۱۳۹۹ فروردین ۱۷, یکشنبه

Korona-katastrofen verst i Iran





Korona-katastrofen verst i Iran
Artikkeltags1 / 2
Beroz Omid, Tannlege Foto: Samfundet.no
Av Beroz Omid og Milica Javdan, Foreningen av iranske akademikere, Trondheim
Publisert:03. april 2020, kl. 09:20
·

·
LESERBREVKorona viruset har blitt et stort problem for en hel verden på rekordtid. Iran er blant de mest utsatte land. Lørdag 28. mars er det offisielle tallet på døde 2,517. Mye taler for stor underrapportering og enorme mørketall. WHOs Rick Brennan sier dette etter et besøk i landet; «antallet tilfeller som er offentliggjort i Iran er trolig en femtedel av det egentlige tallet» skriver VG 24.mars (1). Dette indikerer at riktig antall døde kan væra cirka 12,500 per lørdag. Dette anslaget stemmer overens med statistikk som den iranske opposisjonen NCRI - som har et stort nettverk i Iran - hevder. NCRI er den samme opposisjonen som avslørte det iranske regimets hemmelige atomvåpenprogram i august 2002. Dersom disse tallene stemmer er Iran det landet som er blitt hardest rammet i verden. Hvorfor?

The Wall Street Journal skriver 25.mars (2) «at Revolusjonsgardens Mahan Air hadde minst 55 flygninger til Kina fra 4. til 23. februar». I tillegg er det flere hundre kinesiske studenter som studerer religion i den hellige byen Qom, der Korona-utbruddet begynte i Iran. Regimet ønsket ikke å sette byen i karantene ei heller avlyse eller utsette den årlige seremonien for Revolusjonsdagen eller parlamentsvalget i februar. Dette på tross av rapporter om at Korona spredningen kunde bli betydelig større.
Den øverste lederen, Khamanei hevder nemlig at bønn hjelper mot smitte. President Rouhani mener at karantene tilhører middelalderen. Han bedyret under et Korona-møte at; «Vi har ikke karantene. Påstander om at karantene gjelder Tehran eller andre byer, en del butikker eller yrker er kun rykter». Iranske regimets vise-helseminister, Harirchi hevdet overfor den statlige TV 2 at «Karantenen som gjelder i Kina innebærer at folk ikke har lov å bevege seg ute, regjeringen og militæret leverer matvarer hjem til folk (…) dette er ikke vårt ansvar». Samtidig har regimet i Iran investert flere hundre milliarder i atomvåpenprogram, terror og krigføring. Hizbollah-leder Hassan Nasrallah sier i et videoklipp (3) nylig at «den Islamske republikken i Iran hjelper oss med alt, fra medisiner til raketter (…). De hjelper Hizbollah og flere andre grupper. De hjelper til i Libanon, Syria, Irak, Jemen og Bahrain».
Det er takket være denne politikken at 80% av befolkningen i det rike oljelandet lever under fattigdomsgrensen med et regime som ikke anser befolkningens helse som sitt ansvarsområde. Folk er desperate og sinte og det skremmer regimet som frykter nye protester. I stedet for karanteneregler og økonomisk krisepakker velger det fundamentalistiske regimet «spesielle regler» som i praksis innebærer en slags unntakstilstand. Revolusjonsgarden som er skyldige i henrettelsen av over 120.000 politiske motstandere håndhever de nypålagte reglene.
Under den pågående krisen utviser det iranske regimet Leger uten grenser og takker nei til medisinsk hjelp fra USA. Samtidig mobiliserer regimet sine lobbyister for å bruke Korona-katastrofen som et påskudd og foranledning til å presse amerikanske myndigheter til å heve sanksjonene. Men sanksjonene gjelder jo ikke matvarer og medisiner. Disse varene er unntatt. Som vanlig er undertrykkelse og villedende propaganda eneste løsning for presteregimet.
Men den iranske demokratiske opposisjonen NCRI og majoriteten av befolkningen vil ikke ha islamsk ekstremisme, terror eller krig. De ønsker en demokratisk forandring. 1.500 unge iraner ble drept i protestene i november 2019 for å spre dette budskapet til omverden. Norge kan bidra ved å støtte det iranske folket og deres demokratiske opposisjon.


پیش بسوی قیام   سراسری ، ما بر اندازیم#  کانونهای شورشی در شهرهای ایران # #Iran
#سال_سرنگونی #ایران #کروناویروس  #قیام_تا_پیروزی #coronavirus
اعتصاب واعتراض #شورش #زندانیان ، تظاهرات#  سرنگونی #COVID2019  #  اتحادوهمبستگی  - مرگ_بر_دیکتاتور   #مجاهدین_خلق ایران   #IranRegimeChange
مطالب ما را در   توئیتر دنبال کنید @Bahar iran