وال استریت ژورنال : ایرانی تضعیف شده خود را آماده رودررویی با ترامپ میکند
ایران با سالی سخت از رودررویی با دولت آتی ترامپ روبروست و بعد از سال 2024 که آنرا در یک وضعیت وخیم اقتصادی در داخل و واگشتهای متعدد در خاورمیانه قرار داد، آنچه برای بازی در دست دارد خیلی ضعیف است.دولت جدید آمریکا قصد دارد بعنوان بخشی از یک تلاش تهاجمی، تحریمهای ایران را افزایش دهد تا حمایت آن از گروههای میلیشیا در خاورمیانه را مهار کند. استراتژی تهران که به اندازه قبل قدرتمند نیست کماکان متحدین و متفقین واشنگتن، بخصوص اسرائیل را تهدید میکند و در عین حال بسیاری از ایرانیان معمولی با آن مخالف هستند. تیم رئیسجمهور منتخب دانلد ترامپ نیز در حال ارزیابی گزینهها، از جمله حملات هوایی، برای بازداشتن ایران از ساخت یک بمب اتمی است.
اقتصاد ایران هم اکنون هم بواسطة ترکیبی از سوءمدیریت، فساد و تحریمهای فعلی فلج شده است. قطعی برق موجب تعطیلی دفاتر دولتی، مدارس و دانشگاهها شده و تولید در دهها کارخانه را دچار اختلال کرده است. در عین حال، تهدید نظامی ایران با ضربات اسرائیل به متحدین آن حزبالله در لبنان، حماس در غزه، و رژیم سرنگون شده اسد در سوریه، و عمدة دفاع هوایی ایران، خنثی شده است...
بحران اقتصادی تهدید ناآرامی اجتماعی را افزایش داده که یک موضوع نگرانی مقامات ایران است. تجار بر سر تورم شدید دست به اعتراض زدهاند در حالیکه بازنشستگان و کارمندان صنعت نفت بخاطر تعویق در پرداخت حقوق و یا کاهش حقوقشان دست به اعتراض زدهاند.
ارز ایران که بیانگر حال و هوای اقتصادی است سال 2024 را با ارزش پایین و بیسابقه 821500 ریال در مقابل دلار به پایان برد که 40% کمتر از آغاز سال بود. تولید ناخالص ملی سرانه به نسبت سال 2012 که تحریمها بر سر برنامه اتمی ایران تشدید شد 45% سقوط کرده و سال پیش، بنا به بانک جهانی، 4465 دلار بود.
حمیدرضا رستگار، رئیس اتاق اصناف تهران که نماینده فروشندگان است، گفت تولیدکنندگان کفش و دیگر تجار در بازار اصلی تهران در 29 دسامبر بخاطر تورم بالا دست به یک اعتصاب نادر زدند... رستگار در بیانیهای در سایت اصناف گفت که معترضین ”نگرانند که کالاهایی که بر اساس این نرخهای ارز قیمتگذاری شوند خارج از استطاعت اغلب مصرفکنندگان خواهند بود.“
اعتراضات بر سر مسائل اقتصادی در سراسر کشور و در سراسر صنایع متداولتر شده است...
نارضایتی به بخش نفت، استراتژیکترین صنعت کشور که بالاترین عامل کسب ارز خارجی است نیز در حال گسترش است. کارگران در کارخانة پتروشیمی آبادان، یکی از بزرگترین کارخانههای کشور، بر سر 3 ماه حقوق عقب افتاده خود دست به اعتراض زدند.
اعتراضات هر چه بیشتر سیاسی میشود و برخی به رژیم بخاطر تمرکز بیش از حد روی برنامههای ایدئولوژیکی و عدم تمرکز کافی روی اقتصاد، انتقاد دارند. یک بنر که توسط معترضین بازنشسته در شهر اهواز حمل میشد میگفت: ”جنگطلبی کافیه، سفره ما خالیه.“ بنر دیگری میگفت: ”حجاب را رها کن، فکری به حال ما کن.“
اتاق بازرگانی، صنایع، معادن و کشاورزی در 18 دسامبر گفت که صنایع در ماه گذشته تنها 41% ظرفیت خود تولید میکردند که بخاطر کمبود برق و گاز طبیعی بود. این اتاق گفت که تولید پایینتر حاصله در میان تأمینکنندگان مرغ و گوشت امنیت غذایی کشور را تهدید میکند...
محمد نجفی عرب، رئیس این اتاق که نماینده برخی از بزرگترین شرکتهای ایران است، در بیانیهای در سایت این اتاق گفت که کارخانهها دستخوش ”یک رکود عمیق“ هستند. وی افزود، ”فعالیتهای این بیزنسها در سطح فعلی نمیتواند بلحاظ اقتصادی سودآور باشد.“
همچنین مشکل برق بخاطر خاموش کردن پمپهای آب و بهم زدن تأمین کود که به گاز طبیعی متکی است، روی برداشت محصول امسال ایران تأثیر سوء خواهد گذارد...
بنا به اتاق بازرگانی، حدود 32 میلیون ایرانی یعنی بیش از یک سوم جمعیت کشور، حالا در زیر خط فقر بسر میبرند در حالیکه در سال 2017 تنها 18 میلیون نفر زیر خط فقر بودند.
وضعیت نابسامان اقتصادی موجب نگرانی رهبری ایران است. نیروی شبهنظامی سپاه پاسداران انقلاب اسلامی که مسئول حفظ جمهوری اسلامی است، روز 30 دسامبر نسبت به ناآرامیهای بیشتر هشدار داد و به ”تلاشها برای غیرمؤثر نشان دادن سیستم و ایجاد واهمه در جامعه“ هشدار داد.
علی ربیعی، مشاور امور اجتماعی رئیس جمهور مسعود پزشکیان، گفت که حالا نسل جوانتر انزوای اقتصادی و محدودیتهای اجتماعی که وضعیت ایران در سالیان اخیر بوده را رد میکند. وی در روزنامه اصلاحطلب شرق در 27 دسامبر نوشت که آنها ”علائمی از شورش علیه وضعیت کنونی از خود نشان میدهند.“
دولت پزشکیان به نارضایتی جوانان ایرانی با تخفیف برخی از سیاستهای سرکوبگران تهران پاسخ داده است. در اواخر ماه دسامبر، دولت پزشکیان ممنوعیت سرویس پیامرسان واتسآپ و اپلیکیشن گوگلپلی را برداشت ولی ممنوعیت اینستاگرام و تلگرام، دو پلاتفرم رسانههای اجتماعی که بطور گسترده در ایران برای انتقاد به مقامات بکار میروند را حفظ کرد.
رئیسجمهور ایران همچنین توانست اجرای قانون جدیدی که تنبیهات سختتری روی زنان و دختران بخاطر نپوشاندن مو، بازوان و ساقهای پا اعمال میکند را متوقف کند...
حتی تحت شدیدترین تحریمهای فلجکننده، ایران کماکان دارای امکان بازدارندگی در مقابل حملات خارجی به خاکش با استفاده از تهدید ”محور مقاومت“ است...
تهران حالا روی متحدین عراقی و یمنی خود برای تهدید کردن اسرائیل حساب باز کرده است. اما پایگاههای آنها از اهدافشان فاصله زیادی دارد که میزان مؤثر بودن آنها را کاهش میدهد.
واگشتهای سال گذشته این نگرانی را ایجاد کرده که ایران ممکن است برنامه اتمی خود را بمنظور ابقای میزانی بازدارندگی در مقابل حملات خارجی تسریع کند...
ترامپ همچنین در حال بررسی راههای متوقف کردن ایران از ساخت بمب اتمی، از جمله با حملات هوایی بازدارنده که بر خلاف سیاست طولانی آمریکا در مهار تهران از طریق دیپلماسی و تحریمها خواهد بود، میباشد.
عباس عراقچی، وزیرخارجة ایران، در مواجهه با چشمانداز تحریمهای جدید روز جمعه گفت که کشورش ”بدون تأخیر“ آماده از سرگیری مذاکرات اتمی در مقابل برداشتن تحریمها است.
وی گفت، ”فشار حداکثری شماره یک موجب ”مقاومت حداکثری“ گردید و به ”شکست حداکثری“ برای آمریکا منجر شد“...
صنم وکیل از چاتم هاوس گفت، ”یک پنجره موقت وجود دارد که رژیم مشتاق مذاکره خواهد بود و ترامپ هم پتانسیل رسیدن به آنچه که میخواهد را خواهد داشت. اما زمان به نفع [ترامپ] نیست. ایدئولوگها در کمپ ترامپ خواهان مصالحههایی از جانب تهران هستند که ممکن است تهران حاضر به قبول آنها نباشد. لذا درد خیلی بیشتری برای ایران در راه است.“
به قلم: بنویت فوکون
🌴براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 7