مهمترین عنوانهای روزنامههای حکومتی در روز دوشنبه بیست ویکم اسفند ماه
مضمون عنوانهای مشترک در روزنامههای حکومتی امروز دوشنبه 22اسفندماه بریدگی و انفعال در نیروهای سپاه و شکاف در رأس سران قوا است.
آرمان:فرمانده کل سپاه پاسداران گفت: وضعیت درونی سپاه یکی از دغدغههای رهبری است و این وضعیت نیازمند عمقبخشی بیشتر معنویت و افزایش روحیه جهادی است.
ابرار: سرلشکر جعفری: وضعیت درونی سپاه یکی از دغدغههای رهبری است
ایران: سردار جعفری: وضعیت درونی سپاه یکی از دغدغههای رهبری است
سردار شیرازی، رئیس دفتر نظامی فرمانده معظم کل قوا نیز با بیان اینکه آنچه مقام معظم رهبری انتظار دارند معنویت افزایی در سپاه است، تأکید کرد: مرجعیت سیاسی در سپاه با نمایندگی ولیفقیه است که در این رابطه تا کنون تلاشهای شایستهای در صحنههای مختلف صورت گرفته است، اما با این حال نقاط ضعفی هم بوده که باید در رفع آنها کوشش شود، از سوی دیگر شتابزدگی در تصمیمگیری هم نباید باشد. وی گفت: نمایندگی ولیفقیه و حفاظت، در کنار فرماندهی سپاه قرار دارند که باید انسجام و وحدت را به همگان نشان دهند و از امروز میبایست این کار متمرکزتر انجام شود.
کیهان: موافقت رهبر انقلاب با درخواست کنارهگیری جنتی از امامت جمعة تهران
شرق: نخستین بازنشستگی احمد جنتی
آفتاب یزد: عدم حضور سران قوا در برخی جلسات مجمع تشخیص اعتراض به حضور احمدینژاد است
مستقل: یک روزنامه اصول گرا خبر داد: غیبت سران سه قوه در اعتراض به حضور احمدینژاد در مجمع تشخیص
قانون: ضرغامی در کانال تلگرامی خود برای رد این ماجرا نوشت:«شایعات روزهای اخیر در مورد عدم شرکت سران قوا در جلسه مجمع، بهدلیل اعتراض به حضور آقای احمدینژاد با هیچ معیاری قابل پذیرش نیست. شایسته است که آقایان با حضور خود در جلسه بعدی یا تکذیب این شایعات، حرمت حکم و توقع رهبری معظم از آنان را نگه دارند».
ابراز نگرانی از چهارشنبهسوری و به سینه زدن سنگ سلامت مردم و سنتهای باستانی در اغلب روزنامههای هر دو باند نظام دیده میشود. همچنین اذعان به ناکارآمدی سرکوب در مقابله با سنتها در شماری از این روزنامهها دیده میشود.
اعتماد: شهرداری ظرفیت شادی بسازد
اعتماد: حفظ هوشیارانه آیین کهن:... باید مدنظر داشت که صرف استفاده از قوه قهریه نمیتوان این موضوع را ساماندهی مناسب کرد
بهار: صدا و سیما با نفی چهارشنبهسوری موضوع را داغ تر نکند – چرا آیین ملی را امنیتی میکنیم؟
قانون: آتش بر نوستالژی – نه از قاشق زنی خبری هست نه از شاهنامه خوانی
نوآوران: رئیس انجمن آسیب شناسی ایران: چهارشنبهسوری را امنیتی نکنیم
هشدار و ابراز وحشت از بروز قیام هم در روزنامههای امروز باند روحانی دیده میشود:
آرمان: عدم پاسخگویی جامعه را عصبی میکند
زمانی که متولیان جامعه به جای فراهم کردن بسترهای مناسب رفاهی راه مقابله را پیش میگیرند خود زمینهساز ایجاد خشم میشود.
وقتی این مطالبات کلانتر شد و مردم خواستهای عمومیتری داشتند و از سوی مقابل مسئولان جواب درستی به این مطالبات ندادند، آنجاست که جامعه دچار خشم فراگیر میشود و اتفاقات تلخی چون اعتراضات دیماه رقم میخورد...
ابتکار: اگر مروری به فضای شبکههای اجتماعی که نمونه کوچکی از جامعه ایران بهویژه جوانان است، داشته باشیم، متوجه میشویم که تغییرات محسوسی در حال و هوای اسفندماه سال جاری به نسب سال 95وجود دارد.
به تمام این مسائل زلزلهها و آتشسوزیها را هم اضافه کنید تا اوضاع یک سال گذشته بغرنجتر شود. بنا بر ادعای بسیاری از جامعه شناسان تداوم چنین فضایی منجر به کشیدن شدن مردم به خیابانها و خشونت خیابانی خواهد شد که نشانههایی از آن را در دی ماه سال جاری مشاهده کردیم
اعتراف به خشم انفجاری مردم و ناکارآمدی وعدههای میان تهی، البته با فرهنگ پاسداری از طرف سران حکومتی در روزنامهها دیده میشود:
آرمان: رئیس مجلس با تأکید بر اینکه دریدگی قبح یک جامعه است، گفت: چالشهای درهم تنیده کشور با تعقل، توجه کافی و دقت نظر حل میشود و با شعار و سر و صدا قابل حل نیست. کسانی که فکر میکنند مشکلات کشور را میتوانند با پاسخ یک خطی حل کنند دچار خودفریبی هستند.گاهی در شرایط امروز ایران دریدگی میبینیم، این دریدگی حسن نیست بلکه قبح جامعه است.
یک روزنامه باند روحانی با اشاره به تحولات منطقه، توصیه به مذاکره مستقیم با آمریکا با الگوی کره شمالی کرده است:
شرق: سایه برجام بر دیدار ترامپ-اون
تحولات روابط کرهشمالی و آمریکا، دلیل روشن دیگری بر درستی رهیافت مذاکرات ایران با کشورهای 1+5و دستیابی به توافق هستهیی است.
اگر امروز دو کشور با سابقه تقریباً 70ساله بحران در انعطافی شگفتانگیز برای مذاکره در عالیترین سطح ممکن اعلام آمادگی میکنند، بهطور طبیعی برای ما بهعنوان واضع ایده، قاعدتاً نباید ملاقات با مسئولان آمریکایی هنوز در حکم «تابو» باشد؛ تا جاییکه تلاش رئیسجمهور امانوئل مکرون در زمان مجمع عمومی سازمان مللمتحد نیز ناکام گذاشته میشود. محمد بن سلمان شاهزاده بلندپرواز سعودی پس از استقبال در حد بالاتر از رئیس کشور در انگلستان، عازم آمریکا شده تا آنچنانکه در لندن شاهد بودیم، شاید در مقیاسی بالاتر در ایالات متحده آمریکا مورد استقبال و پذیرایی قرار گیرد. نتانیاهو نیز هفته گذشته در حاشیه اجتماع ضدایرانی یهودیهای آمریکا(آیپک) با ترامپ ملاقات کرد. ناگفته پیداست که خطر بهزعم او ایران، در کانون مذاکرات نخستوزیر رژیم صهیونیستی با ترامپ قرار داشت.موارد فوق در زمره تحولاتی است که باید آن را جدی گرفت و برای کاهش تنش با آمریکا که در صورت استمرار ممکن است به مرحلهای کنترلناپذیری برسد، اقداماتی انجام داد.
در روزنامه ارگان ولیفقیه ارتجاع، حمله به روحانی تحت عنوانهای مختلف دیده میشود:
کیهان: آنچه رهبر و خطنگهدار انقلاب و هر فرد دلسوز ایران را نگران میکند، «عدم تشخیص» برخی خواص و دستدادن آنان با دشمن خارجی است.
کیهان: شاید کسانی بگویند جنگ سوریه و عراق به ما چه؟ اصلاً چرا باید دست در لانه زنبور کنیم که آنها نیز سراغ ما بیایند و برخی شرارتهای اقتصادی- امنیتی را درست کنند؟ آیا بهتر نبود وارد «ماجراجویی»(!) در مقابل آمریکا و اروپا یا حتی عربستان نشویم تا با ما کاری نداشته باشند؟...کسانی میپنداشتند توافق با آمریکا و غرب، مجال آتشبس موقت است واز تهدید و تنشها میکاهد. اما آنچه عملاً اتفاق افتاد، تشدید گستاخی حریف و افزون شدن تهدیدها بود. امروز کمتر کسی، عبرتهای این رویکرد را انکار میکند.
روحانی امسال چند بار نسبت به اعتماد به آمریکا -که بستن با او بهعنوان کدخدا را راحتتر میدانست- ابراز تردید کرد. او24مرداد در مجلس گفت «آمریکا نشان داد نه شریک خوبی است و نه طرف مذاکره قابل اعتماد». این ارزیابی راهبردی درست را مقایسه کنید با تعابیری مانند «به مذاکره با آمریکا خوشبینیم» و «توافق نشان داد میتوان با مذاکره، به برجامهای جدید دست یافت». روحانی 30شهریور در نیویورک گفت «از برخی دوستان در اروپا گله داریم که هنوز برخی گرههای بانکی آنطور که باید برطرف نشده است»...در واقع ضربه اصلی را از اعتماد و اتکا به دشمن خوردیم و برخی نتایج تلخ آن را بهعنوان حقیقت بدون روتوش برجام دیدیم.
متأسفانه رفتار برخی مدیران، گفتار حاکی از عبرت اندوزی آنها را تأیید نمیکند. رایزنی خصوصی با وزیر خارجه پیشین آمریکا و دریافت این وسوسه شوم از او که اگر ترامپ برجام را به هم زد، شما همچنان به برجام پایبند بمانید، تداعی تکرار کلاهبرداریهایی است که غرب در دریافت امتیاز نقد و دادن وعدههای فرصت سوز مرتکب شد... پاسخ عقدهگشاییهای توأم با حقارت دشمنی که شکستی بزرگ را متحمل شده، دامن زدن به مجادلات و منازعات در داخل، تخطئه روحیه انقلابیگری و مقاومت، و تولید حاشیه از طریق بیمبالاتی به مقدسات و ارزشهای اسلامی و انقلابی نیست؛ چنانکه برخی سیاسیون یا مدعیان حمایت از آنها مرتکب میشوند. چنین رویکردی، قرار گرفتن در موضع اتهام است
در روزنامههای حکومتی امروز گوشههایی از پشت پرده ماجرای استیضاح سه وزیر در دعوای باندی برملا شده است:
جوان: مجلس شورای اسلامی در روزهای پایانی سال با استیضاح وزرای راه و شهرسازی، کار، تعاون و رفاه اجتماعی و جهاد کشاورزی هفتهیی توفانی را برای دولت رقم زده که تا کنون در تاریخ قوه مقننه بیسابقه بوده است.
آرمان: اگر بنا بود نمایندگان مجلس به دولت هشداری بدهد و از دولت انتظارات جدیتری داشته باشد، باید سراغ حوزههای دیگر میرفتند، این استیضاحها میتواند هدف دیگری داشته باشد و آن، این است که هدف از استیضاحها برخورد با دولت باشد و نمایندگان مجلس به دولت این هشدار را بدهند که نسبت به مسائل اهتمام داشته باشد. به عبارت دیگر، این استیضاحها میتواند به جای آن که سه وزیر کار، راه و جهاد کشاورزی را نشانه گرفته باشد، دولت را نشانه گرفته باشند.
ایران: در شرایط فعلی به نظر میرسد حداقل مجموعهیی از نمایندگان قصد دارند تا با استیضاح و تلاش برای برکناری وزرا پاسخی به شرایط عمومی کشور بدهند. در رأس این شرایط مجموعه اعتراضات اخیر وجود دارد که از دیماه آغاز شد و در چند روز اخیر هم یک بار دیگر به شکل درگیری بر سر مسائل آبی و یا سلسله اعتراضات صنفی و اقتصادی بروز کرده است. دیدگاهی در بین نمایندگان معتقد است اگر مجلس بتواند یکی از این وزرا را برکنار کند، پاسخ درخور و اثربخشی به مجموعه اعتراضات اخیر داده و حداقل قدری فضا را آرام میکند.
سایر بحرانهای اقتصادی – اجتماعی موضوع تیترهای صفحات اول روزنامه است:
آرمان: گلایه نمایندگان اصفهان: کشاورزان را نادیده گرفتهاید
آفتاب یزد: افزایش قابل تأمل واردات از آفریقا
آفتاب یزد: رأی مجلس به 200ردیف بودجه بدون اطلاع از جزییات آن
ابرار:انتقاد نماینده پاوه از وضعیت زلزلهزدگان
ابرار اقتصادی: نقدینگی 1463هزار میلیارد تومان شد
اقتصاد پویا: دولت باید شجاعت اعلام آمارهای اقتصادی منفی را داشته باشد
جهان صنعت: ناکامی دولت در تحقق درآمدهای بودجه 96؛ 50هزار میلیارد تومان پرید
رسالت:رئیس اتاق بازرگانی ایران: 70درصد اقتصاد دست کسانی است فقط ضرر زدهاند
سایه: عضو شورای شهر تهران مطرح کرد: ابراز نگرانی نسبت به افزایش افسردگی در جامعه