ناگفتهها از میان روزنامههای حکومتی روز 22 دي 95
عنوانهای اصلی صفحات اول روزنامههای حکومتی در روز چهارشنبه 22دی به تقابلهای مستقیم و غیرمستقیم باندهای حاکم در خصوص مرگ رفسنجانی و مراسم تدفین او اختصاص یافته است، روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع، ضمن برجسته کردن نقش رفسنجانی در تثبیت نظام و «ارادت» ش به علی خامنهای، گوشزد کردهاند به خاطر سوابق «خدمات» رفسنجانی به نظام از وی گذشتهاند و رو در روی تبلیغات باند رقیب در بزرگنمایی رفسنجانی کارنامه وی را «ناموفق» و «شکست خورده» ارزیابی کردهاند:
رسالت: هاشمی رفسنجانی در اوج فتنه 88 بارها گفت؛ «زیر سقف آسمان جمهوری اسلامی ایران بدیلی را برای رهبری انقلاب نمیشناسم».
او تصریح کرد که؛ «حرفهای آیتالله خامنهای بهعنوان رهبر حجت است». لذا همواره با این موضع صریح خود آبی بر آتش فتنه میپاشید.
کیهان: تشییع هاشمی، استعاره سخاوت: هاشمی البته از جمله شخصیتهایی بود که تقریباً همواره موافقان بزرگ و مخالفان بزرگی داشت و در هر دو سر طیف هم اهل حقیقت و اهل باطل وجود داشتند... مردم در دوره ریاستجمهوری از شخصیتی که با خطبههای بسیار دلنشینی که او در دوره ریاست مجلس درباره «عدالت اجتماعی» بیان کرده بود و علاوه بر آن در منظر مردم، او فردی «بسیار توانمند» ارزیابی میشد، توقع داشتند که مشکلات اقتصادی و اجتماعی آنان حل و فصل شود. هاشمی رفسنجانی در این بین و با اراده حل مشکلات مردم و با نیت خیر راهی را برگزید که در عمل آن اراده و نیت را محقق نکرد. «توسعه اقتصادی» کلید واژهای بود که با آن سیاستهای دوره سازندگی توضیح داده میشد و در کانون این نگرش «رشد اقتصادی کشور» قرار داشت، بر بنیانی استوار بود که آرام آرام امید تودههای مردم به دولت را کاهش میداد و از این رو بود که 3-2سال پس از اجرای سیاستهای موسوم به توسعه اقتصادی، آراء آقای هاشمی رفسنجانی (در دور دوم ریاستجمهوری) کاهش معناداری پیدا کرد.
به او یادآور شدند که سیاستهای اقتصادی و کارگزاران این عرصه او را نمیپسندند و خواستار اصلاح و تغییر میباشند. سیاست توسعه اقتصادی با آن برنامه که تنظیم شده بود آرام آرام به شبکه اقتصاد جهانی نزدیک شد و توقع داشت بهدلیل همسویی در نگرش تئوریک اقتصاد، از سوی آنان مورد پشتیبانی قرار گیرد اما غرب برخلاف آنچه درباره «ماهاتیر محمد» - نخستوزیر سالهای دهه 60 و 70 شمسی مالزی - عمل کرد، از پشتیبانی مالی از دولت آیتالله هاشمی بهدلیل نسبت آن با انقلاب و نظامی که غرب نمیخواست آن را بهرسمیت بشناسد و شاهد بالیدن آن باشد، خودداری کرد و از این رو سیاستهایی که برای بهبود وضع اقتصاد کشور طراحی شده بود، از منظر تودههایی که امام ضمن آن که آنان را صاحبان اصلی انقلاب میدانست، «پابرهنگان» خطاب میکرد، موفق ارزیابی نمیشد... نیروهای منتقد او در خانواده انقلاب ضمن اصراری که بر اصلاح بعضی روشها و نگاهها داشتند، مطمئن بودند که هاشمی از خانواده انقلاب جدا نمیشود. در تشییع جنازه هاشمی در تهران همه نخبگان منتقد و بخش عمده تودههایی که در عملکرد اقتصادی او اشکال میدیدند آمده بودند، طیفهای بسیجی، هیاتی و مردم محروم غلبه داشتند.
وطن امروز: شمع هر کدام از ما، روی یک عدد، قفل میکند! و بالاتر نمیرود! خواه «هاشمی 78» باشی و در نمازجمعه، فتنه را محکوم کنی و خواه «رفسنجانی 88»، میآید یک روز که دیگر نتوانی «خاطره» بنویسی! او هم خدماتش بزرگ بود و هم... بگذریم!
وطن امروز: امت حزبالله با وجود گلایه از مواضع سالهای اخیر در مراسم تشییع مرحوم هاشمی رفسنجانی سنگتمام گذاشت... نکته قابلتوجه در مراسم تشییع مرحوم هاشمی، حضور چشمگیر جریان انقلابی بود. حزباللهیها با وجود همه انتقاداتی که طی سالهای اخیر و بهویژه پس از فتنه 88 نسبت به رفتار و مواضع آقای هاشمی داشتند با وجود آشنایی کامل نسبت به همه هزینههایی که فتنه دروغگویان 88 برای نظام و کشور ایجاد کرد اما بزرگوارانه و به پاس خدمات او در دوران مبارزه و اوایل سالهای پس از پیروزی انقلاب، روز گذشته در مراسم تشییع مرحوم هاشمی نقش محوری داشتند و پیکر او را بر دوش خود تشییع کردند.
برخی روزنامههای باند ولیفقیه ارتجاع، هم مواضع رفسنجانی را صریحتر مورد حمله قرار دادهاند و هم به خانواده و باند او هشدار دادهاند، و هم بهرغم دستور سانسور به خبر درگیرهای باندی و اعتراضات مردم در جریان مراسم رفسنجانی، اذعان کردهاند:
جوان: روشن است نمیتوان ادعا کرد که سیل خروشان بدرقهکنندگان آیتالله هاشمی، لزوماً با همه جهتگیریها و کردار ایشان، خصوصاً در سالهای اخیر موافق بودند، بلکه اختلافنظر و سلیقه او با نیروهای وفادار به گفتمان انقلاب اسلامی در این اواخر تا حدی آشکار شده بود، اما واضح است که رسم قدرشناسی آن است که کارنامه شش دهه مبارزه و تحمل شکنجههای رژیم ستمشاهی و نیز تلاش و خدمترسانی در سنگرهای مسئولیتی نظام مدنظر قرار گیرد
انصاف و عقلانیت، ایجاب میکند بهخاطر برخی تصمیمات و مواضع متفاوت، کارنامهای مشحون از تلاش و خدمت را نادیده نگیریم و سیره امام و امت حزبالله در مواجهه با خواص اینچنین بوده است.
در میان سیل خروشان ملت، افراد قلیلی نیز بودند که از نوع رفتار و شعارهایشان پیدا بود که چندان عزادار ارتحال آیتالله هاشمی رفسنجانی نبوده و بیشتر مقاصد سیاسی خود را تعقیب میکردند.
در شعارهایشان بیش از آنکه یاد متوفی را زنده نگهدارند، بهدنبال مطرح کردن نامهای دیگر بودند. همین اقدامات زشت نشان داد که این جماعت ناسپاس حتی حرمت مراسم تشییع کسی را که ادعای هواداری وی را داشتند نیز نگه نمیدارند.
البته لازم است بازماندگان و اطرافیان وی با هوشیاری، مراقب آن باشند که سوءاستفاده دشمنان انقلاب و اسلام، در این مقطع و آینده نگذارد تا نام هاشمی در تاریخ توسط بدخواهان و غرضورزان مصادره گردد یا خدایناکرده آثار ماتأخر مدعیان هواداری وی، باقیات صالحات وی را مخدوش کند.
روزنامههای باند هاشمی رفسنجانی و حسن روحانی به حملاتشان به باند رقیب بهخاطر «فشار» ها به رفسنجانی ادامه دادهاند و ضمن گوشزد کردن نقش وی در به قدرت رساندن خامنهای، «تنها در کمتر از 24ساعت» بر ادامه مسیر او بهخاطر حفظ نظام از «خطرات جدی» تأکید کردهاند:
مردمسالاری: روحانی خاطرنشان کرد: در زمان حضور ایشان، همه مردم و امام (ره) اطمینان خاطر داشتند.رئیس جمهوری با اشاره به اینکه «اداره جنگ توسط آیتالله هاشمی رفسنجانی بهعنوان فرمانده جنگ به بهترین وجه صورت پذیرفت»، گفت: در دوران جنگ تحمیلی هم این شخصیت بزرگ همواره در کنار مقام معظم رهبری بود. دکتر روحانی سپس به نقش بینظیر و مثالزدنی آیتالله هاشمی رفسنجانی در انتخاب خلف صالح بنیانگذار کبیر انقلاب اسلامی، تنها کمتر از 24ساعت اشاره کرد.
ایشان آرزوهای بسیار بلندی برای سربلندی و عظمت ملت بزرگ ایران و انقلاب اسلامی داشت و این راه ادامه دارد و همه باید در صحنه باشند تا انقلاب اسلامی و نظام را به نقطه مطلوب نظر و خواست مردم و مقام معظم رهبری برسانیم.
مردمسالاری: فاضل میبدی: آنهایی که در حق ایشان جفا کردند باید در برابر ملت ایران عذرخواهی کنند و در رأس همه آنها صدا و سیما باید این کار را انجام دهد.
همین فشارهای روحی بود که ایشان را از پا در آورد. به مطبوعات کاری ندارم ولی صدا و سیمای ملی که در حق مرد دوم انقلاب بیوفایی کرد باید از مردم عذرخواهی کند. آخرین تهمتی که نسبت به ایشان در تلویزیون پخش شد همان مناظرهای بود که آقای کواکبیان با مدیرمسئول کیهان داشت.
مدیرمسئول کیهان تهمت ناروایی به ایشان زد که بسیار زشت و زننده بود و گفت باعث و بانی تحریمها، او و رئیس دولت اصلاحات هستند. بدخواهان نظام و آقای هاشمی در میان این ملت، دیگر جایی نخواهند داشت.
جهان صنعت: با بودن بسیاری افراد سلیمالنفس، تحصیلکرده و وطندوست، نهایت بیدقتی است اگر ادامه کوشش در این مسیر و استمرار توجه به این ضرورت و همت را با نبود هاشمی تضعیف شده بدانیم... هاشمی تغییر یافته تا پایان زندگیاش بر انجام اصلاحات ساختاری تأکید میکرد، چون میدانست در غیراین صورت نظامی که او تمام زندگی خود را بر سر آن گذاشته، با خطرات جدی روبهرو خواهد شد.
روزنامههای باند رفسنجانی، تلاش کردهاند حذف یک عبارت در نماز میت توسط خامنهای را توجیه کنند:
شرق: نماز میت بر پیکر آیتالله هاشمی رفسنجانی با تغییرات در برخی عبارات مستحبی این نماز از سوی مقام معظم رهبری قرائت شد. به گزارش سایت اصولگرای «فردا»، در نماز میت مرحوم هاشمی رفسنجانی، عبارت «اللهم انا لا نعلم منه الا خیرا و انت اعلم به منا» (خدایا ما جز خوبی از او سراغ نداریم و تو داناتری بهحال او از ما) از سوی مقام معظم رهبری قرائت نشد و به جای آن، عبارت «اللهم عفوک عفوک عفوک» سه بار و «اللهم احشره مع المجاهدین و احشره مع المُنفِقین فی سبیلک» از سوی ایشان برای مرحوم هاشمی قرائت شد. اما در واکنش به این مسأله، آیتالله سیدمحمد سجادی، از استادان برجسته حوزه علمیه قم، با اشاره به نماز مقام معظم رهبری بر پیکر آیتالله هاشمی رفسنجانی گفت: «این نماز یکی از پرشورترین نمازهایی بود که قرائت شد و رهبر انقلاب نیز در این نماز برای یار دیرین خود سنگتمام گذاشتند». به گزارش ایرنا، او اضافه کرد: «برخی اضافات یا مسائل مستحبی در نماز میت وجود دارد که نیازی به قرائت آنها نیست؛ ولی به حق رهبر انقلاب در نماز میت امروز حق مطلب را ادا کردند». او گفت: «جمله «لا نعلم منه الا خیرا» که برخی در فضای مجازی به آن پرداختهاند، جزء واجبات نماز نیست و متأسفانه عدهیی بهخاطر بیکاری برای همه چیز حاشیه درست میکنند. مواردی که در این زمینه در فضای مجازی مطرح شده بیربط است».
محسن غرویان هم، از اساتید حوزه علمیه قم، گفت: «برخی دعاها جزء واجبات نماز نیست و هرچه در نماز میت واجب است، رهبر انقلاب بر پیکر آیتالله هاشمی رفسنجانی قرائت کردند».
«جمله «لا نعلم منه الا خیرا» از آن مستحبات نماز است که برخی آن را قرائت و برخی قرائت نمیکنند. اما آنچه درخور توجه است، تعابیر مهم و پرمعنایی است که رهبر معظم انقلاب در نماز میت دوست و یار دیرین خود بیان کردند». غرویان گفت: «برخی تعابیری که رهبر انقلاب در این نماز قرائت کردند، جدید بود».
«رحمتالله عابدی»، از استادان حوزه علمیه قم و عضو هیأت علمی جامعه المصطفی العالمیه، نیز گفت: «متأسفانه عدهیی حتی از نماز رهبر معظم انقلاب نیز برداشتهای اشتباه دارند؛ در حالیکه ایشان تمام واجبات نماز را به جای آورده و تنها برخی مستحبات را قرائت نکردند».
در روزنامههای باند رفسنجانی مقدمه جدالهای «ارث خواری» از مرده ریگ جایگاه سیاسی رفسنجانی و قبضه کردن دانشگاه آزاد با درآمد نجومی آغاز شده است:
آرمان: درباره کرسی آیتا... هاشمی در دانشگاه آزاد اسلامی هم اظهارات زیادی شده است. برخی که از فعالیت این دانشگاه خوشنود نیستند پس از رحلت آیتا... هاشمی به سیاهنمایی پرداختند. بهعنوان مثال عنوان کردند که هیأت مؤسس این دانشگاه با رحلت آیتا... هاشمی از حد نصاب افتاده است که این شایعه روز گذشته تکذیب شد و مهر نوشت: «هیأت مؤسس دانشگاه آزاد متشکل از ۹ نفر است که با درگذشت دو نفر از اعضای هیأت موسس، این هیأت هنوز بر اساس آییننامه میتواند بهکار خود ادامه دهد».
در این مورد هم برخی چنین عنوان کردند که قرار است آیتا... سید حسن خمینی بر کرسی ریاست هیأت مؤسس دانشگاه آزاد تکیه بزند که البته دور از ذهن نیست.
اما در مهمترین بخش که همان بخش مصلح سیاسی است بیتردید نظیر آیتا... هاشمی یافت نمیشود و برخی بر این نظر هستند که ضربه بزرگی در این بخش نصیب کشور شده است، اما میانهروها چنین دیدگاهی را نمیپذیرند و معتقدند بزرگان دیگری میتوانند به ایفای این نقش بپردازند.
علی مطهری اما قائل به جایگزینی شخصیتی جای هاشمی در این بخش نیست و میگوید: آیتا... هاشمی شخصیتی است که فکر میکنم هیچ جایگزینی برای ایشان وجود ندارد.
برخی دیگر اما از اسامی اشخاصی مانند حجتالاسلام ناطق نوری، یادگار امام و حسن روحانی بهعنوان گزینههایی یاد میکنند که میتوانند مسیر هاشمی را ادامه دهند.
در سرمقاله روزنامههای باند رفسنجانی، طرح جنگ درون باندی بر سر حق چپاول، نشانهای اولیه از در هم ریختن تعادل درونی است:
ابتکار: رئیس بانک مرکزی و سپس معاون اول رئیسجمهور با نوعی تهدید ضمنی از شرکتهای پتروشیمی که صادرات دارند میخواهند ارز خود را به جای فروش در بازار آزاد و با نرخهای موجود در بازار به بانک مرکزی بفروشند. به نظر میرسد این درخواست و تهدید ضمنی برای فداکاری شرکتهای پتروشیمی برخلاف عرف و قانون است. دولت با چه حقی از بنگاهها میخواهد کالای تحت تملک خویش را که حالا تبدیل به ارز شده است به آنها بفروشند؟. آیا درخواست فداکاری از بانکهای خصوصی و در سختی قرار دادن آنها حتی در شرایط سخت رفتاری مدرن است؟.