۱۴۰۴ فروردین ۱۱, دوشنبه

سایت الیوم-سوریه: دخالتهای رژیم ایران در سوریه، حمایت غیرمستقیم تا عملیات مستقیم برای کارشکنی در روند سیاسی سوریه



سایت  الیوم-سوریه: دخالتهای رژیم ایران در سوریه: از حمایت غیرمستقیم تا عملیات مستقیم

اخیرا خبر منتشر شده از سوی وزارت کشور سوریه که از آغاز یک عملیات امنیتی علیه سلول‌های وابسته به حزب‌الله لبنان در منطقه سیده زینب در حومه دمشق گزارش داد، بار دیگر مسئله دخالت ایران در سوریه را به صدر تحولات بازگرداند. بر اساس گزارش منتشرشده توسط اداره امنیت ریف دمشق در پلتفرم «ایکس» در روز پنجشنبه، این سلول‌ها در حال برنامه‌ریزی برای انجام عملیات مجرمانه در منطقه بودند که در جریان آن تعدادی از اعضای آن‌ها در راستای تلاش‌های مستمر برای تقویت امنیت و ثبات بازداشت شدند. در همین راستا، رسانه‌های سوریه تصاویری را منتشر کردند که نیروهای امنیتی را در حال دستگیری سه فرد مظنون نشان می‌داد. این رویداد تنها چند روز پس از آن رخ داد که وزارت دفاع سوریه، نیروهای حزب‌الله را به نفوذ به خاک سوریه و ربودن سه سرباز ارتش جدید و کشتن آن‌ها متهم کرد.

تحولات اخیر بار دیگر ابعاد پیچیده دخالت رژیم ایران در سوریه را نشان می‌دهد، دخالتی که از آغاز انقلاب سوریه در سال ۲۰۱۱ به شکل مستقیم و غیرمستقیم ادامه داشته است. ایران همواره سوریه را بخشی از «محور مقاومت» علیه اسرائیل و پلی حیاتی برای ارتباط با حزب‌الله لبنان دانسته است.

ریشه این دیدگاه راهبردی به روابط تاریخی دو کشور بازمی‌گردد که پیش از انقلاب ۱۹۷۹ در سال ۱۹۷۵وقتی که محمدرضا پهلوی کمک ۳۰۰ میلیون دلاری به حافظ اسد ارائه کرد شروع شد، اما پس از انقلاب ایران، این روابط به اتحاد عمیق نظامی و سیاسی تبدیل شد که در جنگ ایران و عراق و سپس بحران سوریه نمود پیدا کرد.

دخالت غیرمستقیم از طریق حزب‌الله و شبه‌نظامیان

یکی از مهم‌ترین اشکال دخالت غیرمستقیم ایران، حمایت از حزب‌الله لبنان و گروه‌های شبه‌نظامی وابسته به آن در سوریه است. حزب‌الله که به‌عنوان بازوی نظامی ایران در منطقه شناخته می‌شود، از سال ۲۰۱۲ به‌طور فعال در حمایت از نظام بشار اسد وارد عمل شد.نبرد القصیر در سال ۲۰۱۳ یکی از بارزترین نمونه‌های این دخالت بود که در آن، نیروهای حزب‌الله با پشتیبانی ایران و بمباران گسترده، توانستند این شهر استراتژیک را از دست مخالفان خارج کنند.

گزارش‌ها حاکی از آن است که ایران نه‌ تنها به تأمین سلاح و منابع مالی برای حزب‌الله اکتفا نکرده، بلکه آموزش‌های نظامی و اطلاعاتی نیز ارائه داده است. مرز سوریه و لبنان، که حدود ۳۷۵ کیلومتر امتداد دارد و در ماه‌های اخیر شاهد درگیری‌ها و عملیات قاچاق غیرقانونی توسط شبه‌نظامیان حزب‌الله بوده است، به گذرگاه اصلی انتقال سلاح و مواد مخدر توسط این گروه تبدیل شده است. به گفته منابع، این فعالیت‌ها با هماهنگی و حمایت ایران انجام می‌شود.

مداخله نظامی مستقیم و نقش سپاه قدس

مداخله مستقیم ایران در سوریه از سال ۲۰۱۱ با اعزام نیروهای سپاه پاسداران، به‌ویژه سپاه قدس به فرماندهی قاسم سلیمانی آغاز شد. به گزارش رسانه‌های وابسته به سپاه، سپاه قدس از همان ابتدا در سرکوب اعتراضات مردمی سوریه نقش داشت و تجهیزاتی برای سرکوب در اختیار پلیس سوریه قرار داد.سلیمانی شخصاً بشار اسد را به ادامه مقاومت در برابر مطالبات مردم سوریه ترغیب کرده بود.

تا مارس ۲۰۱۷، بیش از ۲۱۰۰ نیروی ایرانی در درگیری‌های سوریه کشته شدند، رقمی که نشان‌دهنده ابعاد گسترده حضور نظامی ایران است.علاوه بر این، اظهارات مقام‌های ایرانی، از جمله محمود نبویان، عضو پارلمان، در سال ۲۰۱۳ نشان می‌دهد که ۱۵۰ هزار جنگجوی سوری در ایران آموزش دیده و ۵۰ هزار نیروی حزب‌الله به سوریه اعزام شده‌اند، که این امر تأییدکننده عمق این مداخله است.

حملات شیمیایی و اتهامات بین‌المللی

یکی از جنجالی‌ترین جنبه‌های مداخله ایران در سوریه، حمایت از رژیم اسد در استفاده از تسلیحات شیمیایی است. حملات شیمیایی غوطه در اوت ۲۰۱۳ که جان صدها غیرنظامی را گرفت، با حمایت ایران، روسیه و حزب‌الله انجام شد. مخالفان اسد و سازمان‌های بین‌المللی، به‌دلیل نقش ایران در این جنایات انگشت اتهام را به سوی آن نشانه رفتند. سازمان «دیدبان حقوق بشر» نیز تأکید کرده است که ایران از طریق اجبار پناهجویان افغان به جنگیدن در سوریه، در نقض حقوق بشر نقش داشته است.

تاکتیک‌های سیاسی و توجیه‌گری

خبر ارسال‌شده ، به یک تاکتیک داخلی ایران اشاره دارد: انفجار یک بمب در حرم امام رضا در مشهد و متهم کردن مخالفان به این کار شباهت زیادی به اتهامات بکار گرفته شده در سوریه برای توجیه اقدامات ایران و متحدانش دارد. رسانه‌های دولتی ایران بر جنایات داعش تمرکز کرده‌اند تا بر نقض‌های گسترده حقوق بشر توسط اسد و نیروهای مورد حمایت ایران سرپوش بگذارند.

نتیجه‌گیری

مداخله نظامی ایران در سوریه، چه به‌صورت مستقیم از طریق سپاه قدس و چه به‌صورت غیرمستقیم از طریق حزب‌الله، بخشی از راهبرد کلان تهران برای حفظ نفوذ منطقه‌ای است.

عملیات اخیر در سیده زینب و تنش‌های موجود در مرزهای سوریه و لبنان نشان می‌دهد که این مداخلات همچنان ادامه دارد و تأثیرات آن بر امنیت و ثبات منطقه غیرقابل‌انکار است.

سایت الیوم سوریه :  *بقلم ضیاء قدور، نویسنده و روزنامه‌نگار سوری


🌴براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه  

🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@ 7