۱۳۹۴ خرداد ۲۱, پنجشنبه

یک مقام ارشد دولت ایالات متحده دور بعدی مذاکرات اتمی را «بسیار دشوار» دانست

یک مقام ارشد دولت ایالات متحده دور بعدی مذاکرات اتمی را «بسیار دشوار» دانست.

خبرگزاری رویترز روز چهارشنبه ۲۰ خرداد اظهارات این مقام دولت آمریکا را بدون اشاره به نام او منتشر کرده است که عنوان می‌کند روزهای آتی مذاکرات روی جزییات متمرکز خواهد بود.به گفته او، طرفین بحث‌های مفصلی درباره دسترسی به مراکز نظامی ایران خواهند داشت.مقام ارشد دولت آمریکا نیز در این باره اظهار داشت: «می‌دانیم که توافقی در کار نخواهد بود مگر آن که آژانس بین‌المللی انرژی اتمی بتواند با هر شیوه مناسب و لازم [درباره برنامه هسته‌ای ایران] تحقیق کند و این امر شامل دسترسی مدیریت‌شده به سایت‌ها و اماکن مختلف است».
خبرگزاری رویتر در گزارشی از واشنگتن نوشت: یک مقام ارشد آمریکایی روز چهارشنبه در آستانه مذاکرات جدید هسته ای با رژیم ایران گفت دور آینده این مذاکرات، بسیار دشوار خواهد بود.

از جمله مهمترین مسائلی که طرفین هنوز در مورد آن توافق نکرده اند، ترتیب هرگونه کاهش تحریمها و همچنین اقدامات نظارتی و راستی آزمایی است که هدف آن، تضمین جلوگیری از نقض موافقتنامه توسط رژیم ایران است.

مقام ارشد آمریکايی در این باره گفته: ما می دانیم توافقی در میان نخواهد بود، مگر آنکه بتوانیم این موضوع را حل کنیم که آژانس بین المللی انرژی اتمی قادر خواهد بود به هر طریق مناسب و به هر شکل لازم برای این توافق، اقدام به راستی آزمایی کند. این موضوع شامل دسترسی پیدا کردن به مجموعه ای از پایگاه ها و اماکن خواهد بود تا بدین ترتیب، این موافقتنامه بتواند محقق شود.

این مقام آمریکایی در مورد احتمال تمدید مذاکرات نیز گفت: به تعویق انداختن تصمیمات دشوار به هیچ یک از ما کمک نمی کند.

این در حالیست که حمیدرضا آصفی، از دیپلماتهای ارشد رژیم ایران گفته تنها یک معجره در زمان باقی مانده به پایان ضرب الاجل تعیین شده (30 ام ژوئن)می تواند منجر به حصول توافق نهایی هسته ای شود.

در همین حال خبرگزاری آسوشیتدپرس در گزارشی از واشنگتن نوشت: رفع تحريمهای آمريکا عليه رژیم ايران کار آسانی نيست.

به گفته این منبع، مقامات دولت آمریکا می گویند آنها در حال بررسی طیفی از گزینه ها هستند که شامل تعلیق هم تحریمهای هسته ای و هم بخشی از تحریمهای غیرهسته ای است گامی که با مخالفت اساسی در کنگره و سایر جاها روبرو خواهد شد. بر اساس یک سناریو، آمریکا می تواند به تحریمهای غیرهسته ای علیه تعدادی از نهادها خاتمه دهد و سپس به دلیل دیگری این تحریمها را دوباره برقرار نماید.

برای مثال سپاه پاسداران به دلیل فعالیت در تکثیر سلاح های کشتار جمعی در فهرست تحریمهای آمریکا قرار دارد. اما چون آمریکا سپاه پاسداران را تشکیلاتی خطرناک می داند، در حال بررسی اقدامات جدیدی برای کمک به جلوگیری از مداخله آنها در مناقشات داخلی عراق، لبنان، سوریه و یمن است. ولی در این صورت رژیم ایران به شکل معقولی آمریکا را به وفادار نبودن به تعهداتش متهم خواهد کرد.

آسوشیتدپرس نوشت: اگر آمریکا نتواند به وعده هایش عمل کند احتمالا گناه فروپاشی سالها مذاکره برای حصول به یک توافق هسته ای به گردن واشنگتن خواهد افتاد و به این ترتیب همانگونه که برخی مقامات آمریکایی گفته اند جهان در مسیر رویارویی نظامی قرار خواهد گرفت.

به گفته این منبع، آدام ژوبین، مسئول اصلی بخش تحریم های وزارت خارجه آمریکا مامور مرتب کردن این وضع آشفته شده گرچه هنوز هیچ طرح روشنی در این مورد نهایی نشده است.

از سوی دیگر روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی نوشت: در آستانه حصول یک توافق هسته‌ای احتمالی، رژیم تهران و واشنگتن ممکن است بر سر خرید ۴ فروند هواپیمای ایرباس روبه‌روی یکدیگر قرار گیرند.

به نوشته این روزنامه آمریکایی، مشخص نیست که این اختلاف تا کجا ادامه می‌یابد یا این که موجب پیچیده‌تر شدن مذاکرات هسته ای و چگونگی لغو تحریم‌ها می‌شود یا نه.

تغییر رژیم ایران بهترین راه برای توقف برنامه اتمی

همزمان، یک مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا گفته تغییر رژیم ایران بهترین راه برای متوقف کردن برنامه هسته ای آن است.

مایکل فلین، رئیس سابق آژانس اطلاعات دفاعی آمریکا که در جلسه استماع کمیته روابط خارجه کنگره درباره برنامه اتمی رژیم ایران سخن می گفت، اظهار داشت: روشن است که توافق کنونی هسته ای، باعث حل و فصل دائمی این مساله نمی شود..

وی افزود: چارچوب ده ساله برای بخش هایی از این توافق فقط زمانی مفهوم پیدا می کند که آمریکا به فکر آشتی گسترده تری با حکومت ایران در صورت امکان بیفتد.

با این حال، از دیدگاه این مقام ارشد اطلاعاتی آمریکا، چنین امری، پنداری آرزومندانه است. چرا که رژیم ایران هر تمایلی را برای ساخت سلاح اتمی دارد .

وی گفته معتقد است که تغییر رژیم ایران بهترین راه برای متوقف کردن برنامه تسلیحات هسته ای در این کشور به شمار می آید.