاني است، در حالي كه ميزان بارندگي در ايران يك سوم متوسط بارندگي در دنيا است. به گفته‌ي نماينده‌ي برنامه‌ي عمران سازمان ملل، ايران با پديده‌ي تغيير اقليم روبه‌رو است كه هم نتيجه‌ي كاهش بارندگي است و هم ريشه در عوامل انساني دارد. ...وي هم‌چنين با اشاره به كاربري اراضي در ايران گفته است: بيابان زايي در همه جاي ايران در حال وقوع است و نه تنها گريبان كشاورزان ايران را گرفته، بلكه آسيبهاي بزرگي براي ساكنان حاشيه‌هاي بيابانها در كشور به وجود آورده است. اكنون نيمي از روستاهاي ايران خالي از جمعيت شده‌اند كه شامل يازده ميليون نفر از كساني مي‌شود كه از اين پس در فقر مطلق در حاشيه شهرهاي بزرگ زندگي مي‌كنند. براي مقابله با پديده‌ي بيابان زايي، گري لوئيس بر اولويت استفاده از روشهاي نوين در كشاورزي و بهينه‌سازي مصرف آب و هم‌چنين مديريت اراضي در ايران تأكيد كرد. ...عيسي كلانتري، وزير پيشين كشاورزي، به تازگي هشدار داد كه در صورت ادامه‌ي روند كنوني تغيير اقليم در ايران، به‌زودي ۵۰ ميليون نفر ايراني به‌دليل كمبود يا نبود آب براي زنده ماندن ناگزير از مهاجرت خواهند شد».

نمایندۀ برنامۀ عمران سازمان ملل در اردیبهشت ماه گذشته نیز هشدار داده بود که با ادامۀ روند کنونی تغییرات اقلیمی در ایران، این کشور باید در انتظار آینده ای به مراتب خشک تر و گرمتر باشد.
به گفتۀ گری لوئیس شمار واحدهای دامی در ایران بسیار بیشتر از ظرفیت مراتع کشور است و افزایش جمعیت در این کشور فشار مضاعفی بر منابع طبیعی ایران وارد می آورد.
برای نمونه، گری لوئیس به کشاورزان خرده پا اشاره کرده که بخش بزرگی از جمعیت کشاورزی ایران را تشکیل می دهند که البته، به گفتۀ او، از دانش و فنون لازم برای فعالیت کشاورزی پایدار بی بهره اند. وی همچنین با اشاره به کاربری اراضی در جمهوری اسلامی ایران گفته است : بیابان زایی در همه جای ایران در حال وقوع است و نه تنها گریبان کشاورزان ایران را گرفته، بلکه آسیب های بزرگی برای ساکنان حاشیه های بیابان ها در کشور به بار آورده است. .
برای مقابله با پدیدۀ بیابان زایی، گری لوئیس بر اولویت استفاده از روش های نوین در کشاورزی و بهینه سازی مصرف آب و همچنین مدیریت اراضی در ایران تأکید کرد. قریب ۹۰ درصد منابع آبی در ایران صرف کشاورزی این کشور می شود یا در واقع به وسیلۀ روش های منسوخ آبیاری به هدر می رود.

طبق آمار رسمی جمهوری اسلامی ایران مساحت خشکی این کشور ۱۶۵ میلیون هکتار است که ۳۲ میلیون هکتار آن را بیابان ها تشکیل می دهند. همین آمار اعلام می کنند که از آغاز تأسیس حکومت اسلامی در ایران شش میلیون هکتار از جنگل های این کشور نابود شده اند.