۱۳۹۵ آبان ۸, شنبه

۸۰ درصد منابع بانکی در اختیار ۲ درصد خانوارها



منبع :رادیوزمانه ،29 اکتبر 2016



۸۰ درصد منابع بانکی در اختیار ۲ درصد خانوارها

عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام جمهوری اسلامی، نظام بانکی را بزرگ‌ترین معضل اقتصاد ایران خواند. 

غلامرضا مصباحی مقدم عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام چهارشنبه پنجم آبان هشدار داد که اقتصاد ایران در آستانه وقوع بحران نظام بانکی است. 

نماینده سابق تهران در مجلس، نظام بانکی ایران را «ربوی» دانست که با چانه‌زنی برای افزایش سود سپرده‌گذاری، مردم را تشویق می‌کند که سرمایه‌های خودشان را به بانک‌ها بدهند. 

او گفت که بانک‌ها در در حالی که تنها «واسطه» انتقال سرمایه سپرده‌گذاران به بخش‌های دیگر هستند، «بیشترین سود را می‌برند». 

به اعتقاد مصباحی مقدم، این وضع سبب شده است که «سرمایه‌دار در سیستم بانکی بدون هیچ‌‌گونه ریسکی سود ببرد». 

نماینده سابق تهران در مجلس، پرداخت سود معین بانکی را موجب «انتقال سرمایه‌گذاری از بخش مولد به بانک‌ها» دانست و افزود: نتیجه این انتقال سرمایه این است که «نظام بانکی ما بزرگ و بزرگ‌تر می‌شود و نظام تولید اقتصادی ما کوچک و کوچک‌تر.» 

۹۰ درصد تسهیلات بانکی در اختیار ۱۰ درصد جمعیت ایران 
غلامرضا مصباحی مقدم پیامد این وضعیت را «نگران‌کننده» خواند که «در حال حاضر خود را به خوبی نشان نمی‌دهد اما زمان زیادی طول نمی‌کشد که آشکار شود». این عضو مجمع تشخیص مصلحت نظام این وضعیت را «عامل رکود در بخش تولید کالا و خدمات» دانست. 

او سیستم بانک‌داری در ایران را موجب «کاهش قدرت خرید دارندگان سرمایه‌های خرد و افزایش منفعت کلان سرمایه‌داران» دانست. 

این نماینده سابق مجلس از عملکرد بانک‌ها در حوزه شفافیت اقتصادی انتقاد کرد و گفت که بانک‌ها حاضر نیستند اطلاعات مشتریان بزرگ خود را که «بدهکار» هستند افشاء کند. 

به گفته مصباحی مقدم بخش زیادی از منابع بانکی در اختیار سرمایه‌داران و صاحبان ثروت است. او گفت که «۸۰ درصد منابع سپرده‌های بزرگ بانکی در دست دو درصد خانواده‌های کشور است». 

او عملکرد نظام بانکی را عامل به وجود آمدن سرمایه‌داران بزرگ دانست و افزود: «در اثر کارکرد نظام بانکی ثروتمندان بزرگی پیدا کرده‌ایم و منابع صاحبان این ثروت کلان دائما در حال افزایش است.» 

عضو مجمع تشخیص مصلحت با بیان اینکه بانک‌ها «بخش عظیمی از مردم از طریق سود سپرده های بانکی می‌توانند هزینه خود را تامین کنند»، گفت: «بانک‌ها منابع کل مردم را جذب کرده و مانع انتقال سرمایه به بخش تولید می‌شوند». 

او همچنین از بنگاهداری بانک‌ها انتقاد کرد و گفت: «بخش بزرگی از وجوه بانک‌ها در شرکت‌ها و بنگاه‌های متعلق به بانک‌ها قفل شده است.» 

مصباحی مقدم که مدرس اقتصاد در دانشگاه «امام صادق» نیز هست، این وضعیت را عامل کاهش توان وام‌دهی بانک‌ها دانست و افزود: «با افزایش این شرکت‌ها این منابع بلوکه شده و به سیستم بانکی باز نمی گردد». 

مرکز پژوهش‌های مجلس نیز در گزارش فصلی بررسی فضای کسب و کار در ایران، بانک‌ها را یکی از عوامل مهم «رکود اقتصادی» دانسته بود