۱۳۹۶ خرداد ۱۹, جمعه

ایران : اعلان جنگ بین روحانی و پاسداران




فیگارو :ایران- اعلان جنگ بین روحانی و پاسداران 
رئیس‌جمهور تازه تجدید انتخاب شده قصد دارد پر و بال سپاه قدرتمند پاسداران انقلاب را قیچی کند. در پایان گفتگویمان، کنانی مقدم آلبوم عکسهای خود را به ما نشان میدهد. در این آلبوم ازجمله عکسی از این پاسدار انقلاب در کنار ملا عمر در دوران اشغال افغانستان از سوی شوروی می‌بینیم که مخفیانه همراه با گروهی از مخالفان شیعه صدام حسین پیش از سقوط دیکتاتور در سال ۲۰۰۳ وارد عراق میشود. همچنین عکسی با حضورخ مینی در ساعات اولیه انقلابی که در سال ۱۹۷۹ شاه را سرنگون کرد. او لبخند زنان آلبوم را می بندد و میگوید: «اینها همه به تاریخ تعلق دارد. اما حال زمان صلح است». و از نظر این کهنه سرباز سپاه پاسداران، صلح با کسب و کار و تجارت مترادف است. کنانی مقدم در ۵۹ سالگی، منافع سوئیس در پروژه‌های صنعتی مربوط به متروی تهران را نمایندگی میکند. او نیز مانند شمار زیاد دیگری از پاسداران (یگان زبده مأمور دفاع از رژیم) به یمن فعالیتهای گذشته و شبکه های خود، امروز به یک بازرگان ثروتمند مبدل شده است.تحریمهای بین المللی که مدتهای طولانی بر ایران تحمیل شد، به سپاه پاسداران امکان داد سلطه خود بر اقتصاد کشور را تا میزان زیادی تحکیم کند. اما حضور همه جانبه آنان خفقان آور است و مانعی بر سر راه گشایش اقتصادی که اولویت پرزیدنت روحانی از زمان امضاء توافق نامه راجع به برنامه اتمی ایران با قدرتهای بزرگ در سال ۲۰۱۵، شده، به شمار میرود.
پاسداران بخش نفت را هدف قرار داده اند
حسن روحانی به پشتوانه تجدید انتخاب خود در روز ۱۹ مه با فاصله زیاد با رقیب اصلی، قصد دارد پر و بال پاسداران را قیچی کند. اما آنها با پشتیبانی فرمانده کل خود، رهبر عالی رژیم، علی خامنه ای، مقاومت میکنند. در سطوح بالای حکومت منازعات شدیدی در جریان است. پاسداران از این پس نگاه خود را به بخش نفت که تا کنون تا حد زیادی از آن برکنار مانده بودند، دوخته اند. یکی از نشانه های تنش شدید بین قطبهای مختلف قدرت آنکه دو سال پس از امضاء «برجام»، متن یک قرارداد الگو برای معاملات نفتی هنوز آماده نیست و نهایی نشده است.یک دیپلمات بطور خصوصی به ما میگوید : «شورای عالی امنیت ملی متن قرارداد پیشنهادی دولت را نپذیرفته است. لذا با یک منازعه و دعوا بر سر مرغی که تخم طلا میگذارد مواجهیم»
سعید لیلاز، مشاور اقتصادی روحانی، فاش کرد که «روحانی نسخه ای از پیش نویس قرار داد نفتی نمونه را برای اطرافیان رهبر فرستاد. آنها پانزده ایراد مهم به متن گرفتند که روحانی و تیم او در یک پیش نویس جدید ملحوظ کرده بار دیگر برای تیم رهبر فرستادند. اما تیم مزبور پیش نویس جدید را این بار با بیش از یکصد نکته که باید بازبینی شود، به دولت پس فرستاد». به عبارت دیگر، پاسداران و حامیانشان این پروسدور را مسدود کرده اند. انسداد مزبور کاسه صبر روحانی را به حدی لبریز کرد که بنحوی بی سابقه طی کارزار انتخاباتی خود به آنان حمله کرد و از جمله در یک میتینگ گفت : «همان طور که ...خمینی در وصیتنامه خود خواسته، در سیاست مداخله نکنید».از نظر روحانی، پاسداران باید بر مأموریت اولیه و اصلی خود که حفاظت از رژیم و مرزهای کشور است، متمرکز شوند. سعید لیلاز با ابراز تأسف می گوید پاسداران که از ابراهیم رئیسی محافظه کار حمایت میکردند «مداخلات بسیار در روند کارزار داشتند». و اما در زور آزمایی که با پاسداران در پیش است، این سپاه هیچگونه امتیازی به روحانی نخواهد داد. قاسم سلیمانی، فرمانده نیروی قدس، بازوی مسلح پاسداران در خارج از کشور، پس از پیروزی روحانی به او تبریک نگفت.
بین پرزیدنت و پاسداران خصومتی دیرینه وجود دارد. یک کادر سابق سپاه به یاد میاورد که «پس از جنگ علیه عراق در اواخر دهه ۱۹۸۰، روحانی همان زمان خواستار آن بود و فعالیت میکرد که دولت بودجه و امکانات اضافی در اختیار ارتش منظم و نه سپاه پاسداران قراردهد». در بین تمام مراکز قدرت، در صورت عملی شدن گشایش اقتصادی مورد نظر روحانی، سپاه پاسداران بیش از دیگران متضرر خواهد شد. یک بانکدار میگوید : «طی دوره اول ریاست جمهوری خود، روحانی تلاش کرد بودجه آنان را کاهش دهد. اما با مخالفت رهبر روبرو شد. پاسداران برای رژیم دور نازدنی هستند. امروز خیال دارند وارد شرکت ملی نفت ایران (NIOC)، شرکت مأمور مدیریت امور نفتی کشور، شوند. چنانچه موفق گردند، قطعا خواهند توانست کنترل بخش اعظم منابع درآمد دولت را بدست آورند». همزمان، پاسداران در قضیه جانشینی رهبر ۷۷ ساله که روحانی خود به آن نظر دوخته بود، بسیار هوشیار و مراقب هستند و با گشایش اقتصادی که از نظرشان بخشهای بزرگی از اقتصاد را به شرکتهای خارجی خواهد فروخت، بشدت مخالفت می ورزند.جایگاه و نقش پاسداران در ایران فردا یکی از تضادهای اصلی است که سران کشور باید دیر یا زود آن را تعیین تکلیف کنند. در داخل، پاسداران ترمزی در برابر گشایش بشمار میروند. اما در خارج، ایران به یمن فعالیت نیروی قدس توانسته مواضع خود در عراق، سوریه و یمن را تقویت کند. بانکدار یاد شده می افزاید : «سلیمانی، فرمانده قدس، و نفراتش طبعا خواستار پاداش تلاشهای خود هستند. البته منظور نه نفرات بیشتر و نه پول و بودجه بیشتر، بلکه نفوذ بیشتر در دستگاه حاکمیت هستند و همین امر به انقباض نظام راه خواهد برد و بر تنشها خواهد افزود». لذا بهیچوجه معلوم نیست روحانی از این پس بتواند در کاری که تا کنون نتوانسته پیش ببرد، به موفقیتی دست یابد.»