۱۴۰۳ آبان ۲۳, چهارشنبه

نبرد خلق : رویدادهای هنری ماه - هنر مقاومت



                            نبرد خلق :  رویدادهای هنری ماه - هنر مقاومت  


هنر مقاومت

هنرمندان علیه جنگ طلبی

رسانه‌های حکومتی گزارش داده‌اند که دادستان تهران علیه نوید‌ محمد‌زاده، بازیگر، اعلام جرم کرده است. ‌به نوشته آنها، این هنرمند به دلیل «اقداماتش بعد از پاسخ موشکی ایران و ایجاد رعب در راستای خدشه به امنیت روانی جامعه مورد برخورد قضایی قرار گرفت.»

آقای محمد‌زاده در یک استوری در اینستاگرام در زمینه سیاه ایموجیهای علامت ضربدر، موشک و عبور ممنوع را در یک ردیف قرار داده بود. ‌

به غیر از این بازیگر، مهدی یراحی، خواننده ترانه‌های اعتراضی، و همینطور شروین حاجی‌پور، خواننده ترانه «برای...» نیز در شبکه‌ اجتماعی علیه جنگ اظهار نظر کرده‌اند.

قطعی شدن حکم اخراج استاد موسیقی دانشگاه تهران در دولت پزشکیان

حکم انفصال آذین موحد، استاد تعلیق شده دانشگاه تهران، تنها چند ماه پس از آغاز به کار دولت مسعود پزشکیان، قطعی شد. خانم موحد موسیقیدان، نوازنده فلوت و استاد دانشگاه است.

این مدرس موسیقی که از پاییز سال گذشته از تدریس در دانشگاه «تعلیق» شده بود، روز شنبه ۲۱ مهر گفت: «هفته پیش تلفنی اطلاع دادند که حکم بدوی مبنی بر شش ماه انفصال موقت که در تاریخ ۱۳ آبان سال ۱۴۰۲ صادر شده بود و مدتها در انتظار صدور رای قطعی بود، بالاخره تایید شده و حکم قطعی مبنی بر انفصال شش ماه به اجرا گذاشته خواهد شد که معنایش این است که بنده تا فروردین ۱۴۰۴ به دانشگاه باز نخواهم گشت.»

خانم موحد از پاییز ۱۴۰۱ و به دلیل همراهی با اعتراضهای «زن، زندگی، آزادی» که در دانشگاه‌ها نیز به شکل گسترده جریان داشت و همچنین حمایت از دانشجویانی که با برخورد امنیتی مواجه شده بودند، از تدریس منع شده و به گفته خودش از آن زمان سر کلاس درس حاضر نشده بود.

این استاد دانشگاه در پاسخ به این سوال که آیا دولت مسعود پزشکیان مشکل او را پیگیری کرده است،‌ پاسخ منفی داد

اختراع یک مجازات برای باران کوثری

جمهوری اسلامی باران کوثری، بازیگر معترض را «ممنوع الحضور» کرده است. این مجازات از تازه ترین اختراعات دستگاه سرکوب است که با وجود ممنوع الکار، ممنوع التصویر، ممنوع الپوستر و ممنوع الخروج کردن وی، تاکنون در عقب راندن این هنرمند ناکام مانده است.

احمد بهرامی، کارگردان فیلم «شهر خاموش»، در میزگرد تحلیلی این فیلم از «ممنوع الحضور بودن» باران کوثری خبر داد و گفت که او اجازه نداشت در این میزگرد حاضر شود.

او افزود: «متاسفانه باران کوثری امروز نه تنها ممنوع الکار است بلکه به من اعلام کردند که وی ممنوع الحضور است.»

باران کوثری از پشتیبانان جنبش «زن زندگی آزادی» است و به همین دلیل مورد حمله و کینه رژیم ولایت فقیه قرار گرفت. او در همان دوره در واکنش به این حملات در پستی در اینستاگرام، نوشته بود: «اگر مقاومت و اعتراض در برابر بربریت و باتوم و گلوله شما اغتشاش است، من باران کوثری یک اغتشاش‌گرم.»

ادبیات

حبس فعال مدنی در رشت به اتهام خواندن و معرفی کتاب

مهسا جلال بدیعی، فعال مدنی در شهر رشت، برای اجرای حکم حبس، بازداشت و به زندان لاکان منتقل شد.

مهسا جلال بدیعی، ٣٩ ساله که به کتابخوانی‌ و انتشار مطالب علمی درباره «نظریه تکامل و فرگشت» در شبکه‌های اجتماعی شهرت دارد، روز یکشنبه ۲۲ مهر، پس از احضار به شعبه اجرای احکام دادگاه انقلاب رشت، بازداشت و برای گذراندن دوران محکومیت ۳ سال و ۶ ماهه خود به زندان لاکان رشت منتقل شد.

وی به اتهام «تبلیغ علیه نظام» به تحمل ۷ ماه و ۱۵ روز حبس و بابت اتهام «فعالیت آموزشی و تبلیغی انحرافی مغایر و یا مخل به شرع مقدس اسلام» به ۳ سال و ۶ ماه و یک روز حبس محکوم شد. این فعال مدنی همچنین به عنوان مجازات تکمیلی به ۱۰ سال محرومیت از حقوق اجتماعی نیز محکوم شده است.

در حکم دادگاه انقلاب اسلامی، وجود برخی کتب که «ممنوعه و انحرافی» خوانده شده، از جمله کتاب «انسان خدا را آفرید» و «اشک تمساح» و همچنین تلاش برای معرفی این کتابها و محتوای آنها در فضای مجازی، به عنوان مستندی برای اثبات ارتکاب جرم استفاده شده است.

موج ژانر کتاب «نو-بزرگسالان»

هنگامی که نمایشگاه کتاب فرانکفورت در ۱۶ اکتبر آغاز شد، «نو-بزرگسالان» یا «بزرگسالان جوان» بخش جدایی ناپذیر سالنهای نمایشگاه بود. در زمینی به مساحت ۸۰۰۰ متر مربع، ناشران این ژانر موفق جدید توانستند خود را در جایگاه برجسته ای در سالنهای نمایشگاه معرفی کنند.

اما بزرگسالان جدید در مورد چیست؟ «کیم نینا اوکر»، نویسنده موفق این ژانر، می گوید: «کتابهایی متناسب با این مرحله از زندگی که در آن شما هنوز واقعا به زندگی بزرگسالی نرسیده اید، اما دیگر نوجوان نیز نیستید، به سختی پیدا می شد. اکنون اما یک موج گرایش به این سمت شکل گرفته است، زیرا ما در حال خطاب قرار دادن یک گروه مخاطب هستیم که هنوز نمی داند سازوکار زندگی چگونه است. این کتابها دنیای کوچکی را ارائه می دهد که می توان خود را در آن یافت.»

بزرگسالان جدید یک ژانر در نظر گرفته می شود، اما همچنین یک پدیده است، نوعی نگرش به زندگی و در حقیقت نمادی از زندگی این گروه هدف. کتابهای این ژانر می تواند هیجان انگیز، فانتزی یا کتابهایی باشد که به موضوعات واقعی و جدی می پردازد. اما در هر حال یک موضوع عاشقانه در آنها نقش بازی می کند.

پلاتفرهای اجتماعی نقش مهمی در علاقمند کردن جوانان به کتابخوانی دارند. بر اساس مطالعه آنلاین دو شبکه عمومی تلویزیون در آلمان، در سال ۲۰۲۳، ۳۹ درصد از نوجوانان ۱۴ تا ۱۹ ساله روزانه از «Booktok» استفاده می کردند. انجمن ناشران و کتابفروشان آلمان از اهمیت فزاینده رسانه های اجتماعی به عنوان منبع الهام نوجوانان و جوانان خبر می دهد. در میان افراد ۱۶ تا ۱۹ ساله، بیش از یک یورو از هر چهار یورو که برای کتاب خرج می شود، از رسانه های اجتماعی الهام گرفته شده است.

روایتگر قیام دانشجویی برنده جایزه نوبل شد

جایزه نوبل ادبیات ۲۰۲۴ به «هان کانگ»، نویسنده اهل کره جنوبی تعلق گرفت.

آکادمی سوئد اعلام کرد که خانم هان «برای نثر به شدت شاعرانه‌اش که با رنجهای تاریخی رویارو می‌شود و شکنندگی زندگی انسانی را به تصویر می‌کشد» برنده این جایزه شده است.

آنچه خواندن آثار هان کانگ را برای خواننده ایرانی جذاب می‌کند، نوشتن او از سرکوب اعتراضات کره جنوبی است که تا حدود زیادی به سرکوب اعتراضات در ایران شباهت دارد.

این نویسنده در رمان «اعمال انسانی» داستان تراژیک سرکوب قیام دانشجویی «گوانگجو» در سال ۱۹۸۰ را روایت و توصیف می‌کند که خشونت سرکوب چگونه بر زندگی افراد تا به امروز تاثیر گذاشته است.

در آن زمان، پس از ترور «پارک چونگ هی»، «چوی کیو هه» بر مسند ریاست جمهوری کره جنوبی قرار گرفت و سعی کرد سیاستهای سرکوبگرانه و سخت او را ادامه بدهد. اما با شورشها و اعتراضات گسترده مردم، به ویژه دانشجویان و جوانان مواجه شد.

هان کانگ کشته شدن پسر جوانی به نام «دونگ هو» را محور داستان خود قرار می‌دهد و به‌ جای آنکه به طور مستقیم به خواننده اطلاعات تاریخی دهد، می‌کوشد تا وقایع را از طریق تجربه‌های شخصی خود منتقل کند.

هان کانگ به اتهام انتقاد از «پارک گون هه»، رییس جمهور کره جنوبی، طی سالهای ۲۰۱۳ تا ۲۰۱۷، در «لیست سیاهی» متشکل از ۱۰ هزار شخصیت فرهنگی نیز بود.

جایزه شجاعت برای نویسنده زندانی مصری

علاء عبدالفتاح، نویسنده مصری-بریتانیایی، از سوی انجمن نویسندگان، قلم انگلیسی، به عنوان نویسنده شجاعت ۲۰۲۴ انتخاب شد. این جایزه توسط نویسنده هندی، «آرونداتی روی»، در مراسمی در کتابخانه بریتانیا در لندن در روز پنجشنبه اعلام شد.

روی خود به عنوان برنده جایزه پینتر ۲۰۲۴ معرفی شد و جایزه اش را با عبدالفتاح تقسیم کرد.

بر اساس بیانیه PEN English، «جایزه نویسنده شجاعت به نویسنده ای داده می شود که در دفاع از آزادی بیان فعال است و اغلب با خطر بزرگی برای امنیت و آزادی خود روبرو است».

عبدالفتاح بیش از پنج سال است که در مصر در زندان به سر می برد. نوشته های او از زندان و رسانه های اجتماعی اش توسط نسخه های «فیتزکارالدو» در کتابی با عنوان «شما هنوز شکست نخورده اید» در سال ۲۰۲۱ منتشر شد.

به گفته وکیل او، خالد علی، عبدالفتاح در ۲۹ سپتامبر ۲۰۲۴ محکومیت پنج ساله خود را به پایان می رساند، اما مقامات قصد دارند او را تا ۳ ژانویه ۲۰۲۷ در زندان نگه دارند.

عبدالفتاح ابتدا در ۲۸ سپتامبر ۲۰۱۹ پس از به اشتراک گذاشتن پستی در شبکه های اجتماعی و آگاهی رسانی در مورد یکی از زندانیان دیگر که گفته می شود در اثر شکنجه جان خود را از دست داده بود، دستگیر شد.

« لینا عطاالله »، سردبیر وب سایت خبری «مدا مصر» Mada Masr، این جایزه را به نمایندگی از عبدالفتاح دریافت کرد. عطاالله گفت: «برای آن دسته از ما که از طریق نوشتن یا روزنامه نگاری یا راه های دیگر در جستجوی حقیقت هستیم، شجاعت علاء جایی در آنجا نهفته است.»

دولت ایتالیا علیه نویسنده ضد مافیا

«روبرتو ساویانو»، نویسنده ایتالیایی، باوجود حضور نداشتن در فهرست دولت ایتالیا برای شرکت در نمایشگاه کتاب فرانکفورت، در این رویداد شرکت می‌کند. او به دعوت ناشر خود «کارل هانسر» و دعوت نمایشگاه فرانکفورت به آلمان خواهد آمد.

روبرتو ساویانو، یکی از پرفروش‌ترین نویسندگان زنده ایتالیا و منتقد سرسخت نخست‌وزیر راست افراطی این کشور، «جورجیا ملونی»، است. دولت ایتالیا نام او را از فهرست اولیه ۱۰۰ نویسنده به نمایندگی از ایتالیا به عنوان مهمان افتخاری نمایشگاه کتاب فرانکفورت حذف کرده است.

مناقشه نمایشگاه کتاب آخرین بیان شکاف بین صحنه هنر عمدتا چپ گرای ایتالیا و دولت است که نمی خواهد هیچ تناقضی را در داخل بشنود و نمی خواهد صحنه ای برای اظهارات انتقادی در خارج از کشور فراهم کند، به خصوص در افتتاحیه بزرگترین نمایشگاه کتاب جهان.

۴۱ نویسنده در نامه‌ای اعتراضی که در ماه ژوئن امضا کردند، اعلام کردند که حذف ساویانو از الگویی پیروی می‌کند که در آن دولت تصویری مثبت از خود را به بقیه جهان نشان می‌دهد و در عین حال از طریق اشکال کم و بیش صریح سانسور، آزادی هنری را در داخل سرکوب می‌کند.

در اعتراض به عدم دعوت از روبرتو ساویانو، چندین نویسنده برجسته دیگر ایتالیایی مانند «پائولو جووردانو» و «آنتونیو اسکوراتی» نیز حضور خود را نمایشگاه کتاب فرانکفورت لغو کردند یا از نمایندگی کشورشان در فرانکفورت به عنوان رسمی خودداری کردند.

در نمایشگاه کتاب فرانکفورت که از ۱۶ تا ۲۰ اکتبر (۲۵ تا ۲۹ مهر ) برگزار می‌شود، هر ساله از یک کشور یا منطقه مهمان دعوت می‌شود تا فرهنگ خود را به نمایش بگذارد و مجموعه‌ای از رویدادهای کتاب‌خوانی‌ و میزگرد برگزار کند. ایتالیا برای اولین بار از سال افتتاح این طرح در سال ۱۹۸۸، مهمان افتخاری امسال این رویداد شده است.

روبرتو ساویانو نویسنده کتاب معروف «گومورا» است که از سال ۲۰۰۶ و انتشار این کتاب که اسرار مافیای ناپل را فاش کرد، به صورت مخفی زندگی می‌کند و تنها تحت اسکورت پلیس ظاهر می‌شود.

موسیقی

موسیقی به مثابه سوخت مقاومت در برابر فاشیسم

در چند مدت گذشته اخبار آرژانتین بسیار ناگوار بوده است، اما اکنون آلبوم جدید پروژه رگی تون ترانس فمینیستی «ریمیکس شکلاتی» Chocolate Remix درست در زمان مناسب عرضه می شود. «مینگا»، یک اصطلاح آرژانتینی که می توان آن را «به هیچ وجه!» ترجمه کرد، نام سومین آلبوم «رومینو برناردو» Romina Bernardo خواننده، تهیه کننده و دی جی آرژانتینی است که با نام Chocolate Remix شهرت دارد. «به هیچ وجه!» زیرا ریمیکس شکلاتی تحت هیچ شرایطی اجازه نخواهد داد «خاویر میلئی» Javier Milei، فاشیستی که از دسامبر ۲۰۲۳ در آرژانتین قدرت را در دست دارد، روحیه او را خراب کند.

ترانه های این آلبوم با سبکها و مضمونهای گوناگون پیام خواننده را انتقال می دهد. او گاه از امید و مبارزه می گوید و گاه سطحی نگری طبقه متوسط را که در نوستالژی حباب مالی دهه ۹۰ به خاویر میلئی رای داد، به باد حمله می گیرد.

آلبوم با یکی از بهترین آهنگهای Chocolate Remix به نام «Quién Sos» (تو که هستی؟) به پایان می رسد و به شنونده امکان می دهد با عصبانیت و امید به زمانهای بهتر برقصد، برای شارژ مجدد باتریهایش، سوخت مقاومت در برابر فاشیسم رو به رشد.

صدای «ریمیکس شکلاتی» با انرژی خود و مهمتر از همه، تورهای خستگی ناپذیر در سراسر اروپا، فراتر از مرزهای آرژانتین به مردم بسیاری می رسد و مبارزات را در زمان تقویت راست در سراسر جهان به هم پیوند می دهد. پیام او روشن است: شادمان بجنگید، حتی اگر شرایط بسیار بد به نظر برسد.

نوکیسه ها خواننده هم شدند

تبلیغات گسترده‌ای این روزها در سطح تهران و در قالب بیلبوردهای بزرگ و گران‌قیمت با اسامی و چهره‌هایی ناشناس درحال انجام است. افرادی که باوجود گمنام بودن‌، در بزرگ‌ترین و مهم‌ترین سالنهای کنسرت تهران اجرا دارند و دلیلش هم فقط یک کلمه است: پول!

اولین بیلبورد مربوط به محسن قمی است که در آن نوشته ‌شده: «آوازه ‌خوان دوباره می‌ خواند!» خواننده‌ای که با این متن می‌خواهد خبر بازگشتش را بعد از سالها بدهد. قمی که مالک یکی از بزرگ‌ترین مجموعه‌های گردشگری شمال ایران است، در تبلیغات دریغ نکرده و بیلبوردهای بزرگ تبلیغاتی‌اش در اتوبانهای تهران قابل مشاهده بود، سرانجام کنسرتش ۱۸ مهرماه برگزار و ویدیوهایی آن در فضای مجازی منتشر شد.

تبلیغات دیگر مربوط به محمدرضا منصوری است. او مدیرعامل شرکت صنایع فلزی «آرگـون نورد ایرانیـان» است؛ مدیرعاملی که تصمیم گرفته خواننده شود و پول کافی برای این کار را هم دارد. او نیز به برای کنسرتش به تبلیغات گسترده ای در سطح شهر دست زد.

براساس تبلیغات قابل‌ مشاهده در سطح شهر و با یک حساب سرانگشتی ساده می‌توان برآورد کرد این افراد بیش از ۱۰ میلیارد تومان برای تبلیغات شهری خرج کردند و باید دید آیا خواننده شدن ارزش این همه ریخت‌وپاش را دارد یا نه؟ یا اینکه منتظر چه بازدهی‌ای بودند و هستند که دست به چنین هزینه سنگینی زده‌اند؟

سرعت فروش بلیت‌ کنسرتهای آنها شگفت آور است و چند روز مانده به برگزاری کنسرت‌ به فروش رسید. چنین فروشی این شائبه را به وجود می‌آورد که آیا واقعا مخاطبان این بلیتها را خریده‌اند یا باز هم پای خود برگزارکنندگان این کنسرتها در میان است؟

جنجال بر سر شنیده شدن صدای مبهم یک خواننده زن در صداوسیما

شنیده شدن چند ثانیه ای صدای مبهم یک خواننده زن در صداوسیمای ج.ا به یک جنجال در محافل حکومتی بدل شده است.

پس از پخش این برنامه «برخی از مخاطبان» تلویزیون ایران و «کاربران فضای مجازی» از این رویکرد مسوولان برنامه و شبکه اول سیما انتقاد کردند تا آنجا که این سازمان با صدور بیانیه‌ای اعلام کرد که در تاریخ ۲۱ مهرماه «بر اثر سهل‌انگاری و خطای فردی، بخشی از موسیقی یک فیلم سینمایی ایرانی پخش شد که در آن حدود شرعی رعایت نشده بود.»

مدیران تلویزیون ایران همچنین از این بابت عذرخواهی کردند که همین موضوع توجه بیشتر رسانه‌ها و شبکه‌های اجتماعی را در پی داشت.

خواننده زنی که در تیتراژ پایانی برنامه سیمای خانواده صداوسیما پخش شد، سارنگ سیفی‌زاده است و همخوانی او بخشی از موسیقی فیلم سینمایی «قصر شیرین»‌ (۱۳۹۷)، به کارگردانی رضا میرکریمی است.

سینما

پایان رویا، مستندی در باره نیکاراگوئه

مستند «رویای انقلاب» نگاهی شخصی به تجربیات بریگاردهای جوان در نیکاراگوئه در دهه ۸۰ است

اگر به وضعیت سیاسی امروز نیکاراگوئه نگاه کنید، باورش سخت است که ۴۵ سال پیش، این کشور لحظه ای از یک امید بزرگ را برای ساخت مدل سیاسی جدید و برابری طلبانه تر تجربه کرده است. پس از انقلاب پیروزمندانه ساندینیستی در سال ۱۹۷۹ و پایان دیکتاتوری خانواده «سوموزا»، دهه ۸۰ در این کشور کوچک آمریکای مرکزی با ترکیبی از رویاها و مبارزات شدید آغاز شد.

در این مدت، حدود ۱۵۰۰۰ فعال جوان از آلمان غربی در به اصطلاح «بریگارد» به نیکاراگوئه سفر کردند تا همبستگی خود را با گروه های انقلابی نشان دهند. از منظر تاریخی، امروز این پرسش مطرح می شود: در این مدت چه اتفاقی افتاد؟ این جوانان چه دلایل و تجربیاتی از مشارکت سیاسی و اجتماعی داشتند؟

«پترا هافمن»، کارگردان، با مستند «رویای انقلاب» موفق می شود پاسخی به این پرسشها ارائه دهد. هافمن که خود در نیمه دوم دهه ۱۹۸۰ در نیکاراگوئه بریگارد بود، تصمیم گرفت داستانی را انتخاب کند که از نظر سبک یادآور یک دفتر خاطرات سینمایی است. در فیلم تفسیرهای صوتی او با مصاحبه های قدیمی و اظهارات شاهدان فعلی و همچنین با تصاویر آرشیوی و فیلمهای جدید همراه شده است.

گاهی اوقات، این روایت زمانی که با تصاویری از ساحل رودخانه کستاریکا که کشورها را از هم جدا می کند، ترکیب می شود، رنگ و بوی نوستالژیک به خود می گیرد. نتیجه، تصویری از کشوری است که دولت آن آرمانهای همبستگی را کنار گذاشته و به یک دیکتاتوری سرکوبگر فزاینده سقوط کرده است.

«با عشق، هیلده شما»؛ فیلمی در باره مقاومت 

فیلم «با عشق، هیلده شما» «In Liebe, Eure Hilde» در سینماهای آلمان اکران شد. این فیلم در ماه فوریه در جشنواره بین المللی فیلم برلین به نمایش درآمده بود.

کارگردان مشهور آلمان شرقی، «آندریاس درسن»، این فیلم را ساخته است و عنوان آن به آخرین سخنان مبارز جوان مقاومت، «هیلده کوپی» به مادرش قبل از اینکه در سال ۱۹۴۳ توسط نازیها با گیوتین سر بریده شود، اشاره دارد. هیلده به شاخه برلین سازمان مقاومت «ارکستر سرخ» تعلق داشت.

انگیزه هیلده برای شرکت در اقدامات گروه پیرامون افسر «هارو شولتز بویسن» و همسر «لیبرتا» ساده بود: افزوده بر علاقه اش به هانس، این صداقت و ظرفیت شفقت او بود که باعث شد در سال ۱۹۴۲ بگوید: «دیگر بس است!»

فیلم درسن با به تصویر کشیدن هیلده کوپی ضد فاشیست، اشکال مختلفی از مقاومت را به یاد می آورد که در میان جوانان و در محافل طبقه کارگر، به اصطلاح جمعیت عادی، رایج بود. داستان هانس و هیلده کوپی و رفقای نظامی آنها در مقاومت در آلمان غربی پس از جنگ چندان شناخته شده نبود؛ جایی که رهبران نازی های قدیمی مشاغل جدیدی پیدا کردند و توانستند اعضای مقاومت را شیطانی جلوه دهند. به طرز ظالمانه ای، حکم «خیانت» نازیها علیه کوپی و همرزمانش تا سال ۲۰۰۹ لغو نشد. «مانفرد رودر»، دادستان دادگاه آنها، بدون مزاحمت در آلمان غربی زندگی می کرد و به سخنران اصلی یک حزب فاشیستی احیا شده تبدیل شد.

کشیش قبیل از اعدام، هیلده را با دعای بخشش آزار نمی دهد، بلکه از او می خواهد که نامه خداحافظی به مادرش را به او دیکته کند تا مخفیانه به وی بدهد. هنوز نامه تمام نشده که هیلدا  را برای اعدام می برند، و کشیش خود در انتهای آن اضافه می کند: «با عشق، هیلده شما.

آثار و گنجینه های ملی

عبور تونل مترو از حافظیه

پس از انتشار خبر رسیدن حفاری تونل مترو به ۵۰۰ متری حافظیه و ادعای میراث فرهنگی مبنی بر متوقف شدن این پروژه، یک خبرگزاری به نقل از فعالین میراث فرهنگی اعلام کرده که یکی از تونلهای دوگانه مترو از حافظیه عبور کرده و تونل دوم در حال حفاری است.

«خبرگزاری ایلنا»، وابسته به تشکیلات حکومتی «خانه کارگر»، به نقل از امین طباطبایی، مدیر «خانه فرهنگ جاودان» شیراز، نوشت: «بر اساس گزارشهای دریافتی از اعضای سابق شورای شهر شیراز، امکان توقف دستگاه تی. بی. ام حفار تونل مترو وجود ندارد و حفر تونل مترو در ۵۰۰ متری آرامگاه حافظ نه تنها متوقف نشده که ادامه یافته است.»

وی همچنین گفت: «برای ایجاد راه دسترسی مسافران مترو به آرامگاه حافظ، دالانها و راهروهایی در این محدوده باید ایجاد شود که به معنای رسیدن به لایه‌های زیرین و تخریب بخشهایی از گورستان هزار ساله شیراز در لایه‌های زیرین است.»

ادامه پروژه مترو در حافظیه شیراز در حالی است که مدیرکل میراث فرهنگی شیراز در مراسم بزرگداشت  روز حافظ به صداوسیما گفته بود: «به دستور وزیر میراث فرهنگی و استاندار فارس حفر تونل مترو متوقف شده است.»

اسراییل تاریخ فلسطین را محو می کند

اگرچه حملات اسراییل به میراث فرهنگی فلسطین پدیده جدیدی نیست، اما تخریب کنونی در مراکز شهرهای غزه بی سابقه است و از ابتدای جنگ مراکز فرهنگی و تاریخی هدف تهاجم اسراییل بوده است.

یک گزارش یونسکو در ۱۷ سپتامبر ۲۰۲۴، از خسارات سنگین به ۶۹ مکان تاریخی سخن می گوید. یونسکو در این رابطه از ۱۰ مکان مذهبی، ۴۳ ساختمان تاریخی و هنری، دو سپرده اموال فرهنگی منقول، شش بنای تاریخی، یک موزه و هفت محدوده باستان شناسی نام برده است.

در گزارشهای دیگر، تعداد مکانهای آسیب دیده بسیار بیشتر است. این برآوردها بر اساس شهادتها، مطالعات میدانی و تصاویر ماهواره ای است که در شرایط بسیار دشوار، در بحبوحه بمبارانهای مداوم انجام شده است.

در ۲۹ دسامبر ۲۰۲۳، جمهوری آفریقای جنوبی پرونده ای را در دیوان بین المللی دادگستری گشود و اسراییل را به نقض تعهدات خود تحت کنوانسیون نسل کشی ۱۹۴۸ در رابطه با فلسطینیهای غزه متهم کرد. در دادخواست آفریقای جنوبی، اسراییل متهم به حمله به زیرساختها برای نابودی فیزیکی مردم فلسطین شده است؛ حملاتی که در نتیجه آن حدود ۳۱۸ عبادتگاه مسلمان و مسیحی را به همراه بایگانیهای متعدد، کتابخانه ها، موزه ها، دانشگاه ها و مکانهای باستانی ویران کرده است. همه اینها علاوه بر نابودی خود مردم که میراث فلسطین را ایجاد کردند.

اقدامات رژیم اسراییل بر اساس منطق نسل کشی هدایت می شود که بخشی جدایی ناپذیر از پروژه شهرک سازی آن است. هدف نهایی آن بیرون راندن مردم فلسطین از سرزمین خود و پاک کردن تمام آثار فرهنگ و تاریخ آنها است.

تخریب شمشیرهای سه هزار ساله با چسب و مته

محققان می‌گویند با استفاده از جدیدترین روشهای تصویربرداری برای اولین بار متوجه شده‌اند که جاعلان آثار باستانی برای افزایش ارزش تجاری شمشیر‌های ایرانی در بازار سیاه، این اشیاء را تغییر داده‌اند.

در این تحقیق که توسط تیمی علمی از دانشگاه «کرانفیلد»، «مرکز فناوری آی‌اس‌آی‌اس» و موزه بریتانیا انجام شد، ۹ شمشیر ایرانی با قدمت تقریباً ۳ هزار سال مورد تجزیه و تحلیل قرار گرفت. این مجموعه شمشیرها به تازگی توسط نیروهای مرزی بریتانیا توقیف شده‌ و در حال حاضر در موزه بریتانیا نگهداری می‌شود.

پژوهشگران در جریان تحقیقات خود دریافتند که قاچاقچیان تیغه‌های آهنی اصلی این ۹ سلاح را با تیغه‌های برنزی دیگر جایگزین کرده اند تا ارزش بالقوه‌شان در بازار سیاه افزایش پیدا کند. به گفته محققان، روی تیغه شمشیرها جای سوراخهای دایره‌ای شکل منظم و حاصل از مته‌های امروزی دیده می‌شد. به طرز عجیبی یک شمشیر حتی حاوی قطعه‌ای جدا شده از سر یک مته امروزی بود.

در جریان آزمایشها همچنین عناصر سازنده چسبی که با آن تیغه به دسته چسبانده شده بود و جاعلان تلاش کرده بودند آن را از خریداران ناآگاه پنهان کنند نیز کشف شد.

محققان می‌گویند سلاحهای تیغه‌دار ایرانی عصر آهن اولیه نقش مهمی در بحث توسعه متالورژی در خاور نزدیک در دنیای باستان بازی می‌کنند و به همین خاطر در موزه‌ها ارزش بالایی دارد.

بخشی از آرامگاه اردشیر هخامنشی ریزش کرد

درپی بارندگیهای شدید بهار گذشته بخشی از سقف آرامگاه اردشیر دوم هخامنشی در جنوب کوه مهر (رحمت) از درون ریزش کرده و یادگار هخامنشیان را با تهدید جدی رو به رو کرده است.

پیشتر درباره نفوذ رطوبت در آرامگاه اردشیر سوم هشدار داده شده بود و اینک سیاوش آریا، کنشگر و فعال میراث فرهنگی، براساس عکسهایی که چند ماه پیش از داخل آرامگاه اردشیر دوم گرفته شده، وضعیت سقف آن را وخیم اعلام کرد.

این کنشگر میراث فرهنگی همچنین گفت: «این روزها خبرهای ناگوار و تلخی از میراث جهانی پارسه (تخت جمشید) به گوش می‌رسد، از جمله راه‌اندازی دوباره کارخانه سنگ‌شکن در حریم درجه دو پایگاه جهانی پارسه، پدیداری نم و رطوبت در آرامگاه اردشیر سوم هخامنشی و شکستن حریم درجه یک میراث جهانی پارسه به بهانه توسعه گردشگری.

 (منابع: بی بی سی، ایسنا، تله پولیس، فرهیختگان، l.n (اخبار آمریکای لاتین)، فرهیختگان، dpa، بهارنیوز، رادیوزمانه، یورونیوز، wsw، رادیوفردا، میدل ایست آی)

منبع: نبرد خلق شماره ۴۸۲، سه شنبه ۱ آبان ۱۴۰۳ - ۲۲ اکتبر ۲۰۲۴

 https://t.me/nabard_khalgh


🌴براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه  

🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@ 7سخن رو‍