۱۴۰۱ تیر ۲۹, چهارشنبه

تحولات جنگ تجاوزکارانه روسیه علیه اکراین - کاخ سفید: سفر پوتین به ایران، نشانه انزوای روسیه است

آژانس سازمان ملل: بیش از 9.5 میلیون عبور از مرز اوکراین از زمان حمله صورت گرفته است - برلین، ۲۰ ژوئیه (رویترز) - آژانس پناهندگان سازمان ملل روز چهارشنبه گزارش داد، تعداد عبورهای مرزی اوکراین برای اولین بار از زمان حمله روسیه به این کشور از مرز 9.5 میلیون عبور کرده است.

آمار این آژانس در روز چهارشنبه نشان داد که از 24 فوریه تاکنون 9547969 عبور مرزی از اوکراین ثبت شده است

رویترز

**

به گفته لاوروف، هدف روسیه اکنون در اوکراین رفتن فراتر از دونباس میباشد

 لندن، ۲۰ ژوئیه (رویترز) - سرگئی لاوروف وزیر امور خارجه روسیه روز چهارشنبه در واضح ترین اذعانی که تاکنون به عمل آمده مبنی بر اینکه اهداف جنگی این کشور در پنج ماه گذشته چه میزان گسترش یافته است، گفت، «ماموریت» نظامی مسکو در اوکراین اکنون فراتر از منطقه شرقی دونباس است.

لاوروف در مصاحبه با خبرگزاری دولتی ریانووستی RIA Novosti گفت، از زمانی که مذاکره کنندگان روسیه و اوکراین در اواخر ماه مارس مذاکرات صلحی را در ترکیه برگزار کردند که با شکست مواجه شد، واقعیت های جغرافیایی تغییر کرده است.

او گفت که در آن زمان تمرکز بر جمهوری‌های مردمی دونتسک و لوهانسک (DPR و LPR) بود، نهادهایی خودخوانده در شرق اوکراین که  روسیه گفته است قصد دارد نیروهای دولتی اوکراین را از آنجا بیرون کند.

وی گفت: «این روند به طور منطقی و مداوم ادامه دارد.» وی افزود که روسیه ممکن است نیاز به فشار آوردن بیشتر داشته باشد.

لاوروف گفت، اگر غرب به دلیل «خشم ناشی از ناتوانی» یا تمایل به تشدید بیشتر اوضاع بحرانی، به پمپاژ اوکراین با تسلیحات دوربرد مانند سیستم های موشکی توپخانه با تحرک بالا (HIMARS) ساخت ایالات متحده ادامه دهد، «به این معنی خواهد بود که وظایف جغرافیایی همچنان فراتر از خط کنونی هم ادامه خواهد داشت.»

رویترز

به قلم مارک ترولین

**

در حالی که پوتین از "پیشرفت" در صادرات غلات خبر می دهد، آتش روسیه اوکراین را در هم میکوبد

کراماتورسک: در حالی که ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه گفت، در صورتی که غرب تحریم‌های محموله‌های روسیه را لغو کند، مسکو تنها مسیر صادرات غلات اوکراینی را در دریای سیاه آسان‌تر می‌کند، گلوله باران روسیه سه‌شنبه شرق و جنوب را هدف قرار داد. مقامات محلی گفتند که حملات روسیه روز سه شنبه شهر کراماتورسک در شرق این کشور را مورد اصابت قرار داد و یک نفر کشته شد. خبرنگاران خبرگزاری فرانسه گفتند که یک ساختمان مسکونی چهار طبقه در این شهر در منطقه دونباس مورد حمله قرار گرفته است. یک مرد با سر خون آلود روی زمین دراز کشیده بود و اورژانس او را برد. ...

 پوتین که برای گفتگو با همتای ترک خود رجب طیب اردوغان در تهران به سر می‌برد، روز سه‌شنبه گفت «پیشرفتی» در بحث صادرات غلات از اوکراین حاصل شده است. پس از گفتگو با اردوغان و رئیس جمهور ایران، پوتین به خبرنگاران گفت که هرگونه توافقی به تمایل غرب برای تسلیم شدن در برخی از زمینه ها بستگی دارد. وی گفت: ما صادرات غلات اوکراینی را تسهیل خواهیم کرد، اما بر اساس این عامل پیش می‌رویم که تمامی محدودیت‌های مربوط به ارسال هوایی برای صادرات غلات روسیه برداشته ‌شود. ...

الکسی رزنیکوف، وزیر دفاع اوکراین، در جریان سفر به ایالات متحده، از غرب خواست تا عرضه سیستم های موشکی دقیق خود را به شدت افزایش دهد و آنها را «تعیین کننده در بازی» خواند. در واشنگتن، جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی، گفت که ایالات متحده بر این باور است که روسیه در حال پیشبرد برنامه هایی برای الحاق بیشتر اراضی اوکراین است. کربی گفت: «روسیه شروع به عرضه نسخه‌ای از آنچه می‌توان آن را کتاب بازی الحاقی نامید، بسیار شبیه به نسخه‌ای که در سال 2014 دیدیم، آغاز کرده است. آندری یرماک، رئیس دفتر زلنسکی در مصاحبه ای که روز سه شنبه منتشر شد، تاکید کرد که اوکراین باید قبل از زمستان در جنگ خود با روسیه پیروز شود و به هفته نامه اوکراینی نوویه ورمیا گفت که اگر مسکو زمان برای تجدید قوا داشته باشد، شرایط "سخت تر" خواهد شد. قانونگذاران اوکراین اوایل روز سه‌شنبه تصمیم رئیس‌جمهور مبنی بر برکناری دادستان و رئیس امنیت این کشور را تأیید کردند و از بزرگترین تحول سیاسی اوکراین از زمان حمله روسیه حمایت کردند. چندین نماینده اوکراینی در رسانه‌های اجتماعی نوشتند، قانون‌گذاران در جلسه پارلمان در کی‌یف با اکثریت قاطع از درخواست شوکه‌کننده ولودیمیر زلنسکی، رئیس‌جمهور برای برکناری مقامات ارشد حمایت کردند. دیوید آراخامیا، قانونگذار وابسته به زلنسکی گفت: «پارلمان به عزل ایرینا وندیکتوا از سمت دادستان کل رأی داد. سایر نمایندگان گفتند که درخواست برای برکناری ایوان باکانوف، رئیس امنیت، 226 رای لازم را به دست آورده است.

زلنسکی اواخر یکشنبه گفت که مقامات ارشد مجری قانون را تعلیق می کند – و اینکه 650 مورد مشکوک به خیانت در دست بررسی است. او روز دوشنبه باکانوف را جایگزین کرد و این تغییر بنیادی در سرویس های امنیتی را یک "حسابرسی" توصیف کرد و گفت که 28 مقام امنیتی در معرض اخراج قرار دارند. در همین حال، فرماندار میکولایف، منطقه جنوبی تحت شلیک مداوم موشک‌های روسیه، روز سه‌شنبه برای هر کسی که بتواند با ارائه مکان‌های نیروهای اوکراینی یا مختصات اهداف احتمالی به شناسایی افرادی که با روسیه همکاری می‌کنند کمک کند، 100 دلار جایزه تعیین کرد.

خبرگزاری فرانسه

**

چرا روسیه معتقد است در جنگ اوکراین شکست نخواهد خورد

سرگی کاراگانف یک دانشمند سیاسی برجستة روسی است... آقای کاراگانف سالیان نسبت به احتمال درگیری در اوکراین بواسطة گسترش ناتو هشدار داده بود. از زمان حملة وحشیانة روسیه به اوکراین در ماه فوریه، وی در حمایت گسترده از پرزیدنت ولادیمیر پوتین مقالات متعدد نوشته و مصاحبه انجام داده است، لذا من با او در زیر مصاحبه کردم تا بهتر اهداف پوتین در این درگیری فهم شود:

سؤال: شما در مقالات و مصاحبه‌هایتان همانند پرزیدنت پوتین گفته‌اید که جنگ علیه اوکراین برای روسیه بحث بود و نبود است، چرا؟

جواب: هنگامیکه درگیری نظامی شروع شد، ما دیدیم که چقدر شراکت اوکراین با ناتو عمیق بوده است و چقدر سلاح و آموزش دریافت کرده است. اوکراین در حال تبدیل شدن به نوک نیزه‌ای بود که قلب روسیه را هدف گرفته بود. همچنین ما دیدیم که غرب در حال فروپاشی اقتصادی، اخلاقی و سیاسی است. این افول بطور خاص بعد از نقطة اوج آن در سال‌های 1990 بود. مشکلات درون غرب و در جهان حل نشدند. این یک وضعیت کلاسیک ماقبل جنگ است.

این درگیری برای اغلب نخبگان مدرن غربی که در حال شکست و از دست دادن اعتماد مردمشان هستند بحث بود و نبود است. برای منحرف کردن مردم آنها به یک دشمن نیاز دارند.

این درگیری سر اوکراین نیست. شهروندان آن در جنگی که برای حفظ برتری شکست خوردة نخبگان غربی است، تبدیل به گوشت دم توپ شده‌اند.

برای روسیه این درگیری نه تنها بر سر حفظ نخبگان روسیه بلکه خود کشور روسیه است. روسیه نمی‌تواند در اینجا شکست بخورد. بهمین خاطر است که روسیه پیروز خواهد شد که امیدوارم حتی بدون نیاز به سطوح بالاتری از خشونت باشد.

سؤال: روسیه با این جنگ دارد خودش را از دور خارج می‌کند. غرب در محکوم کردن ویرانی در اوکراین متحد شده؛ سوئد و فنلاند به ناتو می‌پیوندند؛ و روسیه برای سالیان مطرود و یک تهدید جدی تلقی خواهد شد. آیا اینها نشاندهندة آن نیست که این جنگ یک اشتباه محاسبة وحشتناک بوده است؟

جواب: روابط روسیه-غرب یک و نیم دهه است که بدتر می‌شود. از فروپاشی آن طی ماه‌های اخیر چیزی از دست نخواهد رفت.

با در نظر گرفتن بردار تحولات سیاسی، اقتصادی و اخلاقی، هر چه ما  از غرب دورتر باشیم برایمان بهتر است. ما با منزوی کردن خودمان از بقیة جهان دست به خودکشی نخواهیم زد که عمدتاً در مسیری درست در حال توسعه بوده و بزرگتر و آزادتر می‌شود در حالیکه غرب بسرعت در حال آب رفتن است. تنها تاریخ می‌تواند قضاوت کند که آیا تصمیم برای دست زدن به یک مقابلة رو در رو کار درستی بوده یا نه. شاید اینکار باید زودتر صورت می‌گرفت. و کرونا آنرا به عقب انداخت...

برای روسیه اگر که خواهان توسعه و بقاء بعنوان یک کشور پرافتخار و مستقل باشد، این جنگی برای جایگاهی در نظم آیندة جهانی، برای خود یک نظم جهانی عادلانه‌تر و باثبات‌تر است...

من نسبت به هموطنانم که بخاطر تحریم‌های غرب امکان کمتری برای یک زندگی نرمال دارند سمپاتیک هستم. این تحریم‌ها با هدف وارد کردن حداکثر درد و رنج روی مردم عادی روسیه است به این امید که دست به قیام بزنند. نتیجة آن همچنانکه قابل پیش‌بینی بود، عکس است. اما یک نقطة روشن در این تابلو عمداً غم‌انگیز وجود دارد. سیاست‌های خصمانة غربی در حال پاکسازی جامعة ما، نخبگان ما، از آخرین عناصر طرفدار غرب است...

سؤال: تعریف تو از ”پیروزی“ چیست؟

حداقل آن آزادسازی دونباس از رژیم کیف‌ی است که در مراحل آخر این آزادسازی هستیم و بعد آزادسازی جنوب و شرق اوکراین. بعد هم احتمالاً هدف روسیه باید این باشد که سرزمین باقیمانده تحت کنترل کیف بیطرف باشد و بطور کامل خلع سلاح شود.

اوکراین بخشی مهم اما کوچک از پروسه همه‌گیر فروپاشی نظم پیشین جهانی است که امپریالیسم لیبرال جهانی توسط آمریکا آنرا اعمال کرده، و حرکت بسمت جهانی بسیار عادلانه‌تر و آزادتر و چندقطبی با تعدد تمدن‌ها و فرهنگ‌ها.

نیویورک تایمز

به قلم: سرج شممان

**

آمریکا: روسیه قصد انضمام بخش‌هایی از اوکراین را دارد

آمریکا می‌گوید که روسیه قصد دارد بخش‌های بیشتری از خاک اوکراین را با تکیه بر «ترفندهایی» مشابه کریمه، به خاک خود ضمیمه کند.

جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی آمریکا، به نقل از دستگاه‌های اطلاعاتی گفت که روسیه هم اکنون درحال زمینه‌چینی برای این انضمام است.

به گفته او ممکن است در همین ماه سپتامبر همه‌پرسی‌های «ساختگی» در مناطق اشغالی اوکراین در مورد پیوستن به روسیه برگزار شود.

روسیه کریمه را در سال ۲۰۱۴ از اوکراین گرفت و بعد از یک همه پرسی که عموما نامشروع قلمداد می‌شد آن را به خاک خود اضافه کرد.

کربی به خبرنگاران گفت: «می‌خواهیم روشن به مردم آمریکا بگوییم. هیچ کس گول آن را نخواهد خورد. (ولادیمیر پوتین) دوباره دارد ترفندهای ۲۰۱۴ را زنده می‌کند.»

او روسیه را به انتصاب نامشروع مقام‌های طرفدار روسیه برای اداره مناطق اشغالی اوکراین متهم کرد، با این هدف که همه پرسی‌ای در مورد پیوستن به روسیه برگزار کنند.

کربی گفت که روسیه از نتیجه این رای‌گیری استفاده خواهد کرد تا «برای ادعای انضمام مناطق تحت حاکمیت اوکراین تلاش کند.»

روسیه قبلا مقام‌های منطقه‌ای و محلی را در بخش‌هایی از اوکراین که اشغال کرده منصوب کرده است.

روسیه کریمه را در سال ۲۰۱۴ضمیمه کرد که بعد از یک رفراندوم شتابزده بود که در آن رای دهندگان به پیوستن به روسیه رای دادند. آن همه پرسی در سطح جهان غیرقانونی قلمداد شد.

بسیاری از هواداران کی‌یف آن رای را تحریم کردند و کمپین انتخاباتی مربوط به آن نه آزادانه نه عادلانه بود

رای‌گیری‌های مشابهی در سایر بخش‌های اوکراین به احتمال قریب به یقین به وضعیت مشابهی منجر خواهد شد، به طوری که هرگونه مخالفتی با پیوستن به روسیه عمدتا در فضای خفقان حذف می‌شود.

کربی گفت که او نقشه روسیه را «فاش» می‌کند «تا جهان بداند که هرگونه انضمام ادعایی، حساب شده، غیرقانونی و نامشروع است» و قول داد با واکنش سریع آمریکا و متحدانش روبرو شود.

او گفت که نواحی مورد نظر روسیه برای انضمام به خاک روسیه شامل خرسون، زاپوریژیا، دونتسک و لوهانسک می‌شود

**

کاخ سفید: سفر پوتین به ایران، نشانه انزوای روسیه است- جان کربی، سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید روز سه‌شنبه ۲۸ تیرماه گفت، سفر ولادیمیر پوتین، رئیس‌جمهور روسیه به ایران نشان می‌دهد که روسیه چگونه در پی حمله نظامی به اوکراین منزوی شده است.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در پاسخ به پرسشی در خصوص ارزیابی دلایل سفر ولادیمیر پوتین به تهران اظهار داشت: «سه نکته درباره این سفر مد نظرم است. اول این که میزان انزوای آقای پوتین و روسیه را نشان می‌دهد که مجبور شده برای دریافت کمک به ایران روی بیاورد.»

او اضافه کرد، نکته دوم این است که صنایع دفاعی روسیه با سختی و مشکل مواجه‌اند و قادر نیستند نیازهای جنگ در اوکراین را برآورده کنند.

جان کربی در ادامه تاکید کرده است که تجهیزات نظامی روسیه از جمله تانک‌ها و هواپیماها در هدف گیری دقیق با مشکل مواجه‌اند به ویژه در ارتباط با قطعات میکروالکترونیک مشکل دارند که به دلیل تحریم قادر نیستند (قطعات) مورد نیاز را وارد کنند.

سخنگوی شورای امنیت ملی کاخ سفید در ادامه اظهار داشت، نکته دیگر این است که این سفر نشانه آن است که ولادیمیر پوتین قصدی برای پایان دادن به جنگ در اوکراین ندارد و نمی‌خواهد با حسن نیت وارد مذاکره شود تا با آقای زلنسکی به توافقی دست یابد.

او اضافه کرد، بلکه برعکس (ولادیمیر پوتین) قصد دارد صدها هواپیمای بدون سرنشین بخرد و به کشتن اوکراینی‌ها ادامه دهد.

رئیس جمهور روسیه روز سه‌شنبه در بدو ورود به تهران در فرودگاه مهرآباد مورد استقبال جواد اوجی، وزیر نفت، قرار گرفت و پس از آن نخست با رئیس جمهور ایران و سپس با رهبر جمهوری اسلامی دیدار کرد. این پنجمین دیدار ولادیمیر پوتین با علی خامنه‌ای است.

موضوع احتمال فروش پهپادهای ایران به روسیه برای به کارگیری در جنگ اوکراین، یک هفته قبل از سفر ولادیمیر پوتین به تهران مطرح شده است.

ابتدا جیک سالیوان، مشاور امنیت ملی کاخ سفید روز ۲۰ تیر گفته بود که روسیه از ایران خواسته است «صدها هواپیمای بدون سرنشین» با قابلیت حمل تسلیحات به این کشور تحویل دهد تا در تهاجم نظامی خود علیه اوکراین از آن‌ها استفاده کند.

جیک سالیوان همچنین با اشاره به تصاویر ماهواره‌ای که در ژوئن، ماه گذشته میلادی، گرفته شده و پهپادهای مورد بازدید هیئت روسی را نشان می‌دهد، گفت: «این نشان‌دهنده علاقه مستمر روسیه به دستیابی پهپادهای ایرانی با قابلیت حمله است.»

او افزوده بود که با این حال، واشینگتن «اطلاعاتی» در اختیار دارد که نشان می‌دهد ایران خود را برای آموزش نیروهای روسی جهت استفاده از پهپادهای مذکور آماده می‌کند.

مشاور امنیت ملی آمریکا همچنین دو روز بعد هشدار داد که تلاش‌های ولادیمیر پوتین برای گسترش روابط با ایران در بحبوحه جنگ در اوکراین، «تهدیدی عمیق» است.

رسانه‌های بین المللی می‌گویند تلاش احتمالی روسیه برای به خدمت گرفتن پهپادهای ایرانی نشانه نیاز فوری روسیه به تقویت نیروهای خود به دلیل خسارات سنگین ناشی از جنگ چهار ماهه علیه اوکراین است.

در همین حال، وزیر خارجه ایران ۲۴ تیرماه در تماس تلفنی با همتای اوکراینی خود، ضمن تکذیب ارسال پهپاد ایرانی به روسیه برای به‌کارگیری در جنگ علیه اوکراین گفت که طرح این ادعا از سوی آمریکا «در راستای اهداف و اغراض سیاسی خاص» صورت گرفته است.

منبع:رادیو فردا

**

ناگفته‌ها و آدرس‌های غلط در تفاهم‌نامه گازپروم با ایران - وزارت نفت از "تفاهم‌نامه ۴۰ میلیارد دلاری" با گازپروم خبر داده. آیا این واقعا "بزرگترین سرمایه‌گذاری خارجی تاریخ صنعت نفت ایران" است؟ مگر می‌شود برای تفاهم‌نامه ارزش تعیین کرد؟ تحلیلی از دالغا خاتین‌اوغلو، کارشناس انرژی.

محسن خجسته‌مهر، معاون وزیر نفت و مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران، روز سه‌شنبه ۲۸ تیرماه با تأکید بر اینکه روس‌ها ده‌ها میلیارد دلار در پروژه‌های نفت و گاز ایران سرمایه‌گذاری می‌کنند، از "تفاهم‌نامه ۴۰ میلیارد دلاری" با گازپروم روسیه خبر داد. این در حالی است که هرگز برای تفاهم‌نامه ارزش تعیین نمی‌کنند.

تفاهم‌نامه یعنی اظهار تمایل طرفین برای مذاکرات و مطالعات پیرامون یک پروژه، که چنانچه به نتیجه نهایی رسیدند، قرارداد امضا می‌کنند و آنگاه است که ارزش پروژه و تعهدات طرفین در آن تعیین می‌شود.

تفاهم‌نامه همچنین الزام‌آور هم نیست، یعنی این احتمال وجود دارد که یکی از طرفین حتی برای مذاکره و مطالعه پروژه یا نهایتا عقد قرارداد، اقدام نکند.

برای نمونه آقای خجسته‌مهر در اظهارات خود از امضای تفاهم‌نامه با شرکت گازپروم بر سر میادین گازی کیش و پارس شمالی خبر داده و مدعی شده که ارزش این تفاهم‌نامه ۱۰ میلیارد دلار است.

شاید هزینه لازم برای توسعه این میادین ۱۰ میلیارد دلار باشد، اما تفاهم‌نامه تنها به معنی اظهار تمایل گازپروم برای مذاکره پیرامون این دو میدان گازی ایران است، نه تعهد به سرمایه‌گذاری ۱۰ میلیارد دلاری.

همچنین حتی اگر در آینده قرارداد توسعه این میدان نیز امضا شود، شاید گازپروم تنها متعهد شود که سهمی ۲۰ درصدی در پروژه داشته باشد و یک پنجم سرمایه را بیاورد یا اصلا سرمایه از طرف شرکت ملی نفت ایران یا نهادی ثالث تامین شود و گازپروم تنها پیمانکار پروژه باشد.

نکته دیگر اینکه شرکت روسی نامبرده شش سال پیش بر سر هر دو میدان گازی یادشده با ایران تفاهم‌نامه امضا کرده بود، اما هرگز اقدامی نکرد.

در تفاهم‌نامه جدید، توسعه میادین نفتی چنگوله، منصوری، آب‌تیمور و غیره نیز مذاکره خواهد شد.

خجسته‌مهر در بخش دیگری از سخنان خود تفاهم‌نامه یادشده را "بزرگترین سرمایه‌گذاری خارجی تاریخ صنعت نفت ایران" عنوان کرده، در حالی که بعد از برجام و در سال‌های ۱۳۹۵ و ۱۳۹۶ شرکت لوک‌اویل روسیه تفاهم‌نامه مشابهی با ایران بر سر میدان‌های منصوری و آب‌تیمور امضا کرده بود و شرکت زاروبژنفت روسیه نیز در کنار چنگوله، چندین تفاهم‌نامه نفتی دیگر با ایران امضا کرده بود.

هم شمار شرکت‌های روسی و هم تفاهم‌نامه‌های نفتی در آن زمان بیشتر از امروز بود و معلوم نیست مدیرعامل شرکت ملی نفت ایران بر چه اساسی تفاهم‌نامه اخیر را "بزرگترین سرمایه‌گذاری خارجی تاریخ صنعت نفت ایران" عنوان کرده است.

این در حالی است که سایت گازپروم با خبری دو پاراگرافی تنها گفته است که معاون مدیرعامل این شرکت بر سر پروژه‌های نفت و گاز ایران تفاهم‌نامه امضا کرده است. در این خبر هیچ رقم و عددی ذکر نشده است؛ چرا که تفاهم‌نامه، قرارداد نیست که ارزش آن را تعیین و اعلام ‌کنند.

ابهامات در توانایی روس‌ها

اینکه تفاهم‌نامه‌های یادشده به عقد قرارداد بینجامد یا نه، معلوم نیست، اما برخی از این تفاهم‌نامه‌ها خارج از توانایی شرکت‌های روسی هستند.

برای نمونه در این تفاهم‌نامه بر ساخت کارخانه‌های مایع‌سازی گاز (ال‌ان‌جی) اشاره شده است، در حالی که کارخانه‌های ال‌ان‌جی خود روسیه را هم شرکت‌های غربی احداث کرده‌اند.

حتی بعد از اعمال بسته پنجم تحریمی اتحادیه اروپا علیه روسیه در اردیبهشت امسال که صادرات فناوری‌های ساخت کارخانه ال‌ان‌جی را ممنوع کرد، شرکت "تکنیپ انرژیز" فرانسه که سال ۲۰۱۹ قرارداد ۷.۶ میلیارد دلاری ساخت سه ردیف کارخانه‌ال‌ان‌جی "شمالگان ۲" با ظرفیت سالانه نزدیک به ۲۰ میلیون تن را امضا کرده بود، از پروژه کنار کشید و به تبع آن حتی شرکت‌های چینی پیمانکار این پروژه روسی نیز فعالیت‌شان را متوقف کردند.

اگر روسیه با کنار کشیدن شرکت‌های غربی قادر به توسعه پروژه‌های ال‌ان‌جی خود نیست، چگونه پروژه‌های گاز مایع ایران را توسعه خواهد داد؟!

مورد دیگر در تفاهم‌نامه که گازپروم هیچ اشاره‌ای به آن نکرده، اما آقای خجسته‌مهر بر آن تاکید داشته، پروژه فشارافزایی میدان گازی پارس جنوبی است.

قطر، شریک ایران در این میدان مشترک گازی، سال‌ها پیش با کمک شرکت‌های غول غربی، از جمله توتال فرانسه، سکوهای ۲۰ هزار تنی (۱۵ برابر سکوهای موجود در بخش ایرانی پارس جنوبی) را به همراه کمپرسورهای عظیم راه‌اندازی کرد و جلوی افت تولید گاز خود را گرفت.

بخش ایرانی این میدان از سال آینده وارد نیمه دوم عمر خود می‌شود و بنابر گزارش وزارت نفت، هر سال ۱۰ میلیارد متر مکعب از تولید آن کاسته خواهد شد.

ایران بعد از برجام قراردادی ۵ میلیارد دلاری با کنسرسیومی به رهبری شرکت توتال فرانسه و مشارکت سی‌ان‌پی‌سی چین امضا کرد و نیمی از ارزش قرارداد مربوط به ساخت و نصب سکوی ۲۰ هزار تنی همراه با دو کمپرسور عظیم بود؛ اما وقتی توتال به خاطر خروج آمریکا از برجام این پروژه را رها کرد، شرکت چینی نیز از پروژه خارج شد.

تکنولوژی ساخت این سکوها و کمپرسورها منحصر به چند شرکت بزرگ غربی است و نه چین و نه روسیه چنین توانایی را ندارند.

ابهامی در توانایی شرکت گازپروم در توسعه میادین نفت و گاز، یا احداث خط لوله وجود ندارد، اما هم تامین مالی پروژه‌ها در هاله‌ای از ابهام است و هم پروژه‌های ال‌ان‌جی و فشارافزایی پارس جنوبی خارج از توانایی شرکت‌های روسی است.

همچنین خجسته‌مهر گفته است که ایران در افق هشت ساله، قصد جذب ۱۶۰ میلیارد دلار سرمایه برای افزایش تولید روزانه نفت به ۵.۷ میلیون بشکه و افزایش تولید روزانه گاز به ۱.۵ میلیارد متر مکعب را دارد.

این یعنی رشد ۵۰ درصدی تولید نفت (حتی نسبت به سطح قبل از تحریم‌های آمریکا) و بیش از دو برابر شدن تولید گاز ایران.

بر اساس برآورد مرکز پژوهش‌های مجلس، مجموع سرمایه‌گذاری داخلی و خارجی در پروژه‌های تولید نفت و گاز ایران از سال ۹۷ به بعد سالانه تنها ۳ میلیارد دلار بوده است و هفت برابر کردن این رقم در هشت سال پیش رو بعید به نظر می‌رسد.

از طرفی آمارهای وزارت نفت نشان می‌دهد که ۸۰ درصد از میادین فعال نفتی کشور در نیمه دوم عمر خود است و هر سال ۳۰۰ هزار بشکه در روز از تولید آنها کاسته می‌شود و ایران با روش‌های سنتی مانند تزریق آب و گاز و نیز حفر چاه‌های بیشتر، سعی در حفظ تولید دارد.

از طرف دیگر پارس جنوبی که ۷۰ درصد گاز ایران را تولید می‌کند، از سال آینده وارد نیمه دوم عمر خود شده و هر سال ۱۰ میلیارد متر مکعب از تولید آن کاسته خواهد شد و در سال‌های پیش رو حتی شتاب افت تولید آن نیز بیشتر خواهد شد.

منبع:دویچه‌وله

**

دیدار پوتین و اردوغان در ایران؛ در نشست تهران چه خواهد گذشت؟

رؤسای جمهور روسیه و ترکیه برای نشستی سه‌جانبه با رئیسی به تهران سفر می‌کنند. قرار است در این سفر پوتین با علی خامنه‌ای نیز دیدار کند. رسانه‌ها همچنین از سفر وزیر امور خارجه سوریه به تهران خبر داده‌اند.

حسین امیرعبداللهیان وزیر امور خارجه جمهوری اسلامی ایران در آستانه برگزاری نشست سران سه کشور ایران، روسیه و ترکیه که قرار است روز سه‌شنبه (۲۷ تیر/۱۹ ژوئیه) با حضور ابراهیم رئیسی، ولادیمیر پوتین و رجب طیب اردوغان در تهران برگزار شود، "بازگشت آوارگان سوری به شهرهایشان و کمک به استقرار صلح و ثبات و امنیت در سوریه" را از جمله موضوعاتی خواند که در دستور کار این دیدار قرار دارند.

امیرعبداللهیان در گفت‌وگویی با خبرگزاری فارس درباره این مذاکرات موسوم به نشست "سران روند آستانه" گفت هدف جمهوری اسلامی این است که بحرانی که اکنون در حوزه امنیتی بین ترکیه و سوریه به وجود آمده را "مدیریت" کند.

قرار است در این نشست روسای جمهور ایران، ترکیه و روسیه درباره تحولات اخیر سوریه و مبارزه علیه داعش و پ‌.ک‌.ک تحت عنوان "مبارزه با تروریسم" تبادل نظر کنند.

دفتر ریاست جمهوری ترکیه روز دوشنبه در بیانیه‌ای اعلام کرد رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور این کشور، عصر این روز برای یک‌ دیدار رسمی دو روزه به تهران سفر می‌کند تا درباره مسائل دوجانبه و جهانی با همتای ایرانی خود ملاقات کند. این بیانیه افزود این گفت‌وگوها در قالب هفتمین نشست شورای عالی همکاری‌ ایران و ترکیه بر روابط دو جانبه تمرکز دارد و ارائه راه‌کارهایی برای ارتقای بیشتر روابط دو کشور مورد بررسی قرار خواهند گرفت.

رجب طیب اردوغان، رئیس جمهور ترکیه، در گفت‌و‌گو با رسانه‌های کشورش ابراز امیدواری کرده است در نشست سران سه کشور بتواند حمایت پوتین را نسبت به عملیات نظامی ترکیه در شمال غربی سوریه به دست آورد.

ترکیه بارها از قصدش برای ایجاد "منطقه‌ای امن" به عمق ۳۰ کیلومتر در مرز با سوریه سخن گفته است. اقدامی که از سوی روسیه و جمهوری اسلامی با مخالفت روبه رو شده است.

وزیر خارجه ایران از اهمیت حل موضوعات مورد اختلاف از مسیر دیپلماتیک تاکید کرد و گفت عملیات نظامی در سوریه به جنگ و آوارگی موج جدیدی از مردم این کشور منجر خواهد شد.

ولادیمیر پوتین، رئیس جمهور روسیه، شامگاه دوشنبه وارد تهران شد.

دمیتری پسکوف، سخنگوی کاخ کرملین، اعلام کرد رئیس جمهور روسیه در سفر خود به تهران، با علی خامنه‌ای، رهبر جمهوری اسلامی، دیدار و گفت‌وگو می‌کند.

خبرگزاری فرانسه به نقل از منابع کاخ کرملین نوشت پوتین و اردوغان روز سه‌شنبه در تهران در باره ساز و کارهای صادرات غلات از اوکراین رایزنی خواهند کرد.

این گفت‌وگوها در حالی صورت می‌گیرد که در پی حمله پوتین به اوکراین، ارسال غلات از این بزرگترین کشور صادرکننده غله به دنیا دچار مشکل شده است.

سه کشور ایران، روسیه و ترکیه که خود را "ضامن ایجاد آتش بس در سوریه معرفی می‌کنند" سلسله نشست‌هایی با عنوان "روند آستانه" برای آنچه آنان پایان دادن به درگیری‌ها در این کشور عربی می‌خوانند، برگزار کرده‌اند.

برخی ناظران سفر پوتین و اردوغان به تهران را آغازگر فصل جدیدی از روابط سه کشور ارزیابی کرده‌اند.

در همین حال خبرگزاری اسپوتنیک نیز از سفر فیصل المقداد، وزیر امور خارجه سوریه، به تهران خبر داد و نوشت او سه‌شنبه وارد تهران می‌شود و روز چهارشنبه با همتای ایرانی خود، حسین امیرعبداللهیان، درباره روابط دوجانبه و نتایج نشست روند آستانه گفت‌و‌گو می‌کند.

منبع:دویچه‌وله

**

اروپا و آذربایجان تفاهم‌نامه افزایش ۱۰۰ درصدی صادرات گاز امضا کردند

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا، در سفر به باکو تفاهم‌نامه دو برابر کردن واردات گاز این اتحادیه از آذربایجان را امضا کرد.

بر اساس بیانیه‌ای که کمیسیون اروپا روز دوشنبه در وبسایت خود منتشر کرده، طرفین توافق کرده‌اند که تا سال ۲۰۲۷ صادرات گاز آذربایجان به اتحادیه اروپا به ۲۰ میلیارد متر مکعب در سال برسد.

آذربایجان از اواخر سال ۲۰۲۰ صادرات گاز به اتحادیه اروپا را آغاز کرد و طبق قرارداد، سالانه ۱۰ میلیارد متر مکعب گاز تحویل اتحادیه می‌دهد. آذربایجان همچنین طی قراردادی جداگانه که از ماه جاری اجرایی شد، صادرات سالانه ۱.۵ میلیارد متر مکعب گاز اضافی به بلغارستان را آغاز کرد.

اورزولا فن در لاین، رئیس کمیسیون اتحادیه اروپا با انتشار تصویری از مراسم امضای سند تفاهم‌نامه با رئیس‌جمهوری آذربایجان گفت: «اتحادیه اروپا رو به تامین‌کننده‌های قابل اعتمادگاز می‌آورد»؛ اشاره‌ای به روسیه که طی چند ماه گذشته و به تلافی تحریم‌های غرب، صادرات گاز به اروپا را به صورت متوالی کاهش داده و از ۵۰۰ میلیون متر مکعب در روز به زیر ۱۰۰ میلیون متر مکعب رسانده است. مقامات غربی می‌گویند روسیه از گاز به عنوان اهرم فشار استفاده می‌کند.

روسیه همچنین اخیرا با ادعای تعمیرات در خط لوله گازی نورد استریم ۱، صادرات گاز از این مسیر را برای ۱۰ روز متوقف کرد. آلمان و فرانسه هشدار داده‌اند که احتمالا روسیه برای فشار به اروپا، تعمیرات در این خط لوله را طولانی کند و باید برای گزینه «بسیار محتمل» قطع صادرات گاز روسیه آماده شد. 

منبع:یورو نیوز

**

شرکت روسی گازپروم در مورد صادرات گاز به اروپا وضعیت فوق‌العاده اعلام کرد

شرکت گازپروم که به عنوان غول صنایع انرژی روسیه شناخته می‌شود، در نامه‌ای اعلام کرد که به دلیل «وضعیت فوق‌العاده» نمی‌تواند به تعهدات خود برای عرضه گاز به اروپا عمل کند. این شرکت جزئیات بیشتری در این رابطه ارائه نکرده است.

به گزارش رادیو فرانسه، خبرگزاری رویترز روز دوشنبه ۱۸ ژوئیه/۲۷ تیر‌ماه، در گزارشی از اعلام «وضعیت فوق‌العاده» از سوی «گازپروم» (Gazprom)، غول صنایع انرژی روسیه خبر داد.

بنا بر گزارش اخیر رویترز، گازپروم در نامه‌ای گفته است که به خاطر «وضعیت فوق‌العاده» نمی‌تواند تعهدات خود را در قبال قرارداد با مشتریان اروپایی این شرکت اجرا کند.

در نامه گازپروم که به تاریخ ۱۴ ژوئیه، منتشر شده، آمده است که این شرکت به دلیل «فورس ماژور» قادر به عرضه گاز به برخی از مشتریان خود نیست.

مفهوم حقوقی «فورس ماژور» در قراردادهای تجاری بین‌المللی یک وضعیت فوق‌العاده را بیان می‌کند. این وضعیت طرفین از اجرای تعهدات قانونی آن‌ها معاف می‌کند.

شرکت آلمانی «یونیپر» (Uniper) که بزرگترین واردکننده گاز روسیه در آلمان به شمار می‌رود، از جمله مشتریان اروپایی گازپروم است که نامه اخیر این شرکت را دریافت کرده است.

یک منبع آگاه به رویترز گفته است که نامه اخیر گازپروم درباره عرضه گاز از طریق خط لوله «نورد‌استریم‌۱» (Nord Stream 1) است. این خط لوله یکی از مسیرهای مهم انتقال گاز به اروپا محسوب می‌شود.

کشورهای اروپایی نگران هستند که روسیه در تلافی به تحریم‌های اتخاذ شده از سوی غرب علیه این کشور، خط لوله «نورد‌استریم‌۱» را به روی آن‌ها مسدود نگدارد.

با این وجود، اتحادیه اروپا که به خاطر حمله نظامی روسیه به اوکراین، تحریم‌های شدیدی را علیه مسکو وضع کرده است، قصد دارد تا سال ۲۰۲۷ واردات سوخت‌های فسیلی از روسیه را به صفر برساند.

خبر اخیر در مورد «فورس ماژور» شرکت گازپروم در حالی منتشر می‌شود که روسیه روز دوشنبه ۱۱ ژوئیه، صدور گاز به آلمان از طریق خط لوله «نورد‌استریم‌۱» را قطع کرد.

در ادامه تشدید تحریم‌ها علیه روسیه و کاهش صادرات گاز این کشور به اروپا، نخستین قرارداد صادرات بلندمدت گاز آمریکا به آلمان روز سه‌شنبه ۲۱ ژوئن، به امضا رسید.

یک روز پس از سفر رهبران کشورهای اروپایی به اوکراین و اعلام همبستگی‌ آن‌ها با دولت کی‌یف، روسیه روز جمعه ۱۷ ژوئن، صادرات گاز خود به فرانسه را نیز متوقف کرد.

شرکت گازپروم روز شنبه ۲۱ مه، در بیانیه ای به صادرات گاز خود به کشور فنلاند هم پایان داد و دلیل این تصمیم را عدم پرداخت بهای گاز از سوی فنلاند با روبل اعلام کرد.

منبع:رادیو فرانسه

**



# براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه 

💞  # مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@