به نقل از وزارت خارجه روسیه ابو بکر بغدادی در بمباران به یک محل تجمع داعش کشته شد
در یک سال گذشته، چند بار گزارشهایی از کشته شدن ابوبکر البغدادی رهبر گروه داعش یا زخمی شدن او و وخامت وضعیت جسمیاش، منتشر شد. واخرین بار طی 24 ساعت اخیر چند بار به نقل از منابع روسیه گفته شد او در بمباران روسیه به یک مرکز تجمع داعش کشته شد هنوز خبرگزاری های رسمی این خبر را تائید نکردند
اما ابوبکر بغدادی کیست وماجرای او چه بود
ماجراجوییهای البغدادی دولت آمریکا را بر آن داشت تا جایزهای۱۰میلیون دلاری به شخصی بدهد که اطلاعات ارایه شده از او منجر به دستگیری یا کشته شدن البغدادی شود.
با وجود چنین مبلغ مالی بزرگی، اما تا کنون کسی نتوانسته به البغدادی برسد. اکنون گفته میشود که پس از ۱۳ سال فعالیت تروریستی، البغدادی در موصل محاصره شده؛ شهری که شاهد عملیات آزادسازیاش توسط نیروهای عراقی با پشتیبانی ائتلاف بینالملل است.
بر خلاف فرماندهان دیگر گروههای تروریستی همچون اسامه بنلادن، رهبر داعش ترجیح میدهد دور از چشمها باقی بماند تا محل حضورش کشف نشود. البغدادی تا کنون تنها در یک فیلم ویدیویی هنگام حضورش در مسجد بزرگ موصل دیده شده. غیر از دو عکس فتوگرافی ثبت شده، تصویری دیگر هم از او در دست نیست.
البغدادی در مسجد موصل
از همین رو به البغدادی به خاطر تواناییهایش در مخفی ماندن و پوشیدن نقاب هنگام سخن گفتن با فرماندهانی که آنها را رهبری میکند «رهبر مخفی» نام گرفته است.
به طور طبع، دلیل دیگری هم برای روش زندگی مخفیانه البغدادی وجود دارد.
سال ۲۰۰۶ ابومصعب الزرقاوی رهبر گروه «دولت اسلامی در عراق» در حمله هوایی آمریکا کشته شد.
آنگونه که مشهور است، البغدادی عاملی است اصلی در تحول گروه جدا شده از القاعده، به گروه مستقل داعش که میتوان گفت یکی از قدرتمندترین و ثروتمندترین گروههای جهادی در جهان است.
آغاز زندگی
البغدادی سال ۱۹۷۱ در شهر سامرا در جنوب بغداد به دنیا آمد. نام او ابراهیم عواد ابراهیم است. اطلاعات تایید نشده میگوید که او فارغ التحصل دکترای دانشگاه بغداد در رشته مطالعات اسلامی است.
دوستانش او را روحانی خجالتی توصیف میکنند که همواره از درگیر خشونت شدن اجتناب میکرد.
اما در سال ۲۰۰۳ و با اشغال عراق توسط ائتلاف بینالملل به رهبری آمریکا و سرنگونی نظام صدام حسین، به یک شخصیت جهادی با جایگاهی عالی تبدیل شد. او یک اتاق وابسته به یک مسجد را به عنوان منزل برگزید و حدود ۱۰ سال در آن زیست.
برخی گزارشها میگوید که البغدادی، هنگام حمله آمریکا به عراق، امام یکی از مساجد سامرا بود.
عکسی از به ندرت یافته شده از البغدادی
برخی میگونید او یکی از جهادیها در دوره حکومت صدام بود. در حالی که برخی دیگر میگویند که ریشههای تندرویاش به چهار سالی باز میگردد که در اردوگاه روکا زندانی بود؛ یکی از پایگاههای نیروهای آمریکایی در جنوب عراق، جایی که بسیاری از رهبران القاعده زندانی بودند.
اما گزارشهایی که بیشتر به صحت نزدیک است میگوید که نخستین مشارکت البغدادی در یک گروه تروریستی، به سال ۲۰۰۳ باز میگردد. او مسئول کمیته شرعی این تشکیلات بود.
در سال ۲۰۰۶ گروهی که البغدادی در آن عضویت داشت، به گروه مجلس شورای مجاهدین در عراق پیوست؛ تشکیلاتی که یکی از شاخههای القاعده بود.
در همان سال، این تشکیلات به «دولت اسلامی عراق» تغییر نام داد. البغدادی به عضویت کمیته شرعی تشکیلات جدید در آمد. باورها بر این است که در آن دوره البغدادی برای عضویت در گروه افسران بلندپایه این تشکیلات جهادی، آموزش داده میشد.
رهبر القاعده در عراق
سال ۲۰۱۰، نام البغدادی به عنوان رهبر شاخه القاعده در عراق بر سر زبانها افتاد؛ گروهی که پس از آن به «دولت اسلامی عراق و شام» (داعش) تغییر نام داد، تلاشهایی هم برای ادغام شدن این گروه با جبهه النصره شاخه القاعده در سوریه صورت گرفت.
اینها مسائل شناخته شده از ظهور گروه داعش تا آغاز دوره خونبار البغدادی است.
ماههای مارس و آوریل سال ۲۰۱۱ گفته شد که البغدادی مغز متفکر ۲۳ حمله خونبار به مناطق جنوب بغداد بود.
البغدادی به حملات انتحاری تمایل داشت. کمتر از یک سال طول کشید تا ایالات متحده به البغدادی، لقب «تروریست» بدهد و ۱۰ میلیون دلار جایزه برای دادن اطلاعاتی منتهی به دستگیری یا کشتن او تعیین کند.
در بیانیه کاخ سفید آمریکا در این باره آمده است: «ابوبکر البغدادی که با نام ابو دعاء هم شهرت دارد، رهبر عالی گروه تروریستی دولت اسلامی است».
در نشانهای از اهداف منطقهای، سال ۲۰۱۳ القاعده عراق نام خود را به «دولت اسلامی عراق و شام» تغییر داد و بر شدت حملات خود افزو تا شامل سوریه هم بشود.
عملیات داعش
حملات داعش معمولا حساب شده و هماهنگ است و بخشی از استراتژی این گروه به شمار میآید. البغدادی مسئولیت نظارت بر تمام عملیات را بر عهده دارد .
شماری از حملات به شخص البغدادی نسبت داده شده همچون حملات سال ۲۰۱۱ در عراق، حمله ماه ژوئن سال ۲۰۱۳ به زندان ابوغریب در نزدیکی بغداد، حمله انتحاری به وزارت کشور در مارس ۲۰۱۳ و برخی حملات دیگر علیه نیروهای امنیتی و شهروندان عراقی.
جهان از اقدامهای خونخوارانه داعش با رهبری البغدادی و کشتن هزاران تن در خاورمیانه و اروپا در حملاتی با ویژگی سادیستی، شوکه شد.
گزارشهایی ضد و نقیض هم از زندگی شخصی البغدادی به دور از میدنهای نبرد منتشر شده است.
برخی گمان میکنند که سه زن دارد و برخی هم از فرزندان او سخن میگویند. در یک سال گذشته گزارشهایی از ازدواج البغدادی با یک دختر نوجوان آلمانی منتشر شد.
همسر سابق البغدادی
سجا الدلیمی زنی که مدعی است همسر سابق البغدادی است، میگوید هنگام ازدواج گمان میکرده او استاد دانشگاه است، اما پس از ۷ سال دریافت که «خطرناکترین مرد جهان» است.
سجا الدلیمی همسر سابق البغدادی و دخترشان هاجر
الدلیمی در مصاحبه با روزنامه سوئدی Expressen از آنچه شخصیت پیچیده البغدادی نامید سخن گفت و افزود جرات بحث کردن با او را نداشت. او گفت: «دوستش نداشتم، شخصی مبهم بود، کسی نمیتوانست با او بحثی کند یا حتی گفتوگوی عادی داشته باشد... تمام آنچه انجام میداد سوال کردن درباره برخی مسائل بود و گاهی از من میخواست چیزی بیاورم. تنها دستور میداد نه چیز دیگر».
الدلیمی میگوید گاهی البغدادی برای چند روز «غیبش میزد» اما «گمان نمیکردم به گروهی تروریستی پیوسته است».
او میافزاید: «مردی معمولی بود، همچون مردان همه خانوادهها، اما اینکه به رهبری خطرناکترین گروه تروریستی در جهان تبدیل شود، برای من مبهم است».
پس از آنکه شوهر نخست الدلیمی که او هم جزو جهادیها بود میمیرد، عمویش به او خبر میدهد که مردی به دنبال یک زن بیوه میگردد.
آن هنگام الدلیمی به همراه فرزندان دوقلویاش به خانه البغدادی و همسر اولش و فرزندانشان منتقل شد؛ مسالهای که الدلیمی آن را «بسیار دشوار» توصیف میکند.
الدلیمی میگوید تنها چند ماه زندگی با البغدادی را تحمل کرد و پس از آن گریخت در حالی که باردار بود.
او ادعا میکند آخرین باری که با البغدادی سخن گفت، سال ۲۰۰۹ بود، هنگامی که از او خواست باز گردد اما نپذیرفت.