۱۴۰۳ آبان ۱۸, جمعه

نبرد خلق - زنان در مسیر رهایی: اسد طاهری

                               نبرد خلق - زنان در مسیر رهایی: اسد طاهری


اعطای مدال طلا به چهار زن سیاهپوست پیشگام در برنامه ‌های فضایی

کنگره ایالات متحده طی مراسمی به چهار زن سیاه ‌پوست که نقش کلیدی در پیشبرد برنامه‌ های فضایی ناسا داشتند، مدال طلای کنگره، بالاترین نشان شهروندی آمریکا را اهدا کرد. این زنان به دلیل نژادشان برای مدتها از دیده‌ ها پنهان مانده بودند.

در مراسمی با عنوان «چهره‌ های پنهان شده»، کنگره آمریکا مدال طلای خود را به چهار زن سیاه‌ پوست که به عنوان «فیگورهای پنهان» ناسا شناخته می ‌شوند، اهدا کرد. این زنان که به‌عنوان ریاضیدان و مهندس در ناسا کار می‌ کردند، با محاسبات دقیق خود نقش حیاتی در موفقیت برنامه ‌های فضایی آمریکا ایفا کردند.

این مدال که بالاترین نشان افتخار شهروندی است، به کاترین جانسون، مری جکسون، دوروتی واگن و کریستین داردن تعلق گرفت. این زنان نقش مهمی در پروژه‌هایی همچون آپولو ۱۱ و اولین سفر فضایی جان گلن داشتند. جانسون به دلیل انجام محاسبات مداری مهم برای مأموریتهای فضایی شناخته می ‌شود و مری جکسون اولین مهندس زن سیاه‌پوست ناسا بود.

بیل نلسون، مدیر ناسا، در مراسم تجلیل از این زنان گفت: «این فیگورهای پنهان با شجاعت و تخیل خود ما را به ماه رساندند و میراث آنها ما را به مریخ خواهد برد.» نلسون به اهمیت حضور این زنان در شکستن موانع نژادی و جنسیتی و نقش‌آفرینی در پیشرفت برنامه‌های فضایی اشاره کرد.

کاترین جانسون، ریاضیدان برجسته ناسا، در محاسبات حیاتی برای مأموریت جان گلن در سال ۱۹۶۲ نقش کلیدی ایفا کرد. گلن که به محاسبات کامپیوتری اعتماد نداشت، خواستار آن شد که جانسون تمامی معادلات را به ‌صورت دستی بررسی کند. مری جکسون نیز به‌عنوان اولین مهندس زن سیاه‌پوست ناسا شناخته شد و دوروتی واگن اولین زن سیاه‌پوست بود که به مقام سرپرستی در کمیته مشاوره ملی برای هوانوردی منصوب شد. کریستین داردن، به ‌خاطر تحقیقاتش در زمینه مافوق صوت، یکی از مدیران ارشد ناسا شد.

مدالهای مربوط به جکسون، جانسون و واگن به ‌طور پس از مرگ به خانواده ‌های آنها اهدا شد. کریستین داردن، که در مراسم حضور نداشت، از خانه خود این مراسم را تماشا کرد و خانواده ‌اش مدال را به نمایندگی از او دریافت کردند.

زن ‌ستیزی ویژگی رفتاری طالبان است

روز سه شنبه ۳ مهر، گروه اعتراضی «جنبش اعتراضی افغانستان» در واکنش به دوام محدودیتهای طالبان در چهارمین سال حاکمیت این گروه در یک مکان سربسته و نامعلوم، گردهمایی اعتراضی برگزار کردند. اعضای این جنبش اعتراضی، با نشر بیانیه و ویدیوی شان در شبکه  اکس می ‌گویند، سه سال می ‌شود که زنان در «زیر چماق گروه طالبان» قرار دارند.

ائتلاف جنبشهای اعتراضی زنان افغانستان می ‌افزایند که «خشم، خشونت و زن ‌ستیزی از ویژگیهای رفتاری و شاخصه ‌های هویتی» گروه طالبان است

این زنان معترض ضمن سر دادن شعارهای «نان، کار و آزادی»، «صدای زنان عورت نیست» مخالفت خود را با قانون جدید طالبان، اعلام کردند و تنها راه رسیدن زنان افغانستان به حقوق و آزادیهای شخصی را «پایان رسیدن حکومت طالبان» بر افغانستان عنوان کردند.

اعضای جنبش «زنان معترض افغانستان»، همچنین با اشاره به اینکه طالبان در سه سال گذشته محدودیتهای روزافزون شان را بر زنان اعمال کردند؛ اعلام کردند جامعهِ جهانی «فقط نظاره‌ گر» این وضعیت و نقض حقوق زنان بوده است و هیچ فعالیتی در راستای محدودیت علیه طالبان انجام نداده ‌اند.

در بخشی از بیانیه‌ این زنان معترض آمده است: «طالبان در بیست‌ سال گذشته زیر نام جهاد، با انجام عملیات انتحاری در مسجدها، دانشگاه، آموزشگاهها، مکتب و تکیه ‌خانه‌ ها و مکانهای عامه از هیچ گونه تلاش و فعالیت دهشت ‌افکنی پرهیز نکردند.»

آنان همچنان با اشاره به فرمانهای روزافزون این گروه در سه سال گذشته، تاکید دارند که طالبان نظام «آپارتاید جنسیتی» را در افغانستان نهادینه کرده‌اند.

گفتنی ا‌ست که وزارت عدلیهِ طالبان، در ماه پسین قانون «امر به‌ معروف و نهی ‌از منکر» را توشیح و تنفیذ کرد. بربنیاد این قانون، محدودیتهای تازه‌ی بر زنان و دختران از سوی طالبان اعمال می‌شود. از جمله صدا و صورت زنان و دختران عورت پنداشته شده است.

راه اندازی اولین جایزه بین المللی برای پروژه ‌های زیست محیطی به رهبری زنان

روز سه ‌شنبه ٣ مهر، اولین جایزهِ بین‌المللی با عنوان «جایزه آینده سبز» برای پروژه ‌های زیست محیطی تحت رهبری زنان در کشورهای عضو بریکس با مشارکت شرکت روساتوم (Rosatom ) و همکاری شورای انجمن زنان اوراسیا، راه‌اندازی شد.

جایزه آینده سبز با هدف تکریم و حمایت از پروژه‌ های زیست محیطی برجسته به رهبری زنان، تقویت همکاری بین کشورهای BRICS و حمایت از توسعه طرحهای سبز در روسیه راه‌اندازی شد و این مسابقه نقش مهم زنان در ترویج توسعه پایدار و فناوری سبز را برجسته می‌کند.

با توجه به اینکه زنان در خط مقدم ابتکارات زیست محیطی قرار دارند، هدف این جایزه افزایش آگاهی از پروژه ‌های آنها و ایجاد فرصتهایی برای تبادل بین کشورهای BRICS (برزیل، روسیه، هند، چین، آفریقای جنوبی و سایرین) است.

چهره‌ های برجسته ‌ای مانند گالینا کارلووا، رئیس شورای انجمن زنان اوراسیا و تاتیانا ترنتیوا، معاون مدیر کل منابع انسانی روساتوم، بر اهمیت این رقابت در حمایت از رهبری زنان در اقتصادهای سبز تاکید کردند.

دوره درخواست دریافت این جایزه تا ٢٠ نوامبر ٢٠٢۴ از طریق وب سایت ecoaward.eawf.ru ادامه دارد و فهرست نهایی منتخبین در ١۶ دسامبر ٢٠٢۴ اعلام و مراسم جوایز قبل از پایان سال ٢٠٢۴ برگزار خواهد شد.

برندگان از راهنمایی کارشناسان بین المللی، فرصت ارائه پروژه‌های خود در سطح جهانی و حمایت برای گسترش پروژه‌های خود در چارچوب کشورهای عضو بریکس برخوردار خواهند شد.

فاطمه کشاورز، وزنه‌ بردار ایرانی، در اسپانیا «ناپدید شد»

روز پنجشنبه ۵ مهر، فدراسیون وزنه ‌برداری ایران اعلام کرد فاطمه کشاورز از اعضای تیم ملی جوانان ایران در مسابقات جهانی، هتل محل اقامت این تیم را ترک کرده و کسی از او خبر ندارد. در حالی که رقابتهای ۲۰۲۴ جوانان جهان به میزبانی اسپانیا در حال برگزاری است، فدراسیون وزنه ‌برداری ایران از خروج ملی‌پوش ۷۱ کیلوگرم ایران از هتل و خاموش بودن تلفن همراه این ورزشکار خبر داده است. سجاد انوشیروانی، رئیس فدراسیون وزنه‌برداری گفت که این اتفاق روز سه‌ شنبه سوم مهر رخ داده است.

به گفتهٔ او، خانم کشاورز به بهانه «سردرد» و نیاز به استراحت، از حضور در سالن مسابقه خودداری کرد، اما بعد مشخص شد که با برداشتن گذرنامه خود از چمدان سرمربی تیم زنان، هتل محل اقامت تیم ملی را ترک کرده است.

در شهر لئون اسپانیا، در دسته ۷۱ کیلوگرم دختران، فاطمه کشاورز و ریحانه کریمی از ایران با رکوردهای ۲۱۰ و ۲۰۳ کیلوگرم به ترتیب در رده‌های هشتم و سیزدهم جهان قرار گرفتند.

نارضایتی ورزشکاران، فرار از هتل محل اقامت تیم ملی و درخواست پناهندگی، به‌ویژه در سالهای اخیر، به اتفاقی رایج در ورزش ایران بدل شده‌ و حتی دریافت وثیقه ‌های سنگین هم مانع از خروج گسترده ورزشکاران زن و مرد نمی‌شود. در مسابقات جهانی ۲۰۲۲ جوانان که به میزبانی یونان برگزار شد، یکتا جمالی، از تیم وزنه ‌برداری جوانان ایران، حاضر به بازگشت به ایران نشد. او در المپیک ۲۰۲۴ پاریس، عضو تیم پناهندگان کمیته بین‌المللی المپیک بود

جمهوری آفریقای مرکزی، خشونت مبتنی بر جنسیت در حال افزایش است

در جمهوری آفریقای مرکزی، نرخ بالای فقر و اطلاعات نادرست باعث افزایش شدید خشونت مبتنی بر جنسیت شده است. در این میان برخی در تلاشند با حمایت اتحادیه‌ اروپا، مداخلات یکپارچه و چند‌بخشی را در زمینه سلامت جنسی و باروری و خشونت مبتنی بر جنسیت آغاز کرده و سرپناههای امنی برای زنان ایجاد کنند.

بحرانهای سیاسی-نظامی مکرری که بیش از یک دهه در جمهوری آفریقای مرکزی ادامه داشته است، خشونتهای جنسیتی را هم در پایتخت، بانگوی و هم در سایر نقاط کشور تشدید کرده و دسترسی به خدمات سلامت جنسی و باروری را تقریبا غیرممکن کرده است. در برخی مناطق به دلیل نبود امکانات بهداشتی و منابع مالی کافی نیز این بحران را تشدید کرده است.

خشونت مبتنی بر جنسیت انواع بسیار رایج و متفاوتی دارد که از جمله‌ آنها می ‌توان به خشونت خانگی، تجاوز جنسی، قاچاق، ازدواج زودهنگام و اجباری و همچنین آزار و اذیت جنسی، استثمار و سو‌استفاده‌ جنسی اشاره کرد که عمدتا شرایط اضطراری بشردوستانه جدی به همراه دارد. همچنین اختلال در شبکه ‌های حمایتی خانوادگی و اجتماعی، تهدیدات خشونت مبتنی بر جنسیت در زمینه‌ های بشردوستانه را افزایش می‌دهد، به طوری که حدود ۷۰ درصد از زنان آن را تجربه می ‌کنند.

اولین رئیس ‌جمهور زن در مکزیک؛ لحظه ‌ای تاریخی برای این کشور

مکزیک برای شش سال آینده توسط یک زن اداره می ‌شود. پیروزی کلودیا شینبام در کشوری با فرهنگ سنتی، کاتولیک و مردسالارانه یک گام بزرگ برای مکزیک است.

بر اساس اخبار منتشر شده در روز سه شنبه ۱۰ مهر، آندرس لوپز اوبرادور، رئیس‌جمهور چپگرای مکزیک از حزب «مورنا» کرسی ریاست‌جمهوری را همراه با چالشهایی بزرگ به همکار حزبی خود، واگذار می‌کند. او در دوران زمامداری خود تلاش کرد برنامه‌ های اجتماعی پیشرفته ‌تری را اجرا کند؛ از جمله یک مستمری پایه برای سالمندان و افزایش حداقل دستمزد به حدود ۱۱ یورو در روز؛ اقداماتی که بسیاری از مردم از آن استقبال کردند.

با این حال اوبرادور میراث دشواری برای شینباوم به جا می ‌گذارد. در این کشور حدود ۱۱۵ هزار نفر ناپدید شد‌ه‌اند که تقریباً نیمی از آنها در طول شش سالی که او قدرت را در دست داشت مفقود شدند. درهم تنیدگی روزافزون جنایات سازمان‌یافته با قدرت سیاسی در بسیاری از ایالت‌های مکزیک و کسری بودجه شش درصدی تولید ناخالص ملی بخشی از فهرست معضلات پیش روی شینباوم است.

۳۷۰ میلیون دختر قربانی خشونت جنسی شده ‌اند

به اساس گزارش ملل متحد که روز پنجشنبه ۱۹ مهر پوشش رسانه داشت، در سراسر جهان بیشتر از ۳۷۰ میلیون دختر پیش از ۱۸ سالگی قربانی تجاوز و یا آزار و اذیت جنسی شده اند. این رقم بر اساس ارزیابی داده ‌های ملی و تحقیقات بین المللی از سال ۲۰۱۰ تا سال ۲۰۲۲ به دست آمده است.

صندوق کودکان ملل متحد (یونیسف) در بیانیه‌ای به‌مناسبت ۱۱ اکتبر روز جهانی دختر که از آن به‌ عنوان روز کودکان دختر و روز جهانی دختربچه ‌ها نیز یاد می ‌شود ارقام تکاندهنده ‌ای درباره خشونت جنسی علیه دختران ارائه کرده است که تنها گوشه ‌ای از گستره کامل خشونت جنسی را بازتاب می‌ دهد.

براساس آمار یونیسف، از هر هشت دختر در جهان، یک دختر قبل از ۱۸ سالگی مورد تجاوز جنسی یا آزار جنسی قرار گرفته است.

کاترین روسل، رئیس یونیسف گفته است: «خشونت جنسی علیه کودکان لکه شرم آوری برای وجدان اخلاقی ماست.» به قول وی، آزارها و تعرضات جنسی «تراومای عمیق و دوامدار» به جای می ‌گذارند. روسل «خشونت بی رحمانه جنسی در مناطق درگیر جنگ» را نیز محکوم کرد، جاهایی که این گونه خشونت گویا به عنوان «سلاح جنگی» استفاده می شود.

صدها نفر در ترکیه علیه "زن کشی" به جاده ها بر آمدند

روز دوشنبه ۲۳ مهر، صدها نفر در اعتراض به «زن کشی» در ترکیه به جاده‌ ها برآمدند و بر ضد قتلهای زنان تظاهرات کردند. معترضان ملبس با لباس سیاه، تصاویر دو دختر ۱۹ ساله را حمل می‌کردند که به تازگی از سوی یک مرد، در فاصله ۳۰ دقیقه کشته شده بودند.

گونش فادیمه (فاطمه) آکشین یکی از فعالان زن و برگزار کننده تظاهرات گفت که حکومت ترکیه اجازه می ‌دهد «دختران جوان کشته شوند.»

بسیاری از معترضان لباسهای سیاه پوشیده بودند و تصاویری از دو دختر ۱۹ ساله را که در روز جمعه گذشته با فاصله ۳۰ دقیقه از یکدیگر توسط یک مرد در استانبول کشته شده بودند، در دست داشتند. از آن زمان به بعد، هر روز در ترکیه تظاهرات برگزار می ‌شود. مادر گولیزار سزر، که دخترش در ماه جولای در استانبول مرده پیدا شده بود، به معترضان گفت: «می‌خواهم دختران ما دیگر قربانی نشوند.»

خشونت علیه زنان در ترکیه رایج است. یک سازمان حقوق زنان از شروع سال ۲۹۹ مورد قتل زنان و بیش از ۱۶۰ «مرگ مشکوک» را ثبت کرده است که به طور رسمی به عنوان خودکشی یا حادثه طبقه ‌بندی شده ‌اند. فعالان از حکومت خواستار اقداماتی برای مقابله با خشونت علیه زنان هستند.

جنبش زنان افغانستان برای برابری در کابل دست به تظاهرات زدند

اعضای جنبش زنان افغانستان برای برابری روز  چهارشنبه ۲۵ میزان (مهر)  یک راهپیمایی اعتراضی را در کوچه ‌های غرب شهر کابل راه ‌اندازی کردند.

معترضان خواستار توقف نسل ‌کشی هزاره‌ها و دستیابی به حقوق اساسی خود شدند.

اشتراک‌کننده‌ های این راهپیمایی که زنان و مردان بودند، خواستار توقف آنچه که آنها نسل‌کشی هزاره‌ها خواندند، شدند و همچنان شعار تحصیل، کار، آزادی را سر دادند.

جنبش زنان افغانستان برای برابری همچنان از جامعۀ جهانی خواست که کمکهای بشردوستانه را بدون نفوذ طالبان به دسترس مردم افغانستان قرار دهد.

پیش از این، شماری از زنان در ماه سنبله امسال بعد از مدت طولانی به سرکهای غرب کابل برآمده و علیه محدودیتهای روزافزون طالبان صدا بلند کردند.

طالبان پیش از این تظاهرات را با خشونت سرکوب کرده‌ اند؛ از همین ‌رو بیشتر تظاهرات در مکانهای سربسته صورت می‌ گیرند.

امتناع پزشک فرانسوی از معاینه زن تراجنسیتی

روز چهارشنبه ۲۵ مهر، یک متخصص زنان در فرانسه از معاینه بیمار تراجنسیتی امتناع ورزیده و گفته است که آموزش لازم برای معاینه بیماران تراجنسیتی را ندیده و تخصص لازم را ندارد. این موضوع بازتاب گسترده ‌ای در رسانه ‌های فرانسه داشته است. برخی متخصصان می‌گویند یک زن تراجنسیتی به هیچ عنوان نیازی به مراجعه به پزشک زنان کند.

ویکتور آشوریان پزشک متخصص زنان در فرانسه از معاینه زن تراجنسیتی ۲۶ ساله در کلینیک خود در جنوب غربی کشور سر‌باززد و گفت: «من فقط زنان واقعی را معاینه می‌کنم.» 

زن تراجنسیتی همراه با دوست پسرش به مطب این پزشک رفته بود و پس از چند دقیقه منشی به او اطلاع داد که پزشک او را معاینه نمی ‌کند.  

آقای آشاریان گفت: «به او گفتم من صلاحیت ندارم اما می ‌توانم شما را راهنمایی کنم. می توانم شما را به جایی ارجاع دهم که پاسخگوی بهتری باشند. اما وقتی این‌ها را گفتم، همه‌ چیز بهم ریخت. فکر کردم وقتی که گفتم این تخصص من نیست، صادق بودم. نمی ‌دانم چگونه آنها را معاینه کنم و برایم مهم نیست اگر من را نادان بپندارند.»

بنابر گزارشها زن جوان سپس در حالی که فریاد کشان اتاق معاینه را ترک می ‌کرد به پزشک گفت: «تو تراجنسیت ‌هراس هستی.»


(منابع استفاده شده برای این مجموعه: ژنها (زنان)، هرانا، رادیو فردا، دپیچه‌وله، رادیو آزادی، یورونیوز)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۲، سه شنبه ۱ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴

 

 https://t.me/nabard_khalgh


🌴براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه  

🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@ 7سخن رو‍