منبع :آنکارا / خبرگزاری آناتولی21.12.2016
لشکر فاطمیون سپاه ایران؛ تهدیدی برای آینده افغانستان
مرکز مطالعات ایران در آنکارا طی یک مقاله پژوهشی با عنوان «لژیونرهای ایران: لشکر فاطمیون»، در مورد نقش این شبه نظامیان در سوریه و رابطه آنها با ایران نوشته است: احتمالا شبه نظامیان شیعه که در جنگ داخلی سوریه کسب تجربه کرده اند، دوباره مطابق فرامین ایران حرکت و ممکن است در آینده، امنیت افغانستان را دچار مخاطره کنند.
در بخش هایی از مقاله مذکور آمده است:
از این رو همان گونه که بازگشت جنگجویان داعشی که از کشورهای غربی به این گروه پیوسته اند برای کشورهای شان خطر محسوب میشود، بازگشت جنگجویان شیعه که در سوریه جنگیده اند نیز از نظر امنیتی خطرناک است.
دولت ایران به ویژ پس از بهار عرب در سال 2011، به جای استفاده مستقیم از خشونت از شبه نظامیان برای رسیدن به منافع خود استفاده می کند. ایران از طریق این شبه نظامیان به جنگ سوریه راه یافت و برای طفره از فشارهای داخلی و خارجی ادعا می کند که مستقیما در این نبرد حضور ندارد. پس از اشغال عراق در سال 2003 توسط آمریکا، ایران شروع به سازماندهی برخی گروه های مسلح کرد.
این گروه های شبه نظامی در ظاهر کارشان «حفاظت از اماکن مقدس شیعیان در سوریه و عراق» است، اما در اصل در راستای منافع ایران در سوریه، عراق و تمامی خاورمیانه حرکت می کنند.
استفاده ایران از اینگونه گروه ها در سوریه، رژیم اسد را سرپا نگاه داشته و از سوی دیگر نفوذ ایران در منطقه را افزایش داده است. احتمالا فاطمیون پس از حزب الله لبنان احتمالا بزرگترین گروه تحت حمایت ایران است.
لشکر فاطمیون بیشتر از هزاره ها و پناهجویان افغان در ایران و سوریه تشکیل شده است. شماری اعضای این لشکر نیز توسط سپاه پاسداران ایران مستقیما از افغانستان به سوریه اعزام شده اند. ایران برای مشروعیت بخشیدن به حضور شبه نظامیان خارجی در سوریه از شعار محافظان حرم و جنگ با تکفیری ها استفاده می کند.
ایران رهبر ائتلاف شیعیان افغانستان، بحرین، امارات متحده عربی، عربستان سعودی، کویت، قطر، لبنان و از جمله عراق و سوریه است. ایران پس از پایان جنگ سوریه گروه های مسلح جدیدی در راستای منافع خود خواهد داشت.
در این زمینه دکتر اسماعیل ساری از کارشناسان این مرکز که در انجام پژوهش «لژیونرهای افغان ایران: لشکر فاطمیون» مشارکت داشت در گفتگو با خبرنگار آناتولی اظهار داشت:
"در مورد آینده شبه نظامیان مذکور که با پایان جنگ به مناطق غربی باز خواهند گشت بحث های زیادی می شود. این بحث دارای یک زاویه دیگر در جهان اسلام است و آن اینکه سرنوشت شبه نظامیان شیعه به ویژه افغان ها چگونه رقم خواهد خورد.
آیا شبه نظامیان مذکور که در جنگ سوریه قابلیت نظامی پیدا کرده اند، به کشورشان باز خواهند گشت یا به مناطق درگیری دیگری منتقل خواهند شد و یا شهروندی ایران به آن ها داده خواهد شد، از جمله سئوالاتی هستند که در باره آن ها عنوان می شوند. مشکل اعضای لشکر فاطمیون تنها یکی از نمونه های موضوع سرنوشت شبه نظامیان خارجی در این منطقه محسوب می شود.
جنگ سوریه یک جنگ نامنظم و نیابتی بین شبه نظامیان است و در اصل نیرویی به عنوان ارتش اسد وجود ندارد. روسیه از هوا و ایران نیز به طور زمینی از این افراد حمایت می کنند؛ یعنی نیرویی کاملی به عنوان ارتش اسد وجود ندارد.
گفتنی است براساس اطلاعات میدانی خبرنگاران آناتولی در سوریه، نزدیک به 188 هزار شبه نظامی خارجی تاکنون توسط ایران به سوریه اعزام شده اند. در این میان فقط لشکر فاطمیون متشکل از شبه نظامیان افغان وابسته به سپاه ایران، در نزدیکی حلب 2000 عضو دارد.
(برخی کارشناسان و تحلیلگران بازگشت شبهنظامیان شیعه خارجی پس از پایان جنگ سوریه به کشورشان را تهدیدی برای آینده آن کشور میدانند).