۱۴۰۱ تیر ۲۴, جمعه

حمید نوری؛ ناگفته های پرونده یک جنایتکار


پرونده حمید نوری به یکی از داغترین سوژههای حقوق بشری تبدیل شده است - امروز پنجشنبه ۲۳تیرماه ۱۴۰۱ قرار است حکم نهایی حمید نوری، توسط دادگاه استکهلم سوئد اعلام شود. رأیی که به گفته کارشناسان حقوقی یک حکم تاریخی درخصوص قتل عام۶۷ محسوب میشود.

حکم حبس ابد حمید نوری اعلام شد

حمید نوری عامل قتل عام۶۷ به حبس ابد محکوم شد

روز سه شنبه ۱۹ مرداد ۱۴۰۰مطابق با دهم اوت۲۰۲۱ در ساعت ٩ و ١٥ دقیقه صبح رسیدگی به پرونده حمید نوری یکی از دست اندرکاران شکنجه و اعدام، به اتهام شرکت در اعدام هزاران زندانی سیاسی در ایران در سال ١٣٦٧ در دادگاه استکهلم آغاز شد. این نخستین بار بود که یک دادگاه صالح بینالمللی به پرونده جنایت قتل عام ۶۷ رسیدگی میکرد.

آخرین جلسات محاکمه حمید نوری؛ جنگ مستمر بین مجاهدین و حکومت

پرونده حمید نوری نخستین پرونده جنایت ۶۷

حمید نوری ۶۰ ساله متهم است که در جریان قتل عام زندانیان سیاسی در سال ۶۷ به طور عامدانه در قتل و اعدام شمار زیادی از زندانیان سیاسی نقش داشته است.

دادگاه حمید نوری که یک دادگاه بیسابقه بود، قرار بود تا آوریل ۲۰۲۲ به پایان برسد، اما به دلیل برخی وقفهها و طولانی شدن برخی جلسات در عمل دادگاه وی تا ۴ می ۲۰۲۲ مطابق ۱۴ اردیبهشت ۱۴۰۱ به طول کشید.

جلسات رسیدگی به اتهامهای حمید نوری ملقب به «حمید عباسی»، دادیار سابق زندان گوهردشت که به دست داشتن در کشتار دستهجمعی زندانیان سیاسی در تابستان ۶۷ متهم است، بعد از گذشت ۹ ماه و برگزاری ۹۳ جلسه با حضور ۶۰ شاکی و شاهد و ۱۲ کارشناس در حوزه حقوق بینالملل، تاریخ، فقه اسلامی و روانشناسی به پایان رسید.


این دادگاه در تاریخچه شکلگیری جنبش دادخواهی یک نقطه عطف محسوب میشود چرا که برای نخستین بار یک متهم به مشارکت در قتلعام زندانیان در یک دادگاه اروپایی محاکمه شده است.

طی جلسات طولانی محاکمه حمید نوری، هزاران صفحه سند، مدرک، ادله اثباتی، گزارش سازمانهای حقوق بشری، کتاب خاطرات زندانیان سیاسی سابق و خانواده بازماندگان، سخنان و نامههای سران سابق و کنونی حکومت ایران و البته شهادتهای تکاندهنده ۶۰شاهد و شاکی مورد بررسی قرار گرفت.

حمید نوری از همان لحظه بازداشت خود، ۳۴ جلسه بازجویی نزد پلیس سوئد داشت و همین طور ۷ روز زمان داشت که در دادگاه از خود دفاع کند. نوری در تمام این جلسات دادگاه

تاکید داشت که از سال ۱۳۶۱ تا سال ۱۳۷۲ در بخش اداری و دادیاری زندان اوین کار میکرده است، نه زندان دیگری.

سند مجرمیت نوری از درون خود رژیم

بر خلاف انکارهای حمید نوری و وکلایش مستندات بسیاری وجود دارد که نشان میدهد حمید عباسی (نوری) از سال ۱۳۶۵ از زندان اوین به زندان گوهردشت (رجاییشهر) منتقل شده است. علاوه بر شهادت بسیاری از شاکیان و شاهدان و کتب و خاطرات زندانیان سیاسی که در دادگاه مورد استناد قرار گرفت، «دفتر پژوهشهای مؤسسه کیهان»، نزدیک به بیت خامنه ای، درسال ۱۳۸۷ کتابی منتشر کرده به نام «رهایی از توهم» که کتاب خاطرات یک فرد بریده است. در این کتاب اشاره شده که سال ۱۳۶۵ ناصریان (قاضی مقیسه) به عنوان دادیار به زندان گوهردشت منتقل شده و دستیاری به نام «عباسی» داشته است.

همین سند و سندهای بسیاری که در دادگاه ارائه شد نشان داد که حمید نوری در همین سال به زندان گوهردشت منتقل شد و این با خاطرات زندانیان و شهادت بسیاری از شاکیان دادگاه همخوانی دارد.

تشکیل دادگاه حمید نوری در دورس آلبانی صحنه چرخش دادگاه

جلسات دادگاه حمید نوری در روزهای دهم تا هجدهم نوامبر ۲۰۲۱ در شهر دورسِ آلبانی برگزار شد و شهادتهای۷ نفر از اعضای سازمان مجاهدین خلق به نامهای محمد زند، مجید صاحبجمع، اصغر مهدیزاده، اکبر صمدی، محمود رؤیایی، حسین فارسی و حسن اشرفیان در این روزها ارائه شد.

فرغون‌‌هایی که طناب دار می بردند؛ گواهی حسن اشرفیان در هفتمین دادگاه حمید نوری
دادگاه دورس در آلبانی

تشکیل دادگاه در دورس آلبانی یک امر کمسابقه در رویههای قضایی بوده است. انتقال دادگاه به دورس آلبانی به این دلیل انجام شد که شاهدان و شاکیان اصلی پرونده حمید نوری از اعضای سازمان مجاهدین خلق بودند که تماما در آلبانی و مقر مجاهدین خلق در اشرف ۳ مستقر بودند.

محدودیتهای دادگاه سوئد برای شاهدان و شاکیان

محمد محدثین یکی از اعضای بلندپایه اپوزیسیون ایران در شروع دادگاه تصریح کرده بود که: «این دادگاهی که در سوئد هست، فقط و فقط کسانی را بهعنوان شاکی میپذیرد که در مقطع قتلعام زندانیان سیاسی در سال۶۷ در زندان گوهردشت و در راهروی مرگ بوده باشند.

کسانی که در این مقطع یعنی در ماههای تیر و مرداد و شهریور سال۶۷ در آن زندان بودند و از راهرو مرگ عبور کرده باشند آنها را بهعنوان شاکی میپذیرد و لاغیر.

در حالی که همه میدانند که در همان زمان قتلعام، صدها زندان رسمی و غیررسمی و خانه امن در میهنمان بوده و در صد و اندی شهر قتلعام صورت گرفته و در برخی از

شهرها چند زندان. بنابراین نباید تصور کرد که این دادگاه که از روز سهشنبه ۱۹مرداد در استکهلم میشود تمام گستره قتلعام را در بر میگیرد. فقط یک زندان و آن هم در مقطع قتلعام و راهرو مرگ».

آقای محدثین با اشاره به ارسال ۴ لیست شاکیان پرونده توسط اپوزیسیون ایران به دادگاه و بسنده کردن دادگاه به شاهدان زندان گوهردشت و راهروی مرگ افزود:

در این دادگاه علاوه بر کسانی که در جریان قتلعام در زندان گوهردشت بودند و از راهرو مرگ عبور کرده بودند، خویشاوندان درجه یک مانند خواهر و برادر کسانیکه در قتلعام در گوهردشت بهشهادت رسیده بودند هم بهعنوان شاکی پذیرفته میشدند.

بنابراین از میان هزاران هزار قربانی زندانهای رژیم، یک برش بسیار محدودی پذیرفته شده است.

به عبارتی دادستانی سوئد از یک نقطهای اعلام کرد که دیگر دادگاه ظرفیت قبول شاکی و شاهد بیشتری را ندارد. به اندازه کافی شاهد و شاکی هست و دیگر نیازی به شاهد و شاکی بیشتری نیست و ظرفیت پذیرش ندارد…

یعنی ابعاد جنایت فقط در مورد یک شکنجهگر و یک زندان آن هم در مقطع قتلعام و نه در ۷سال، نه سال۶۰، نه سال۶۱، فقط در تابستان۶۷، به حدی بود که دادستانی سوئد هم به ستوه آمده بود و گفت ما دیگر ظرفیت نداریم… پس این تازه آغاز یک مسیر طولانی است


# براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه 

💞  # مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@