حمله موشکی آمریکا به سوریه بی بی سی فارسی آیا حمله 'تلفاتی داشته است؟
مقامات سوری حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی دولتی را تایید کرده و گفتهاند این حمله تلفاتی برجای گذاشته است. این حمله واکنشهایی را از جمله از سوی فرانسه، عربستان سعودی و روسیه در پی داشته و اسرائیل هم آن را پیامی روشن برای سوریه، ایران و کره شمالی دانسته است.
بامداد جمعه، ۱۸ فروردین (۷ آوریل)، خبرگزاری دولتی سوریه با انتشار یک بیانیه رسمی، حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی این کشور را تایید کرد و به نقل از مقامات محلی، از تلفات این حمله خبر داد. در اطلاعیهای که به نقل از "یک منبع نظامی" سوریه منتشر شده آمده است که "سحرگاه امروز، جمعه، یکی از پایگاههای هوایی ما در نواحی مرکزی کشور هدف حمله موشکی ایالات متحده قرار گرفت و تلفاتی برجای گذاشت و دونالد ترامپ، رئیس جمهوری آمریکا، اعلام کرد که کشور او این حمله را انجام داده است."
بیشتر بخوانید:
در ادامه این اطلاعیه آمده است که "باید توجه داشت که سازمانهای تروریستی در مناطق متعددی از سوریه هدف ضربات شدید ارتش عربی سوریه قرار گرفتهاند و تجاوزگری آمریکا بعد از وقایع شهرک خان شیخون در استان ادلب و در پی تبلیغات گسترده توسط کشورهایی صورت میگیرد که جنگ تروریستی علیه سوریه را رهبری کردهاند."
این اطلاعیه میافزاید که ولادیمیر ساوروکوف، نماینده دایم روسیه در سازمان ملل پس از جلسه شورای امنیت هشدار داده بود که ایالات متحده باید از حمله نظامی علیه سوریه خودداری ورزد و تاکید کرده بود که چنین اقدامی "عواقب منفی" خواهد داشت. اطلاعیه ارتش سوریه به نقل از نماینده روسیه گفته است که "اگر عملیات نظامی صورت گیرد، مسئولیت آن با کسانی است که چنین اقدامات فاجعهبار و ابهام آوری را آغاز کردهاند؛ به عراق و به لیبی نگاه کنید، یعنی دو کشوری که دخالت نظامی غرب آنها را به هرج و مرج کشاند."
خبرگزاری دولتی سوریه همچنین به نقل از استاندار حمص گزارش کرده که حمله موشکی آمریکا به یک پایگاه هوایی در این استان تلفاتی داده است اما در مورد شمار تلفات جزئیاتی منتشر نشده است. استاندار حمص گفته است که بخشی از پایگاه آتش گرفته و تعدادی از زخمیهای این حمله دچار سوختگی شدید شدهاند. وی افزود که ارزیابی خسارات وارده به پایگاه مدتی به طول خواهد انجامید.
استاندار حمص گفته است که "هدف قرار دادن پایگاه نظامی سوریه اقدامی قابل تقبیح است" و افزوده که نیروهای مستقر در این پایگاه "نقشی اساسی در حمایت از عملیات علیه گروه دولت اسلامی در منطقه پالمیرا داشتهاند و این حمله به منافع داعش خدمت کرده است."
تلویزیون دولتی سوریه با پخش خبر حمله موشکی به پایگاه هوایی در حمص، گفت که سوریه "قربانی تجاوزگری آمریکا" شده است.
واکنش به حمله
در دفاع از اقدام نظامی علیه سوریه، رکس تیلرسون، وزیر خارجه آمریکا، گفته است که روسیه یا در حمله شیمیایی ادلب "همدست" دولت سوریه بوده و یا توانایی مهار متحد خود را نداشته است. وی افزد که پرتاب موشک کروز به پایگاه هوایی سوریه "اقدامی از لحاظ نظامی متناسب بود و نشان داد که دونالد ترامپ، رئیس جمهوری، آمادگی آن را دارد تا در واکنش به اقدامات شنیع، تصمیمات قاطعانه اتخاذ کند." وزارت دفاع آمریکا نیز، با انتشار مطلبی تحت عنوان "ترامپ به تلافی حمله شیمیایی دستور عملیات موشکی را صادر کرد" این اقدام را لازم دانسته و جزئیاتی از عملیات موشکی را توصیف کرده است.
در واکنش به این حمله، بنیامین نتانیاهو، نخست وزیر اسرائیل، گفت که "دونالد ترامپ هم در حرف و هم در عمل پیامی صریح و موثر فرستاد با این مضمون که استفاده و گسترش اسلحه شیمیایی تحمل نخواهد شد." آقای نتانیاهو از این اقدام حمایت کرد و گفت "اسرائیل امیدوار است که این پیام نشاندهنده عزمی قاطع در برابر اقدامات هولناک رژیم اسد باشد و نه تنها در دمشق، بلکه در تهران، پیونگیانگ [پایتخت کره شمالی] و سایر نقاط هم شنیده شود."
صبح جمعه، ژان-مارک ارو، وزیر خارجه فرانسه گفت که ایالات متحده قصد خود برای حمله به سوریه را شب قبل به اطلاع او رسانده بود و افزود که این حمله موشکی "هشداری به یک رژیم جنایتکار است." آقای ارو گفت که "کاربرد اسلحه شیمیایی یک اقدام جنایتکارانه است و مرتکب آن باید تنبیه شود."
همچنین، وزارت خارجه عربستان سعودی با صدور بیانیهای، حمایت کامل دولت آن کشور از اقدام آمریکا علیه مراکز نظامی دولت سوریه را اعلام داشت.
در مقابل، دولت روسیه این حمله را مورد انتقاد شدید قرار داده و سخنگوی ولادیمیر پوتین، رئیس جمهوری، آن را ناقض قوانین بینالمللی خوانده و گفته است که این اقدام بر روابط آمریکا و روسیه تاثیری منفی خواهد گذاشت. او این اقدام را "حمله به حق حاکمیت یک کشور" بر اساس "بهانهای ساختگی" و گامی "بدخواهانه برای انحراف افکار عمومی از تلفات غیرنظامیان در عراق" توصیف کرده است.
در تهران، بهرام قاسمی، سخنگوی وزارت خارجه، این حمله را باعث پیچیدگی اوضاع سوریه توصیف کرده و گفته است: "ما ضمن محکومیت شدید هرگونه اقدام نظامی یکجانبه و حملات موشکی به پایگاه هوایی الشعیرات در سوریه توسط ناوهای آمریکایی معتقدیم که اینگونه اقدامات به بهانه حمله شیمیایی مشکوک در خان شیخون در ادلب که زمانبندی، عاملین و منتفعینِ از آن کاملا در پردهای از ابهام قرار دارد به تقویت تروریستهای رو به زوال و پیچیدگی اوضاع در سوریه و منطقه خواهد افزود." آقای قاسمی گفته است که ایران قربانی سلاح شیمیایی بوده و افزوده است که جمهوری اسلامی "هرگونه استفاده از سلاح شیمیایی را فارغ از عاملین و قربانیان آن محکوم مینماید و همزمان استفاده از این بهانه برای اقدامات یک جانبه را خطرناک، مخرّب و نقض اصول آمره حقوق بین الملل میداند."
همچنین، خبرگزاری رادیو و تلویزیون دولتی با راهاندازی صفحهای برای گزارش لحظه به لحظه حمله موشکی به پایگاه هوایی سوریه، از جمله نوشته است که حمله به پایگاه هوایی شعیرات در حمص به انهدام برج مراقبت و چهارده فروند هواپیمای منجر شده است اما منبع اطلاعات خود را ذکر نکرده است. این خبرگزاری همچنین گفته است که مخالفان جنگ در آمریکا برای برگزاری تظاهرات در اعتراض به حمله هوایی به سوریه آماده میشوند و "جمعیتهای مردم نهاد در آمریکا خواستار تظاهرات گسترده در شهرهای مختلف این کشور در اعتراض به فرمان دونالد ترامپ برای حمله به سوریه شدهاند."
خبرگزاری ایرنا نیز از ابراز نگرانی نماینده سوئد در سازمان ملل از حمله موشکی آمریکا خبر داده است. هنوز واکنش منابع رسمی جمهوری اسلامی به این حمله انتشار نیافته است.
شب گذشته، رئیس جمهوری آمریکا در واکنش به کشته شدن بیش از هشتاد نفر، از جمله تعدادی کودک، در اثر آنچه که حمله شیمیایی توسط نیروهای دولتی سوریه خوانده بود، دستور حمله موشکی به پایگاه شعیرات در استان حمص را صادر کرد.
پیشتر او گفته بود که دولت سوریه با کاربرد اسلحه شیمیایی، "از چندین خط قرمز عبور کرده" و هشدار داد که نظر او نسبت به موقعیت بشار اسد تغییر یافته و در نظر دارد در واکنش به این حمله، دست به اقدام بزند. قبل از این حمله، به نقل از برخی از مقامات دولتی آمریکا گزارش شده بود که هدف ایالات متحده در سوریه شکست داعش است و تغییر رژیم در اولویت قرار ندارد.
پس از انتشار گزارش تلفات شیمیایی خان شیخون، مقامات دولت ترامپ از رویکرد باراک اوباما، رئیس جمهوری سابق نسبت به کاربرد اسلحه شیمیایی در سوریه انتقاد کرده و او را عامل جسور شدن بشار اسد در حمله به مناطق شهری و کشتار غیرنظامیان دانسته بودند. در تابستان سال ۲۰۱۳، گزارش شد که ارتش سوریه در یک منطقه تحت تصرف شورشیان اسلحه شیمیایی به کار برده که دست کم یکصد کشته برجای گذاشته است در حالیکه آقای اوباما کاربرد چنین تسلیحاتی را "خط قرمز" آمریکا اعلام کرده بود.
این واقعه بدون واکنش نظامی آمریکا و با توافق با روسیه برای خلع سلاح شیمیایی دولت سوریه پایان یافت.
مقامات سوری مسئولیت حمله روز سهشنبه به خان شیخون را تکذیب کردند و روسیه هم گفت که نیروی هوایی سوریه به یک انبار مهمات و کارگاه اسلحهسازی شورشیان حمله کرده بود که محل انبار تسلیحات شیمیایی بود و انفجار این انبار باعث تلفات غیرنظامیان شد. روز گذشته، مقامات ترکیه گفتند که بررسی زخمیهای حمله خان شیخون و کالبدشکافی اجساد قربانیان تایید کرده است که علیه آنان اسلحه شیمیایی به کار رفته و افزودند که دولت سوریه عامل این حمله بوده است.