۱۴۰۳ مرداد ۱۹, جمعه

آیا واقعا آخوندها فقط با ده گسل اجتماعی مواجه هستند؟ - حاکمیت ملایان خود بزرگترین گسل اجتماعی است



آیا واقعا آخوندها فقط با ده گسل اجتماعی مواجه هستند؟ - حاکمیت ملایان خود بزرگترین گسل اجتماعی است 

سال‌هاست که در سپهر سیاسی و اجتماعی ایران صحبت از گسل اجتماعی می‌شود و انواعی از آن نام برده می‌شود. اما سوال این است آیا بحران‌ها در ایران تحت حاکمیت ملایان در حد و اندازه ۱۰گسل است؟  سوالی دیگر این است؛ گسل اصلی در جامعه کنونی ایران چیست؟در این هیچ شکی نیست وقتی حاکمیت یا دولتی مردمی نباشد، تبعات و عوارضی در آن کشور به بار می‌آید. با گذشت زمان این عوارض و تبعات بسیار و بسیار می‌شود.

به‌طور قطع و یقین به‌دلیل غیرمردمی یا ضدمردمی بودن آن حاکمیت، امکان بستن و سر هم آوردن آن گسل اجتماعی یا گسل‌های اجتماعی فراهم نمی‌شود. چرا که بستر فاسد و علت‌العلل تولید‌کننده گسل‌های اجتماعی پابرجاست.

حالا صحبت از ایران است و صحبت از ۱۰گسل اجتماعی که از آن نام برده می‌شود. اما این روایت رسمی است، روایت غیررسمی، معمولا چیزی بسیار بیشتر از این چیزهاست. خصوصا در کشور یا حاکمیتی که پارامترها و مولفه‌های منفی، اجازه شفافیت و انتشار شفاف نمی‌یابند.

طبق گفته کارشناسان و مسئولان حکومتی، ده گسل یا همان شکاف اجتماعی جامعه ایران را می‌توان به شکاف دولت و ملت، فقر و شکاف طبقاتی، بیکاری، فساد افسارگسیخته، گسل سیاسی و ساختاری، گسل حاشیه‌نشینی، آسیب‌های اجتماعی، گسل قومی و فرقه‌ای و بحران آب، خشکسالی و محیط زیست و ناامیدی، یاس و فقدان امید به آینده اشاره کرد.

سال ۱۳۹۹ بود که کتابی با عنوان «شکاف‌های اجتماعی در ایران» منتشر شد. در این کتاب به موضوعاتی هم‌چون شکاف نسلی، سلامت، آموزشی و طبقاتی نیز اشاره شده است.

علوم سیاسی و اجتماعی ایران در طرد فرودستان چیزی کم از سیاست‌های رسمی نداشته و فقر و نابرابری به شکل جدی مسئله‌اش نبوده است. این علوم در تحلیل‌های خود ساختار را نیز به حال خود رها کرده‌اند.

ادعای پوچ کاهش ضریب جینی با وجود گسل‌های فراوان اجتماعی

در حالی که از دوران شروع حاکمیت ملایان تا کنون، گسل‌ها و گسست‌هایی که به‌وجود آمده‌اند، بی‌پاسخ مانده‌اند و هیچ اقدام نتیجه‌بخشی در این زمینه نبوده و به محصولی نرسیده‌ است.

این ۱۰گسل اجتماعی در جامعه ایران باقی مانده و این شکاف‌ها امروز با صورت‌های متفاوتی به هم پیوند خورده و جامعه ساحت شورشی پیدا کرده است.

در این شرایط، گسترش فاصله طبقاتی، توزیع نامتعادل درآمد و ثروت، فزونی جمعیت زیر خط فقر و… همگی از علائم آسیب‌دیدن رفاه اجتماعی هستند. ضریب جینی به عنوان شاخص توزیع مطرح است.

در کنار ضریب جینی، یکی دیگر از شاخص‌های سنجش توزیع درآمد، نسبت هزینه دهک دهم یعنی ثروتمندترین، به دهک اول یعنی فقیرترین است.

هر قدر اندازه این درصد بیشتر باشد، نشان‌ از آن دارد که نابرابری بیشتری وجود دارد و هر قدر اندازه آن پایین باشد، نشان از آن دارد که نابرابری حداقلی است.

ضریب جینی نشان‌دهنده شکاف طبقاتی است. در سال ۵۷ شاخص جینی یا ضریب جینی در ایران پنجاه درصد بود. اما امروز براساس گزارش‌های جهانی، ضریب جینی در ایران به بالای ۴۰ درصد رسیده است.

ضریب جینی یا شاخص جینی بالا در حکومت ایران باعث به هم ریختن هم‌بستگی و انسجام از نظر اجتماعی شده است.

همچنین، لگاتوم (شاخص رفاه لگاتوم رتبه‌بندی سالانه مؤسسه پژوهشی لگاتوم) براساس ۱۲ شاخص میزان کامیابی ملت‌ها را اندازه‌گیری می‌کند. برخی از این شاخص‌ها عبارتند از امنیت و ایمنی، محیط زیست، آموزش، سلامت، شرایط زندگی، کیفیت اقتصادی و همچنین سرمایه اجتماعی و…

سرمایه اجتماعی همان اعتماد به نهادها، سیاست‌های کشور، پول ملی و اعتماد به یکدیگر است. در آخرین گزارش لگاتوم، رتبه شاخص کامیابی ایران از میان ۱۶۷ کشور ۱۲۶ است که اصلاً رتبه خوبی نیست.

گسل اجتماعی اصلی جامعه ایران چیست؟

در شاخص لگاتوم معلوم است که وضعیت اعتماد در ایران تحت حاکمیت ملایان اصلا دارای وضعیت خوبی نیست. از لحاظ این گسل اجتماعی وضعیت در ایران بسیار نامطلوب است.

با بروز و ظهور تجمل در زندگی طبقه مرفه، همه افراد جامعه سطح توقعات و خواسته‌های خود را بدون توجه به موقعیت خود و ظرفیت اقتصادی موجود براساس معیارهای ظاهری تعیین می‌کنند.

در چنین حالتی، گرایش به کسب درآمد بیشتر، افراد را مستعد تخلف و قانون‌گریزی می‌کند. گفته می‌شود که دستیابی به سطح بالاتری از زندگی باز هم به‌معنای رفاه کامل نمی‌تواند باشد.

قطعاً همه نمی‌توانند به سطح بالاتری از رفاه و برخورداری از امکانات زندگی دست یابند. بنابراین، با رشد آنی و ناگهانی یک عده معدود، جامعه به دو قطب غنی و فقیر تقسیم می‌شود و از تبعات زیان‌بار آن رنج می‌برد.

مبارزه با فساد اقتصادی سهم عمده و مهمی در کم کردن فاصله‌های طبقاتی دارد؛ امری که در حکومت ایران هیچ محلی از اعراب ندارد. بر عکس فساد اقتصادی بی‌داد می‌کند.

هرچند بسیاری از مسئولان حکومت ایران مدعی‌اند مدت‌ها قبل در مورد شرایطی چون امروز و۱۰ گسل اجتماعی هشدار داده بودند، اما در حقیقت این موضوع هیچ‌گاه دغدغه اصلی‌شان نبوده است.

عمق و فاصله این گسل‌ها به واسطه بسیاری از سیاست‌های اشتباه و غیر راهبردی اجتماعی، سیاسی و اقتصادی در جامعه ایرانی ژرف و طولانی شده که رفع ۱۰۰ درصدی آن عملاً غیرممکن است و نیاز به ده‌ها سال کار سخت و بازیابی سرمایه اجتماعی دارد.

به معنای دیگر گسل اجتماعی اصلی در ایران یکی است و آن شکاف بین مردم و حاکمیت یا دو قطبی مردم و حاکمیت است. تا روزی که این گسل اجتماعی هم نیاید یعنی حاکمیت تغییر نکند، پرداختن به سایر گسل اجتماعی، گره بر بادزدن است.


🌴براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه  

🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@ 7