۱۳۹۵ آبان ۱۷, دوشنبه

چرا خامنه ای از ترامپ تعریف کرد؟


لینک :


تاریخ :7 نوامبر 2016

چرا خامنه ای از ترامپ تعریف کرد؟
 اعلام سیاست فرمانده کل قوای مسلح ایران به نیروهای تحت امر خود “ 
ایران بریفینگ – آیت الله خامنه ای، در مقام فرماندهی کل نیروهای مسلح ایران، ابتدا در واکنش عجولانه ای نسبت به اظهارات “دونالد ترامپ” مبنی بر «پاره کردن توافق» با ایران گفته بود آنرا آتش خواهد زد، اما به فاصله چند هفته به یکباره تلویحا از او حمایت کرد. 

این سخنان او در جمهوری اسلامی مسبوق به سابقه است؛ پس از ماجرای گروگان گیری اعضای سفارت امریکا در سیزدهم آبانماه ۱۳۵۸ و اشغال سفارت امریکا بحران گروگان گیری رابطه ایران و امریکا را قطع نمود. گروگان گیری علی رغم تقاضاهای مکرر دولت “جیمی کارتر” «دموکرات» مبنی بر آزادسازی اعضای سفارت بر اساس یک توافق پشت پرده با دستور آیت الله خمینی تا انتخابات ریاست جمهوری در امریکا به طول انجامید. 
با شکست دموکراتها و روی کارآمدن جمهوری خواهان در این کشور، مسیر سیاست خارجی ایران تا به امروز با تبلیغات گسترده ضد استعماری و معرفی کردن امریکا بعنوان استعمارگر به مردم دنبال شده است. 
آیت الله، ناراضی از توافق هسته ای همواره در تضعیف موقعیت دولت برآمده از آرای مردم و توافق هسته ای سخن گفته است. او در مقام تصمیم گیرنده ارشد سیاست خارجی ایران، می تواند هر لحظه به سپاه تحت امرش فرمان دهد تا آشوب و تنش تازه ای را در داخل و خارج از ایران برپا کنند. نیروهایی که او و سپاه «مدافعان حرم»می نامند، برای حفظ حکومت خاندان اسد در سوریه از هر اقدامی علیه مردم این کشور کوتاهی نکرده اند. اینها بخشی از رویاهای فرامنطقه ای او برای حوزه تحت نفوذش محسوب می شود. اقدامی که در امریکای لاتین به همکاری گسترده با دولت ونزوئلا و کوبا منجر شده و حالا به اظهار نظر درباره انتخابات امریکا رسیده است. 
هرچند برنده انتخابات امریکا و سیاست خارجی دولتش به روابط سیاسی این کشور با جهان مرتبط هست اما تا این لحظه خبر ورود و اظهار نظر هیچ کشوری در این خصوص منتشر نشده است. ورود فرمانده عالی نیروهای مسلح ایران در این موضوع بسیار غریب و غیر منتظره است. مقاله حاضر که توسط “رضا حقیقت نژاد” نوشته و در وب سایت “ایران وایر” منتشر شده مسیر اصولگرایان و جناح تندرو درون حاکمیت ایران را پیش و پس از سخنان چند روز قبل رهبر جمهوری اسلامی را در سیاست خارجی نشان می دهد: 
سی ام اردیبهشت ۹۵، “محمدجواد لاریجانی”، سیاستمدار تندرو ایرانی، به میانه روهای ایرانی کنایه زد که از دونالد ترامپ مضحک تر هستند و پیشنهاد داد یک برنامه طنز با عنوان «ترامپ چپ و چوله» درباره اصلاح طلبان ساخته شود. 
یادهم فروردین ۹۵ نیز “حسین شریعتمداری”، مدیرمسئول روزنامه تندروی کیهان، کاندیدای ریاست جمهوری آمریکا را «ترامپ دیوانه» توصیف کرد و البته از پاره شدن برجام توسط ترامپ استقبال کرد. دو و ماه اندی بعد آیت الله علی خامنه ای، رهبر جمهوری اسلامی گفت اگر برجام را پاره کنند، ما آن را آتش می زنیم. گفته های او پاسخ به دونالد ترامپ توصیف شد. 
با وجود چنین سوابقی، «ترامپ مضحک و دیوانه»، اکنون تصویر دیگری نزد تندروهای ایرانی دارد. چهارشنبه ۱۲ آبان، خامنه ای، دونالد ترامپ را مردی توصیف کرد که «حرف هایش درست و واضح» است. او علت توجه مردم آمریکا به ترامپ را نیز همین دانست: «مردم نگاه می کردند، می دیدند درست است، در واقعیت زندگی خودشان آن را می دیدند.» 
چنین تصویری از ترامپ پیش از این به صورت پراکنده در رسانه های نزدیک به سپاه تبلیغ شده بود. ۵ خرداد ۹۵ روزنامه جوان وابسته به سپاه ترامپ را نماد واقعی سیاست آمریکا دانست که نشان می دهد «چه کسانی بر این کشور حکومت می کنند و برای مردم دنیا تصمیم می گیرند.» با این حال اظهارنظر خامنه ای می تواند فضای مناسب تری برای ابراز مخالفت آنها علیه کلینتون و حمایت تلویحی از ترامپ فراهم کند. 
تیتر یک امروز روزنامه تندروی وطن امروز که “هیلاری کلینتون” را «عفریته جنگ» توصیف کرده، یک نمونه روشن در این زمینه است. این روزنامه نوشته «هیلاری بسیار تندروتر از آن است که به نظر می رسد» و «روی کار آمدن او به احتمال بسیار زیاد به وقوع یک جنگ بسیار بزرگ» منجر می شود. نویسنده این یادداشت “مهدی محمدی”، عضو تیم هسته ای ایران در دوران “سعید جلیلی” است. او در یادداشت کوتاهی که در تلگرام منتشر شده، با ابراز خوشحالی از کاهش آرای کلینتون در نظرسنجی ها، گفته است مردم آمریکا تصمیم گرفته اند خودشان رییس جمهور را انتخاب کنند و اگر ۹۹درصدی بپاخاسته باشند، کار به این سادگی ها نخواهد بود. 
منظور او از ۹۹درصدی ها، «جنبش اشغال وال استریت» است. معترضان آمریکایی که در طول سال های ۲۰۱۱ و ۲۰۱۲ راهپیمایی اعتراضی به سیاست های اقتصادی برگزار کردند. این راهپیمایی ها در آن زمان مورد استقبال مقام های ایرانی قرار گرفت. خامنه ای مهرماه سال ۹۰ گفت «جنبش وال استریت نظام سرمایه داری آمریکا و غرب را زمین خواهد زد». او آذر همان سال تلاش کرد جنبش وال استریت را نوعی بیداری اسلامی توصیف کند:‌ «امروز جوانان نیویورک و کالیفرنیا هم شعارهای مردم مصر و تونس را تکرار می کنند، از آنها الهام می گیرند و انکار هم نمی کنند.» 
خامنه ای در آغاز رویدادهای موسوم به «بهار عربی»، این حوادث را بیداری اسلامی توصیف می کرد ولی اکنون کمتر از این عبارت استفاده می کند. همچنانکه بعید است او رای دهندگان به ترامپ را افراد الهام گرفته از بیداری اسلامی بداند. 
در عین حال، تندروهای ایرانی نگرانی خاص خودشان را دارند. آنها ترامپ را یک مزاحم می دانند و می گویند سخنرانی های ترامپ علیه مسلمانان، به دموکرات ها و غربی ها فرصت تظاهر به اسلام دوستی داده است. 
تندروها همچنین به طور معمول مخالف ترامپ با توافق هسته ای را سند تردید درباره آینده برجام قرار داده و علیه دولت روحانی استفاده می کنند ولی دقیقا مشخص نیست در صورت ارایه پیشنهادهای تازه ترامپ چه رویکردی در پیش خواهند گرفت. 
ترامپ یکی از نقاط ضعف برجام را این دانسته که باعث شده ایران به یک قدرت منطقه ای تبدیل شود. اگر او بخواهد طوری حرکت کند که قدرت منطقه ایران را مهار کند، به احتمال بسیار زیاد از سوی خامنه ای یک فرد راستگو و صریح توصیف نمی شود. 
رضایت کنونی خامنه ای از ترامپ به خاطر این است که می تواند با استناد به اظهارات انتخاباتی ترامپ، صریح تر علیه آمریکا حرف بزند و به مردم ایران بگوید اظهارات ضدآمریکایی اش درست و دقیق بوده است. او از هرچه ضد آمریکایی باشد و یا نشان دهد او درست گفته است، خوشش می آید، مهم نیست نتیجه اش چه باشد، مهم این است که «ضد آمریکا» باشد و اثبات کند پیش بینی خامنه ای درست بوده است.