ارتش سوریه در حلب از سلاح شیمیایی استفاده کرده است
بهگفته سازمان دیدهبان حقوق بشر بر اساس شواهد بهدست آمده، نیروهای دولتی سوریه در آخرین هفتههای حمله به شهر حلب برای تصرف کامل آن از سلاح شیمیایی استفاده کردهاند.
بهگزارش خبرگزاری فرانسه، دیدهبان حقوق بشر در گزارشی که دوشنبه شب ۱۳ فوریه / ۲۵ بهمن منتشر کرده، گفته است که بر اساس مصاحبه با شاهدان عینی و تجزیه و تحلیل صحنههای ویدئویی و تصاویر موجود، هلیکوپترهای نیروهای دولتی سوریه در طول حمله به حلب از تاریخ ۱۷ نوامبر تا ۱۳ دسامبر ۲۰۱۶ (۲۷ آبان تا ۲۳ آذر) از بمب کلر استفاده کردهاند.
دیدهبان حقوق بشر میگوید دستکم در هشت حمله استفاده از این گاز سمی موجب زخمی شدن حدود ۲۰۰ نفر در منطقه تحت کنترل شورشیان سوریه در شرق حلب شده است.
این سازمان مدافع حقوق بشر در گزارش خود گفته است که شمار واقعی حملات شیمیایی میتواند از هشت مورد مستندشده در گزارش بیشتر باشد زیرا روزنامهنگاران، پرسنل بیمارستانها و منابع معتبر دیگر اعلام کردهاند که دستکم ۱۲ حمله شیمیایی در این بازه زمانی به حلب صورت گرفته است.
یکی از حملات مرگبار در این زمینه حمله به محله الصخور حلب در تاریخ ۲۰ نوامبر ۲۰۱۶ / ۳۰ آبانماه بوده که در آن شش عضو یک خانواده، از جمله چهار کودک کشته شدند. از جسد بیجان اعضای این خانواده فیلم گرفته شده است.
این گزارش جزئیاتی از حملات به یک زمین بازی، درمانگاهها، مناطق مسکونی و خانهها ارائه داده است.
در این گزارش بهنقل از یکی از نیروهای امدادگر آمده است: «افرادی که در شعاع این سلاحهای شیمیایی قرار گرفتند به سختی تنفس میکردند و سرفههای بسیار شدید و حالت تهوع داشتند. برخی دیگر از هوش میرفتند و از دهان برخی نیز کف بیرون میریخته است.» همچنین کودکان بیش از همه از این حملات شیمیایی متأثر شدند «آنها با تنفس گاز شیمیایی حالت خفگی داشتند.»
نیروهای دولتی سوریه تحت حمایت روسیه در ماه نوامبر حملات گستردهای را برای تصرف شرق حلب به اجرا در آوردند. منطقه شرق حلب در دست شورشیان بود و نیروهای دولتی قصد داشتند با تصرف این منطقه کنترل کامل این شهر استراتژیک را بهدست آورند و در نهایت موفق به انجام آن شدند. رژیم سوریه در تاریخ ۲۲ دسامبر ۲۰۱۶ / دوم دیماه اعلام کرد که تمام حلب را فتح کرده است.
کنوانسیون منع استفاده از سلاحهای شیمیایی استفاده از موادی مانند کلر برای مقاصد نظامی را ممنوع کرده است. سوریه تحت فشار روسیه در سال ۲۰۱۳ این کنوانسیون را امضا کرده است.
دیدهبان حقوق بشر از شورای امنیت سازمان ملل خواسته بود تا مقامات بلندپایه سوریه را مورد تحریم قرار دهد اما این پیشنهاد ظاهراً توسط روسیه، همپیمان اصلی حکومت سوریه، در شورای امنیت وتو شد.
اگرچه مدارکی دال بر نقش مستقیم روسیه در حملات شیمیایی وجود ندارد اما دیدهبان حقوق بشر معتقد است که جنگندههای روسیه نقش قاطعی در حملات نظامی علیه نیروهای مخالف رژیم بشار اسد در شرق حلب داشتند.
پیش از این، یک تحقیق مشترک از سوی سازمان ملل متحد و سازمان منع سلاحهای شیمیایی (OPCW) نشان داده بود که در سالهای ۲۰۱۴ و ۲۰۱۵ چندین واحد ارتش سوریه در حمله به سه روستا در شمال سوریه از سلاحهای شیمیایی استفاده کردهاند. این پرونده بینالمللی برای اولین بار رژیم بشار اسد را پس از سالها انکار مورد اتهام قرار داده بود.
با این حال روسیه نتیجهگیری گروه کارشناسان را مورد تردید قرار داد و گفت یافتههای آنها به اندازه کافی برای حکم قطعی اعمال تحریم قانعکننده نیست.
گزارش مشترک جدید سازمان ملل و سازمان منع سلاحهای شیمیایی در اینباره قرار است در ماه جاری میلادی منتشر شود.