۱۳۹۵ آبان ۱۷, دوشنبه

سياست امريكا در قبال ايران بعد از انتخابات




لینک :

تاریخ  :7 نوامبر 2016

 سياست امريكا در قبال ايران بعد از انتخابات
روز ٨ نوامبر، مردم امريكا به پاى صندوقهاى رأى ميروند تا رئيس جمهور آينده خود را انتخاب كنند. صرف نظر از اينكه كداميك از دو حزب اصلى پيروز شوند، شواهد و قرائن حاكى از آن است كه سياست دولت آينده امريكا در قبال رژيم قاطع تر و غير قابل انعطافتر خواهد بود. هم اكنون نشانه هاى پيگيرى چنين سياستى توسط دولت احتمالى خانم هيلرى كلينتون را روشن و واضح ميتوان ديد.

كلينتون از ابتدا خواهان سياست قاطع تر امريكا در سوريه- شامل ايجاد منطقه پرواز ممنوع و حمايت سياسى بيشتر از اپوزسيون، بوده است. در شرايط كنونى، امريكا ناچار است كه براى محدود كردن حوزه نفوذ روسيه در منطقه، كم كردن خطر عمليات تروريستى داعش در غرب از طريق شكست نظامى آن در سوريه، و همچنين ترميم روابطش با متحدين در منطقه، هم بصورت سياسى و هم نظامى فعال و قاطع تر در صحنه سوريه عمل كند. عامل ديگر كه به تسريع راديكاليزه شدن سياست آمريكا در سوريه در كابينه كلينتون راه ميبرد نقش احتمالى مخرب روسيه در تأثيرگذارى بر انتخابات امريكا بر عليه كلينتون ميباشد. ورود فعال آمريكا در سوريه به تشديد تضادهايش با رژيم خميني و سياستى قاطع تر در رابطه با رژيم راه خواهد برد. سياست قاطع امريكا در سوريه به تضعيف كيفى رژيم آخوندى و ريزش بيشتر نيروهاي سپاه و بسيج مى انجامد. بعد از خروج امن و دست نخورده تشكيلات به گروگان گرفته مقاومت از عراق، سوريه اصلى ترين سنگر رژيم در خارج از مرزهاى ايران است و نه عراق. از اين زاويه، شكست رژيم در سوريه اخرين سنگر استراتژيك رژيم در خارج از مرزهاى ايران است. بعد از سوريه، رژيم ناگزير جنگ آخر خود را در خيابانهاى تهران بزرگ و سراسر شهرهاى ميهن به پا خواسته تجربه خواهد كرد.

كنگره امريكا يكى از اركان اصلى پايه گذارى سياست خارجى امريكاست. با توجه به سير تاريخچه سياسى خانم كلينتون و خطوط اعلام شده و رفتار مبارزات انتخاباتى اش، به نظر ميرسد كه او در حد امكان سعى بر پيشبرد سياستهاى امريكا در تفاهم و تأثير پذيرى از كنگره خواهد داشت. در سالهاى اخير، كنگره آمريكا هميشه خواهان سياستهاى قاطع در رابطه با رژيم آخوندى بوده است. تحريمهاى جامع و خردكننده كه رژيم را به پاى ميز مذاكره و تسليم اتمى كشاند در اساس توسط كنگره امريكا وضع شد. اين تنها تجربه مثبت امريكا در تأثيرگذارى كلان بر رژيم آخوندى، خود مى تواند بعنوان يك راهنما و مدل براى اقدامات آينده كنگره آمريكا در رابطه با رژيم در قبال اموراتى- نظير محدود كردن توان و فعاليتهاى سپاه و همچنين خوراندن زهر حقوق بشر، عمل كند. از آن گذشته، كنگره ميتواند نقشى راه گشا براى برقرارى رسمى ارتباطات سياسى دولت امريكا با دولت در تبعيد مقاومت ايران ايفا كند. از اين زاويه، ورود فعال ايرانيان آزاده مقيم آمريكا در سوق دادن كنگره و نهايتا دولت امريكا در چنين مسيرى، بواقع ضرورى و بى همتاست.

گرچه سياست غالب امريكا در قبال رژيم آخوندى در كابينه آينده دولت امريكا همچنان بر پايه مماشات و حمايت از جناحهايى از داخل رژيم خواهد بود، ولى چنين حمايتهايى قادر به ايجاد رفورم در رژيم، و ثبات براى آن، نخواهد بود. هر رفورم فرضى بايستى به تضعيف ولى فقيه و سپاه راه ببرد كه اين خود روند سرنگونى رژيم را سرعت ميبخشد. يعنى اينكه نقش سياستهاى امريكا در قبال رژيم از اين به بعد- خواه و نا خواه، در جهت تسريع سرنگونى رژيم خواهد بود. تفاوت سياستهاى امريكا فقط در شتاب سرعت سرنگونى و مقدار خونهاى ريخته شده خواهد بود. از اين زاويه، مقاومت مسئول مردم ايران وظيفه دارد سياستهاى دولت آتى آمريكا را در جهت تسريع بيشتر سرنگونى و حفظ خونهاى بيشتر تشويق و هدايت كند.

انچه كه كابينه احتمالى هيلرى كلينتون را از تمام دولتهاى امريكا در بعد از انقلاب ٥٧ ايران، متمايز ميكند پتانسيل تاثيرپذيرى آن در جهت ارتقاء روابطش با مقاومت و اپوزيسيون دمكراتيك مردم ايران است. چنين رويكردى به مقاومت مردمى، بيش از هر سياست فرضى ديگر امريكا، به ورود كيفى عنصر اجتماعى در صحنه ايران و تسريع سرنگونى رژيم كمك خواهد كرد. ورود به حيطه ممنوعه ايجاد و ارتقاء روابط رسمى با مقاومت مردم ايران- "نا خواسته"، در روز ٢٨ سپتامبر ٢٠١٢ توسط خود خانم كلينتون با خارج كردن مقاومت از ليست تروريستى كليد خورد. از اين زاويه، كابينه احتمالى كلينتون داراى بهترين شناخت تاريخى، آمادگى ذهنى، و قدرت تصميم گيرى براى اتخاذ "به خواسته" چنين سياست مسئول و راه گشايانه در قبال مردم و مقاومت ايران ميباشد. تبيين چنين سياستى توسط اولين زن رئيس جمهور امريكا در قبال اپوزيسيون ايران كه توسط يك زن رهبرى ميشود از ويژگى هاى تاريخى چنين سياستى ميباشد.