واکنشهای جهانی به سقوط بشار اسد
در پی سقوط بشار اسد دیکتاتور سوریه، کشورهای مختلف جهان پیرامون این موضوع موضع گرفتند. نگاهی به مواضع کشورهای جهان در قبال سقوط اسد. دونالد ترامپ، رئیسجمهور منتخب آمریکا، اعلام کرد: «بشار اسد از کشور گریخته است.» او گفت که روسیه و حکومت ایران دیگر قدرت گذشته را ندارند. ترامپ افزود که این دو کشور به دلیل جنگهای منطقهای و فشارهای اقتصادی ضعیف شدهاند. او اظهار داشت که خروج بشار اسد نقطه عطفی در منطقه محسوب میشود.
کاخ سفید بیان کرد که جو بایدن و دولت آمریکا تحولات سوریه را با دقت رصد میکنند. آنها از همکاری مستمر با شرکای منطقهای خبر دادند. معاون وزیر دفاع آمریکا، دنیل شاپیرو، گفت: «ما به دنبال صلح و امنیت پایدار در سوریه هستیم.» او تأکید کرد که نیروهای آمریکایی همچنان برای مقابله با تهدیدهای داعش در این کشور حضور خواهند داشت.
امانوئل ماکرون، رئیسجمهور فرانسه، اظهار داشت که سقوط بشار اسد نتیجه مقاومت مردم سوریه است. او گفت: «حکومت ایران و روسیه دیگر توان حمایت از رژیم بشار اسد را ندارند.» ماکرون اعلام کرد که فرانسه برای برقراری ثبات در خاورمیانه تلاش خواهد کرد.
اولاف شولتس، صدراعظم آلمان، گفت: «مردم سوریه سالها تحت ظلم و سرکوب زندگی کردهاند.» او افزود که خروج بشار اسد فرصتی برای بازگشت ثبات و دموکراسی به سوریه است. شولتس خواستار حمایت جامعه بینالمللی از بازسازی این کشور شد.
مواضع اروپایی پیرامون سقوط اسد
وزیر خارجه آلمان نیز سقوط بشار اسد را نقطه امیدی برای مردم سوریه دانست. او اظهار داشت: «بشار اسد باید بابت جنایات جنگیاش پاسخگو باشد.» این مقام آلمانی تأکید کرد که سوریه نباید به دست گروههای افراطی بیفتد.
آنتونیو تاجانی، وزیر خارجه ایتالیا، از تحولات سوریه استقبال کرد. او گفت: «ما از انتقال قدرت بدون خشونت حمایت میکنیم.» تاجانی خواستار تضمین حقوق اقلیتها در دولت جدید سوریه شد.
کییر استارمر، نخستوزیر بریتانیا، تحولات اخیر سوریه را «بیسابقه» خواند. او گفت که کنار رفتن بشار اسد گامی مثبت برای صلح در منطقه است. استارمر بر اهمیت دستیابی به یک راهحل سیاسی پایدار تأکید کرد.
وزارت خارجه روسیه در بیانیهای اعلام کرد که بشار اسد کشور را ترک کرده است. این بیانیه تأکید کرد که روسیه در تصمیمگیری او نقشی نداشته است. مسکو اعلام کرد که پایگاههای نظامیاش در سوریه در حالت آمادهباش هستند.
هاکان فیدان، وزیر خارجه ترکیه، گفت: «سقوط بشار اسد به مردم سوریه امید تازهای داده است.» او تأکید کرد که دولت جدید باید شامل تمامی اقشار جامعه باشد و از هرگونه خشونت و انتقامجویی پرهیز کند.
گیر پدرسن، فرستاده ویژه سازمان ملل در امور سوریه، گفت که انتقال قدرت باید به صورت مسالمتآمیز انجام شود. او افزود: «مردم سوریه ۱۴ سال رنج کشیدهاند و نیاز به حمایت جامعه جهانی دارند.»
تام فلیچر، مسئول امور بشردوستانه سازمان ملل، از جامعه بینالمللی خواست تا کمکهای انسانی به سوریه را افزایش دهد. او بر نیاز فوری به تأمین غذا، دارو و پناهگاه تأکید کرد.
موضعگیری کشورهای خاور میانه به سقوط بشار اسد
حکومت ایران مدعی شد که به «حاکمیت و تمامیت ارضی سوریه» احترام میگذارد. این حکومت حمایت خود را از گفتوگوی ملی در سوریه اعلام کرد و خواستار پایان درگیریها شد.
بنیامین نتانیاهو، نخستوزیر اسرائیل، سقوط بشار اسد را «روزی تاریخی» خواند. او گفت: «اسرائیل با موفقیت مانع گسترش نفوذ حکومت ایران در سوریه شد.»
دولت عراق اعلام کرد که تحولات سوریه را از نزدیک دنبال میکند. این دولت تأکید کرد که هرگونه دخالت خارجی در امور داخلی سوریه باید متوقف شود.
وزارت خارجه مصر از مردم سوریه خواست تا برای بازسازی کشور متحد شوند. این کشور از بازگشت امن پناهندگان سوری حمایت کرد و بر لزوم حفظ وحدت ملی تأکید کرد.
ملک عبدالله، پادشاه اردن، از طرفین درگیر خواست که از درگیریهای نظامی پرهیز کنند. او گفت که سوریه نباید به هرجومرج کشیده شود و خواستار همکاری منطقهای شد.
قطر از شورای امنیت خواست تا اجرای قطعنامه ۲۲۵۴ را تضمین کند. این کشور بر اهمیت انتقال قدرت مسالمتآمیز و حفظ وحدت سوریه تأکید کرد.
عربستان سعودی اعلام کرد که با همکاری ترکیه و سایر کشورها برای جلوگیری از بیثباتی در سوریه تلاش خواهد کرد. این کشور بر اهمیت حفظ امنیت منطقه تأکید کرد.
طالبان افغانستان در بیانیهای سقوط بشار اسد را به مردم سوریه تبریک گفت. این گروه حمایت خود را از «مبارزات مردم سوریه» اعلام کرد و خواستار ایجاد دولتی اسلامی در این کشور شد.
🌴براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 7