۱۳۹۶ فروردین ۳, پنجشنبه

پیام آنتونیو گوترز، دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی نوروز



پیام آنتونیو گوترز، دبیر کل سازمان ملل متحد به مناسبت روز جهانی نوروز



 آنتونیوگوترز، دبیر کل سازمان ملل متحد، در پیامی به مناسبت «روز جهانی نوروز» گفت: نوروز به یاد همه می‌آورد چه مشترکاتی داریم، و هچنین تاکیدی‌ست بر غنای گوناگونی‌های میان ما. دبیرکل سازمان ملل افزوده است نوروز فرصتی‌ست تا در آن تعهد خود به صلح، دوستی، حقوق بشر و کرامت انسان را نو کنیم.
وی در پیام خود شعری از ناصرخسرو خوانده است که «آمد بهار و نوبت صحرا شد| وین سال خورده گیتی برنا شد». او سپس با اشاره به دیگر بخش‌های شعر ناصرخسرو مانند «داد خرد بده که جهان ایدون| از بهر عقل و عدل مهیا شد» یا «دانش گزین و صبر طلب زیرا| دارا به صبر و دانش دارا شد»، از اهمیت دانش سخن گفته‌است.
یونکسو، نهاد فرهنگی، پرورشی، پژوهشی ملل متحد نیز در پیامی به مناسبت فرا رسیدن «روز جهانی نوروز» خواستار احترام به طبیعت شده و می‌گوید «در عصری که افراطی‌گری در تلاش برای نابودی آزادی و گوناگونی‌ست، نوروز به‌یادآورنده قدرتی‌ست که فرهنگ و میراث ما در بنای جوامع پایدار دارند».
ایرینا بوکووا، مدیر کل یونسکو، سازمان فرهنگی، پرورشی، پژوهشی ملل متحد، در نخستین روز فروردین امسال در پیامی گفته است در زمانه‌ای که چالش‌های جهانی مختلفی وجود دارد، مانند افراطی‌گری، نوروز منبعی اطمینان‌بخش است که به همه تعلق دارد: «با رقص، شعر و آواز و شیوه‌های دیگر اجتماعی، جشن نوروز برای هر زن و مرد، دختر و پسری، فرصتی برای احترام گذاشتن به طبیعت است و امید به آینده‌ای بهتر».
خانم بوکووا تاکید کرده که پیام نوروز در عین حال جلوه‌ای از اهمیت تلاش‌ها برای اجرای توافق پاریس در جهت مقابله با تغییرات اقلیمی‌ست.
به گفته سازمان ملل متحد بیش از ۳۰۰ میلیون نفر در سراسر جهان، از کشورهای بالکان و کرانه دریای سیاه، قفقاز، آسیای مرکزی، شبه‌قاره هند، خاورمیانه و دیگر مناطق جهان، هزاران سال است که نوروز را گرامی می‌دارند.
سازمان یونسکو در سال ۲۰۰۹ میلادی، نوروز را به «فهرست میراث فرهنگی ناملموس» خود افزود که هدف از آن، پاسداری از میراث فرهنگی و معنوی بشر است؛ آنچه بیانگر گوناگونی‌ها میان انسان‌هاست ولی هم‌زمان از اهمیت آن‌ها و لزوم حفظشان برای آیندگان حکایت دارد. این فهرست به دو بخش تقسیم می‌شود: فهرست بلند میراث فرهنگی ناملموس، و فهرست میراثی که نیازمند تلاش برای نگه‌داری هستند. این فهرست در سال ۲۰۰۸ پایه‌گذاری و یک سال بعد «نوروز» به آن افزوده شد.