رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه می گوید در صورت کنار گذاشتن کردها، این کشور در عملیات بیرون راندن شبه نظامیان داعش از شهر الرقه در کنار آمریکا شرکت خواهد کرد.
ترکیه که عضو پیمان ناتو نیز هست، در جنگ با گروه داعش که در چارچوب ائتلاف بین المللی به رهبری آمریکا جریان دارد، از جنگجویان عرب و ترکمن عضو ارتش آزاد سوریه حمایت می کند. این جنگویان موفق شدند شبه نظامیان داعش را ماه گذشته، از شهرک جرابلس واقع در نزدیکی مرزهای ترکیه بیرون برانند.
آنکارا اما از حضور شبه نظامیان واحدهای حمایت از خلق کرد و شاخه سیاسی شان یعنی حزب اتحاد دموکراتیک، که از سوی آمریکا حمایت می شوند، نگران است. ترکیه آن ها را امتداد حزب کارگران کردستان می داند که در حال جنگ با دولت آنکارا هستند.
اردوغان در هواپیما در راه بازگشت از نیویورک که به منظور مشارکت در مجمع عمومی سازمان ملل متحد به آن رفته بود، به خبرنگاران گفت: «وزیر امور خارجه مان و فرماندهان نظامی، در ایالات متحده حضور دارند و درباره مساله الرقه در حال مذاکره هستند. ما شرط هایمان را به آن ها (آمریکایی ها) ابلاغ کردیم».
شبکه خبری ان.تی.وی از اردوغان نقل کرد که گفته است: «برداشتن گامی مشترک برای ما مهم است... چنانچه ایالات متحده حزب اتحاد دموکراتیک و واحدهای حمایت از خلق را در این مساله وارد نکند، می توانیم در این عملیات در کنار ایالات متحده بجنگیم».
او تاکید کرد که ترکیه در جنگ با گروه داعش، موثرتر خواهد بود.
چند روز پس از آن‌که گزارش‌هایی درباره بررسی طرح مسلح سازی کُردهای سوریه توسط آمریکا با هدف شدت بخشیدن به جنگ علیه گروه داعش منتشر شد، رجب طیب اردوغان رئیس جمهوری ترکیه، گفت که واشینگتن محموله‌ای اسلحه توسط دو هواپیما به جنگجویان کُرد سوری رساند.
اردوغان 23 سپتامبر در نطقی تلویزیونی گفت: «اگر فکر می‌کنید با استفاده از واحدهای حمایت از خلق کُرد و حزب کُرد اتحاد دمکراتیک، داعش را از میان ببرید، چنین اتفاقی نخواهد افتاد، زیرا این‌ها هم گروه‌هایی تروریست هستند».
او ادامه داد: «سه روز پیش آمریکا به وسیله دو هواپیما، برای این دو گروه تروریست، در کوبانی (عین العرب)، اسلحه پرتاب کرد». او افزود که این مساله را با جو بایدن معاون رئیس جمهوری آمریکا هم درمیان گذاشت اما او در جریان قرار نداشت.
پیش از این روزنامه آمیریکایی نیویورک تایمز نوشته بود که مسلح سازی مستقیم کُردهای سوریه، یکی از طرح‌هایی است که اعضای شورای امنیت ملی آمریکا، برای جنگ با داعش در حال بررسی آن هستند. باراک اوباما رئیس جمهوری آمریکا که در حال بررسی پیشنهادها است، به دستیارانش گفته که تمایل دارد پیش از پایان حضورش در کاخ سفید، عملیات آزاد سازی الرقه، مرکز اصلی داعش در سوریه، آغاز شود.