۱۳۹۵ دی ۲۱, سه‌شنبه

در پشت صحنه نظامیان شیعی در عراق چه کسانی هستند


















منبع :ژورنال در دیمانش کارن لاژون Karen Lajonکه به عراق سفر کرد

در پشت صحنه نظامیان شیعی در عراق چه کسانی هستند 
در نبرد موصل که توسط ارتش عراق علیه جهادیستهای داعش راه اندازی شد شبه نظامیان شیعی یک نقش مهم را بازی می کنند. بخش عمده ای از آینده آنها نیز در حال رقم زده شدن است.
حامد السعدی یک ظاهر پسندیده ای دارد.  وی یک کت و شلوار خاکستری رنگ و ژاکت  که از لباسهای نظامی معمول متفاوت است. این سخنگوی واحدهای بسیج مردمی یا حشد الشعب ظاهری از تمدن و راستی از خود نشان می دهد. این امر کاملا با پیامی که این واحدها اکنون می خواهند ارائه دهند همخوانی دارد، نیروهایی که متهم به جنایت و بدرفتاری شده اند.
حامد السعدی گفت: «ما ساختارمان متشکل از تیپهای قدیمی است که علیه آمریکای اشغالگر می جنگیدند ». اما همچنین مراکز جدید برای تازه وارد ها درست کرده ایم. این مبارزه ای است برای آزاد کردن جهان و عراق از تروریستهای داعش. مدیریت عراقی است اما برادران ایرانی به ما مشورتهای خود را می دهند». زیر نظر ژنرال قاسم سلیمانی که در طراحی شرکت می کند و کمکهای تکنیکی و استراتژیک را فراهم می کند. سخنگو گفت:‌ « اما وی ما را رهبری نمی کند».
هدف: ایجاد یک دولت اسلامی از نوع ایرانی است 
گفته می شود حشد الشعب ۱۴۰ هزار نیرو دارد.  رهبران خوشحالند که اعلام کنند که مسیحیان سنی ها و سایرین نیز جذب جنگ علیه داعش شده اند. در واقع عمده ارتش از شبه نظامیان شیعه تشکیل شده است. آنها به فتوای آیت الله بزرگ علی سیستانی که در ۱۳ ژوئن 2014 صادر شد پاسخ دادند، فتوایی که  سه روز پس از تسخیر موصل توسط داعش، صادر شد. آنها با اشتیاق به جنبشی می بایست به یک عراق جدید منجرشود، ملحق شدند. در ۱۹ دسامبر رییس جمهور قانونی را امضا کرد که حشد الشعب را با نیروهای امنیتی ادغام کرد. حامد السعد می گوید:‌‌« آنچه که انجام شد انقلابی بود. آن فقط نظامی نیست بلکه یک پروژه سیاسی برای کشور نیز هست». هدف آنها ایجاد یک حکومت اسلامی به سبک ایران است.
در دفتر سخنگو چشممان به فرش عجیبی  با طرحهای روانگردان سالهای ۷۰ که ما را به واقعیت برگرداند. اگر ظاهر مدرن است فکر ایدئولوژیک این مرد اینطور نیست. همه برمی گردد به کشور دوست، جمهوری اسلامی ایران که بسیاری آن را متهم می کنند که از طریق این قدرت بسیج مردمی، در صدد تسخیر سیاسی تدریجی عراق بعد از رفتن نخست وزیر سابق نوری المالکی می باشد.
یک دولت در دولت
حالا برویم یک سری به نیروهای این شبه نظامیان شیعه بزنیم که یک دست نیستند و همه شرایط یکسانی ندارند. مهمترینشان آشکارا خود را نزدیک به ایران اعلام می کنند و هیچ مشکل پولی و امکاناتی ندارند. اول از سازمان بدر شروع کنیم که یک حکومت در حکومت است. برای رسیدن به محل آنها در منطقه خالومیه باید از یک پست بازرسی مهم عبور کنیم. ۱۰۰ هزار نفر در این شهرک کوچک زندگی می کنند.
معین الخدومی ۵۵ ساله نماینده مجلس، معاون رییس حشد الشعبی در امور زخمی ها شهدا و آماد است. اگر چه ظاهری معمولی دارد اما چشمهایش می گوید که نباید به ظاهر او اعتماد کرد. در کنار او یک ایرانی نشسته و یادداشت برمی دارد. آنها به فارسی با هم صحبت می کنند. او می گوید:‌ « ما با آمریکاییها کار نمی کنیم اما با ایرانیها و ژنرال سلیمانی همکاری می کنیم. برای تامین های تکنیکی نظامی و مالی راحت تر است که مستقیم با آنها در تماس باشیم. بویژه در مورد موصل». این مرد ۵۵ ساله که همچنین عضو شورای استانداری بغداد نیز می باشد یک شفافیت عجیبی را ارائه می دهد و پشت حرفهای کلی خود را پنهان نمی کند. تا جایی که آدم احساس می کند یک نوع نمایش قدرت است. بله البته که با ژنرال سلمیانی کار می کند. او می گوید:‌ « ایرانیها برای ما انواع آخرین تکنولوژیها و تامینات را می آورند. این برای موصل پراتیک تر است». در پاسخ به این سئوال که سلاحها از کجا می آید می گوید:‌ « ما تجهیزاتی را طی دو سال اخیر خریداری کرده ایم. مقداری را از داعش گرفته ایم مقداری را نیز از ارتش عراق. بعد هم یک مناقصه را به اجرا گذاشتیم ». ایران پاسخ داد. او از سیستم شنود دشمن نیز کم افتخار نمی کند: « ما از هر آنچه که می گویند اطلاع داریم. وقتی می گویند نیاز به همسر داریم یعنی که عملیات انتحاری را تدارک می بینند». آنها همچنین می دانند که بعضی ها در موصل پنهان شده اند و خود را بعنوان شهروندان عادی نشان می دهند و تعدادی به صحرا فرار کرده اند.
آیا دستگیری ابوبکر البغدادی یک الویت برای هشد الشعبی می باشد؟ به نظر همه جواب منفی است. حامد السعدی یک سخنگو می گوید ما یک واحدی به نام فالکون داریم که رفت و آمدهای رهبر داعش را در صورت امکان ردیابی می کند. آمریکایی ها ۲۵ میلیون دلار پول داده اند اما پول کافی نیست. کشتن او برای افکار عمومی غربی خوب است. اگر چه به روحیه هوادارانش ضربه خواهد زد اما ایدئولوژی آن باقی خواهد ماند. از این روست که این برای ما یک الویت نیست »‌.
ایران از نظر نظامی به ما کمک می کند.
ایرانی ها در عراق هستند و عراقی ها در سوریه برای کمک به نیروی قدس، بازوی نظامی پاسداران ایران. شبه نظامیان حرکت حزب الله النجبا آشکارا به این مبادله تن می دهد. معاون فرماندهی نظامی آن با ما یک مرکز اداری در مرکز بغداد دیدار می کند جایی که تصاویر علی خامنه ای ولی فقیه ایران به چشم می خورد. او می گوید :‌ « ما سه گردان داریم و هزاران نیروی ذخیره عراقی. آنها همچنین در حلب جنگیده اند».
گردان سید الشهدا در منطقه جدریه با نمای ایرانی، باز هم گویاتر است. سید احمد الموسوی ۴۵ ساله، در لباس نظامی و در حال کشیدن سیگارهای ظریف، اذعان به داشتن سه زن می کند و روابط خود با ایران «‌همسایه و دوست» را کتمان نمی کند. او می گوید:‌ «‌آنها از نظر نظامی به ما کمک می کنند. یک سلول عملیات و اطلاعات ایرانی – عراقی وجود دارد. اما در عوض هرگونه همکاری با آمریکاییها را رد می کنیم».
این گردان توپخانه که ۳۵۰۰ نیرو دارد و اکثرا برای جنگ علیه داعش استخدام شده اند، از منطقه تعلل الافار در مرز سوریه عمل می کند جایی که جهادیست ها حضور فعالی دارند. اتفاقا ابوبکر، ۴۲ ساله ، مسئول واحد تک تیراندازها، امشب از آنجا بازگشته است. او ۲۵ تک تیرانداز تحت فرماندهیش دارد و می گوید که از آخرین تکنولوژیها در تجهیزات که توسط دولت عراق که خود آن را از روسها خریداری کرده است، برخوردار است.
برای اینکه حرفهایی از نوع دیگر بشنویم باید به ۲۰ کیلومتری بغداد برویم. گردان الحق المبین، با ۱۳۶۷ نیرو می گوید یک نیروی مختلط و فرا مذهبی می باشد. سرهنگ خلیل الزبیدی یک سنی و رییس قبیله که به دو زن شیعه ازدواج کرده است، یکی از چهار موسس این نیرو می باشد. او می گوید:‌ « ما این گردان را با امکانات خودمان بوجود آورده ایم. خانه ها یمان و ماشینهایمان را فروختیم و سربازان را هر وقت که بتوانیم دستمزد می دهیم. هیچ چیز زیباتر از دموکراسی نیست. اما من آن را نمی بینم. داعش کشور ما را نابود کرده ست. پس اگر من نجنگم چه کسی می جنگد؟‌ ». این عضو سابق نیروهای ویژه که در جنگ ایران و عراق شرکت کرده است می افزاید «‌ ایران یک کشور دوست است اما نیازی به چراغ سبز آن نداریم. تا آنجایی که من می دانم ما هنوز در عراق هستیم».
واحدهایی که متهم به جنایت شده اند
دوناتلا روورا مشاور عفو بین الملل در امور شرایط بحرانی که گزارشی را در اکتبر ۲۰۱۴ تحت عنوان حکومت شبه نظامیان در عراق با مصونیت مطلق، جنایت مرتکب شده توسط این واحدها را افشا می کند و می گوید:‌ « شبه نظامیان شیعه مجددا متشکل شده اند و اختیارات و مشروعتی گرفته اند که قبلا نداشته اند.  اما نباید به این مشروعیت اعتماد کرد، آنها یک قدرت موازی هستند که در خارج از قانون عمل می کنند. در عمل آنها هیچ حسابی در مورد قتل عامهای مرتکب شده هرگز پس نمی دهند».
یک محقق عربی که بخاطر امنیتش می خواهد ناشناس بماند یاد آوری می کند که هشت روز پیش یک خبرنگار زن عراقی ربوده شده است و علت آن نوشتن یک مقاله منفی علیه شبه نظامیان می باشد. او می گوید:‌ « مهمترین این واحدها از هم اکنون در فکر دوران پس از داعش هستند و می خواهند یک چهره جدید از خود نشان دهند. اما بسیاری دیگر از انواع مافیایی نیز وجود دارند. این امر آینده خوبی را برای کشور در چشم انداز قرار نمی دهد.