بازتابهای جهانی وداخل کشورایران پیرامون جانباختن مهسا امینی؛ توسط جلادان خامنه ای در ارگان موسوم به گشت ارشاد - جانباختن مهسا امینی با بازتاب کمسابقهای در سطح رسانههای جهان همراه شده است - از رسانههای بانفوذ و معروف مانند سیانان و نیویورک تایمز و رویترز گرفته تا رسانههایی محلی در اقصی نقاط جهان، خبر جان باختن مهسا امینی با بازتاب گستردهای در سطح بینالمللی روبهرو شده است.
دهها خبرگزاری معتبر، روزنامههای مهم و وبسایتهای پربیننده به زبانهای انگلیسی، فرانسوی، اسپانیایی، عربی، هندی، پرتغالی، ژاپنی، چینی، آلمانی، ایتالیایی، پشتو، اردو، عبری و روسی وفارسی بسیاری زبانهای دیگر، گزارشهایی درباره مهسا ۲۲ ساله منتشر کردهاند.
علاوه بر این بازتاب گسترده، در میان مقامهای رسمی جهان نیز داشت ، رابرت مالی، نماینده ویژه وزارت خارجه آمریکا در امور ایران با انتشار توییتی، اتفاقی را که برای خانم امینی رخ داده، «وحشتناک» توصیف کرد و نوشت: «ایران باید به خشونت علیه زنان پایان دهد و به آنها اجازه دهد تا از حقوق اساسیشان برخوردار باشند.»
جیک سولیوان، مشاور امنیت ملی آمریکا نیز در توییتی، جان باختن مهسا امینی را «غیرقابل بخشش» توصیف کرد و نوشت که کشورش کماکان حکومت ایران را مسئول این اتفاق و «نقض حقوق بشر» میداند.
و البته این همه در کنار موجی کمسابقه از واکنشها در شبکههای اجتماعی است که به اشکال مختلف منتشر شدهاند؛ از خشم و انتقادهای شدید علیه حکومت «جمهوری اسلامی» گرفته تا اطلاعرسانی به زبانهای مختلف و شرح آنچه رخ داده در مقابله با روایتهای رسمی وتبلیغاتی که از سوی طرفداران حکومت ایران منتشر میشود.
سازمان عفو بینالملل نیز با انتشار بیانیهای از حکومت ایران خواست که پرونده جانباختن مهسا امینی را به عنوان یک پرونده جنایی بررسی کند و تمامی جزییات اتفاقاتی را که بر او گذشته بکاود. این سازمان یادآوری کرده که اتهامی جدی در ارتباط با نحوه برخورد با خانم امینی در دوران بازداشت وجود دارد که باید بررسی شود.
روزنامه نیویورک تایمز در گزارشی میگوید: «به دلیل وحشت حکومت از زنان جوان و خواستههایشان، سرکوب این روزها – به ویژه علیه زنان – به شدیدترین سطح خود رسیده است.»
شادی صدر – از حقوقدانان ساکن لندن – نیز در گفتوگویی از مجازات عاملین کشته شدن مهسا امینی ابراز ناامیدی کرده و گفته ریشه مشکل در قوانینی است که به ماموران حکومت اجازه میدهد تا زنان را به خاطر پوششان دستگیر کند.
در گزارش شبکه خبری الجزیره، ضمن یادآوری قوانین منحصر به فرد ایران برای اجباری بودن حجاب آمده است: «در طول این چند دهه زنان به شکل مداوم در برابر این قوانین مقاومت کردهاند و روسریهایشان را بسیار عقبتر بستهاند. از سال ۲۰۱۷ که عدهای از زنان در موجی از اعتراضها، روسریهایشان را از سر برداشتند، مقامها به اقدامات سختگیرانهتری دست زدند.»
افزایش بیسابقه مخالفت با حکومت جمهوری اسلامی و شخص خامنهای جنایتکار از جمله موضوعاتی است که برخی رسانهها در بازتاب خبر جان باختن مهسا امینی به آن اشاره کردهاند
خبرگزاری فرانسه، در گزارشی ضمن شرح اعتراضها به جان باختن مهسا امینی به افزایش اعتراضها به حجاب اجباری پرداخته و به مواردی مانند مادری که در برابر ماشین گشت ارشاد، التماس میکرد دخترش را دستگیر نکنند یا آنچه بر سر سپیده رشنو آمد پرداخته است.
-«فعالان (مدنی)، حکومت ایران را متهم میکنند که سرکوب بسیار بزرگی را به اوج رسانده است؛ سرکوبی که شامل بسیاری از حوزههای اجتماعی است. از جمله سختگیریهای جدید علیه بهائیان، صدور احکام اعدام برای همجنسگرایان، موجی تازه از اجرای حکم اعدام و دستگیری شهروندان کشورهای خارجی.»
خبرگزاری رویترز نیز در گزارشش از جانباختن مهسا امینی، اظهارنظر علی خامنهای را درباره مرگ جرج فلوید یادآوری کرده که گفته بود این اتفاق، طبیعت واقعی آمریکا را نمایان کرده است.
- این اخبار وانعکاسات در خبرگزاری فرانسه ودر دهها وبسایت انگلیسیزبان سراسر جهان بازنشر شده، آمده است: «دههها بعد از انقلاب هنوز آخوندهای حاکم برای اجرای قانون (حجاب اجباری) دست و پا میزنند و زنان – از هر سن و با هر پیشینهای – کتهای تنگ جلوباز میپوشند و روسریهای رنگیشان را عقب میزنند تا موهایشان دیده شود.»
جان باختن مهسا امینی در میان رسانههای خاورمیانه نیز بازتاب بسیار گستردهای داشته و دهها وبسایت عربی، ترکی و عبری نیز گزارشهایی درباره او منتشر کردهاند.
در میان این رسانهها، سیانان عربی به انتشار ویدئویی از سوی پلیس امنیت تهران اشاره کرده که در آن ادعا شده، لحظاتی از حضور مهسا امینی را در بازداشت نشان میدهد. اما سیانان عربی نیز مانند بسیاری رسانههای دیگر یادآوری کرده که نه تنها «امکان تایید هویت شخص درون ویدئو» وجود ندارد، بلکه این ویدئو نشان نمیدهد که پیش از ورود به ساختمان پلیس چه اتفاقاتی برای مهسا امینی رخ داده است.
در ادامه بستهتر شدن فضای سیاسی-رسانهای در ایران در یک دهه اخیر، بسیاری از رسانههای خارجی اجازه فعالیت آزادانه در ایران را ندارند و به همین دلیل نیز امکان راستیآزمایی یا گزارشگری مستقل در ارتباط با حوادث ایران با دشواریهای بسیاری همراه شده است.
**
- سرکوب مسلحانه شهروندان در سقز در اعتراض به قتل مهسا ابراهیمی تا کنون به زخمی شدن دستکم ۱۳ زن و مرد و نوجوان منجر شده است. سرعت اینترنت در ایران کند شده و اینترنت موبایل در شهر سقز قطع شده است.
- علی دایی، علی کریمی، وریا غفوری، یحیی گلمحمدی، سیامک نعمتی، سعید عزتالهی از جمله فوتبالیستهایی هستند که به قتل مهسا امینی واکنش نشان دادند.
- جِیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید، مورگان اورتگاس سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا، رابرت مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران و مسعود قرهخانى رئيس ایرانیتبار پارلمان نروژ از جمله مقامات کشورهای خارجی هستند که قتل مهسا را محکوم کردند.
- بهمن قبادی، گلشیفته فراهانی، فاطمه معتمد آریا، امین حیایی، اصغر فرهادی و ترانه علیدوستی هنرمندان و بازیگرانی هستند که با انتشار مطالبی در شبکههای اجتماعی به قتل مهسا امینی واکنش نشان دادند.
- چند تشکل صنفی در ایران با صدور بیانیههایی قتل مهسا را محکوم و علیه جمهوری اسلامی موضع گرفتند.
قتل حکومتی مهسا امینی دختر ۲۲ ساله بر اثر ضرب و جرح مأموران گشت ارشاد حکومت فاشیستی ایران با خشم و اندوه عمومی شهروندان در شهرهای مختلف ایران روبرو شده است. شماری از هنرمندان، ورزشکاران و شخصیتهای دیگر کشورها به جمهوری اسلامی اعتراض کردهاند. پس از برگزاری مراسم خاکسپاری مهسا، شهروندان در سقز اعتراضاتی گسترده را آغاز کرده و سرکوب مسلحانه شهروندان تا کنون به زخمی شدن دستکم ۱۳ زن و مرد و نوجوان منجر شده است. سرعت اینترنت در ایران کند شده و اینترنت موبایل در شهر سقز قطع شده است.
مهسا امینی پس از مرگ براثر ضربه مغزی در بیمارستان برای دفن به شهر سقز منتقل شد ، در پی تجمع اعتراضی مردم سقز پس از برگزاری مراسم خاکسپاری مهسا امینی در روز جمعه، ۲۶ شهریور، نیروهای سرکوبگر امنیتی آخوندها برای متفرق کردن آنها دست به تیراندازی و شلیک گاز اشکآور زدند و شماری از شهروندان را زخمی کردند.
خبرگزاری «ههنگاو» گزارش داده که «در جریان به خشونت کشیدن اعتراضات مردم سقز به قتل ژینا امینی (مهسا امینی) توسط نیروهای امنیتی در مقابل فرمانداری این شهر، دستکم ۱۳ شهروند از جمله ۲ نوجوان زیر ۱۸ سال و ۳ زن زخمی شدهاند.»بر اساس این گزارش یک جوان به نام کیان درخشان از ناحیه سر مورد اصابت گلوله قرار گرفته و وضعیت جسمانی وی وخیم گزارش شده است.
همچنین رژیم آخوندی دروحشت از اوج گیری اعتراضات سرعت اینترنت در ایران کُند کرد . همچنین گزارشها از قطع شدن اینترنت موبایل در سقز و تهران حکایت دارد. نت بلاکس شب گذشته گزارش داد درپی جان باختن مهسا امینی، اختلال چشمگیری در اینترنت تهران ثبت شده و دادههای شبکه نشان میدهد توان اتصال به اینترنت به ۶۷ درصد مواقع عادی رسیده است. نت بلاکس افزوده این اختلال میتواند اطلاعرسانی درباره اتفاقات کنونی را تحت تاثیر قرار دهد.
همزمان با جان باختن مهسا امینی در بیمارستان «کسری» تهران شماری از شهروندان در محدوده بیمارستان و میدان آرژانتین تجمع کردند و شعارهایی علیه جمهوری اسلامی سر دادند. «قسم به خون مهسا، ایران میگردد آزاد»، «خامنهای قاتله، حکومتش باطله»، «از کردستان تا تهران ستم علیه زنان» و «میکشم میکشم، هرآنکه خواهرم کشت» از شعارهای مردم بود.
شماری از زنان در واکنش به هجوم نیروهای ضد شورش شعار «بیشرف داعشی» سر دادند. گزارشهای روزنامهنگاران و فعالان مدنی ساکن ایران خبر از بازداشت دستکم ۲۰ شهروند در شب گذشته در تهران میدهد.
خشم عمومی مردم از برخوردهای حذفی و سرکوبگر جمهوری اسلامی با اقشار و اصناف مختلف مردم با قتل مهسا امینی اوج گرفته و شمار زیادی از دادخواهان، فعالان مدنی، ورزشکاران، هنرمندان و چهرههای شناخته شده در ایران به این قتل حکومتی واکنش نشان دادهاند.
بهیه نامجو مادر نوید افکاری ورزشکاری که در جریان اعتراضات تابستان ۹۷ بازداشت و اعدام شد در پیامی به مهسا نوشته است: «ژینای نازنینم، دخترم، چقدر ظلمی که به تو کردند من را یاد نویدم میاندازد. شهریور سیاهم سیاهتر شد. اما دخترکم. به قول نوید سوگند میخورم که پشیمان میشوند.»
حامد اسماعیلیون سخنگوی انجمن خانوادههای جانباختگان پرواز اوکراینی نیز در واکنش به مرگ مهسا در یک پست اینستاگرامی نوشت: «ما را ببخش اگر نتوانستیم چرخهی آدمکشی را تا امروز متوقف کنیم. ما تا امروز هرچه توانستیم کردیم اما ببخش اگر هنوز آنچنان موثر نبوده است که گزمگان ابلیس با تو چنین کردند.»
صبا بختیاری عمه پویا بختیاری که در جریان اعتراضات آبان ۱۳۹۸ به ضرب گلوله کشته شد با انتشار یک ویدئو در واکنش به مرگ مهسا گفت: «چرا میگذاریم هر روز یک گل در این مملکت پرپر شود؟»
شمار زیادی از ورزشکاران نیز به قتل مهسا امینی و برخوردهای جمهوری اسلامی با شهروندان واکنش نشان دادند. علی دایی فوتبالیست معروف ایران و جهان نوشت: «چه به روزگار این سرزمین آوردید؟ دخترم میپرسد چه اتفاقی افتاده. چه پاسخی دارم؟ به کدامین گناه؟»
علی کریمی ستاره پیشین تیم ملی، بایرن مونیخ و پرسپولیس نیز در دو استوری جداگانه نوشت: «کاوهی آینده ایرانزمین زن است» و «فرزندان آنها میروند، فرزندان ما میمیرند»
اشاره علی کریمی به مهاجرت هزاران فرزند مقامات جمهوری اسلامی به کشورهای امن و آزاد جهان است.
وریا غفوری بازیکن فولاد خوزستان و کاپیتان سابق «استقلال» (تاج) و بازیکن سابق تیم ملی ایران هم شعری از فرخی یزدی را در واکنش به این موضوع استوری کرد که با این بیت شروع میشود: «گلرنگ شد در و دشت، از اشکباری ما، چون غیر خون نبارد، ابر بهاری ما».
ضرب و جرح و قتل حکومتی مهسا امینی همچنین واکنشهایی بینالمللی گستردهای به دنبال داشته است. این واکنشها از هنگامی که مهسا در کُما بود آغاز شد. لیا رمینی هنرپیشه سریال «دوستان Friends» و «پادشاه محله کوئینس The King of Queens» با انتشار تصاویری از مهسا امینی در حساب توییتری خود، به کما رفتن او پس از ضرب و جرح توسط ماموران گشت ارشاد اسلامی را «وحشتناک» خوانده و از کاربران خواسته تا همراه با او نام و داستان این دختر جوان را به اشتراک بگذارند.
جِیک سالیوان مشاور امنیت ملی کاخ سفید از مرگ مهسا امینی عمیقا ابراز نگرانی کرده و در توئیتر نوشته است: «عمیقا از مرگ مهسا امینی که گزارش شده براثر ضرب و شتم در بازداشت پلیس گشت ارشاد درگذشت نگران هستیم- مرگ او قابل گذشت نیست. ما مقامات ایران را مسئول چنین موارد نقض حقوق بشر میدانیم.»
مورگان اورتگاس سخنگوی پیشین وزارت خارجه آمریکا نیز خواستار انتشار بیش از پیش نام این زن جوان شده و نوشته است: «اجازه نمیدهیم دولت آمریکا آنچه را رژیم ایران با تو انجام داد ماستمالی کند و مرگ تو بیهوده نخواهد بود.»
رابرت مالی نماینده ویژه دولت آمریکا در امور ایران نیز مرگ مهسا امینی را «بعد از جراحات وارد شده» در بازداشت گشت ارشاد اسلامی «هولناک» توصیف کرد. رابرت مالی در توئیتی ضمن ابراز همدردی با خانواده مهسا امینی نوشته است: «ایران باید به خشونت علیه زنان به دلیل اینکه خواهان بهرهمندی از حقوق اساسی خود هستند، پایان دهد.»
صفحه فارسی وزارت خارجه اسرائیل نیز در توییتر جان باختن مهسا امینی را تسلیت گفته و نوشته است: مهسا به فهرست بیشمار قربانیان خامنهای قاتل اضافه شد.
مسعود قرهخانى رییس ایرانیتبار پارلمان نروژ در واکنش به قتل مهسا امینی گفت: «او ۲۲ سال داشت که به کما رفت و امروز درگذشت. چرا؟ زیرا رژیم آیتالله تصمیم میگیرد زنان چگونه لباس بپوشند. من از این موضوع ناخوشاحوال و عصبانیام. به امید روزی که مردم ایران از شرّ این افراطگرایان رهایی یابند. آسوده بیارام، مهسا!»
همچنین شماری از تشکلهای صنفی در ایران با انتشار بیانیه قتل مهسا را محکوم و علیه جمهوری اسلامی موضع گرفتند.
کانون نویسندگان در بیانیهای نوشت: «قتل مهسا امینی نمونهای آشکار شده از سرکوبی تمامعیار است که سالها زیر سایه حاکمیت زنستیز در جریان بوده است.»
اتحادیه آزاد کارگران ایران نیز با انتشار بیانیهای با اشاره به سرکوب چهل و چهارساله جامعه نوشت: «حاکمیتی جبری و تحمیلی به مردم ایران که تنها راه بقای خود را در غارت و چپاول تمامی ثروتهای جامعه از یکسو و از سوی دیگر شدت بخشیدن به استثمار و انقیاد آحاد جامعه میدید، لاجرم گسترشِ اختناق و سرکوب و خفه کردنِ مردم را رکن جدائیناپذیر از اِعمال قدرتش قرار داد.»
عفو بینالملل نیز در بیانیهای گفته است، «واحد پلیس موسوم به «پلیس امنیت اخلاقی» در تهران، که مجری قوانین تحقیرآمیز و تبعیضآمیز حجاب اجباری در ایران است» مهسا امینی «را سه روز قبل از مرگش به صورت خودسرانه بازداشت کرده بود.»
این نهاد بینالمللی مدافع حقوق بشر درخواست کرده است «تمام ماموران و مقامات مسئول باید به دست عدالت سپرده شوند.»
دیدهبان حقوق بشر نیز جان باختن مهسا امینی را «ظالمانه» خواند و نوشت: «مقامهای ایرانی باید قانون حجاب اجباری را لغو و قوانین دیگری که زنان را از استقلال و حقوقشان محروم میکند، حذف یا اصلاح کنند.»
# براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
💞 # مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 0