۱۴۰۳ آذر ۲۲, پنجشنبه

النهار لبنان – فرید ماهوتچی : آیا رژیم ایران با آمریکا مذاکره خواهد کرد؟


     النهار لبنان – فرید ماهوتچی : آیا رژیم ایران با آمریکا مذاکره خواهد کرد؟

از زمان انتخابات آمریکا شاهد تغییرات شتابانی هستیم که تعیین موقعیت رژیم ایران را در شرایط جدید و ارزیابی تاثیرات مثبت و منفی آن را ضروری می‌سازد در روز سه‌شنبه 5 نوامبر، انتخابات ریاست‌جمهوری ایالات متحده برگزار شد و پس از آن، تحولات منطقه‌ای با شتاب بیشتری آغاز گردید. اروپا نگران سیاست‌های آمریکا در قبال ناتو و اوکراین است. چین نگران افزایش تعرفه‌های گمرکی است که می‌تواند به کاهش صادرات این کشور به آمریکا منجر شود. در لبنان، توافق آتش‌بس اجرا شد و در سوریه، شهرهای حلب و حمص سقوط کردند و شورشیان مسلح به پیشروی خود در حمص ادامه دادند.

از زمان انتخابات آمریکا شاهد تغییرات شتابانی هستیم که تعیین موقعیت رژیم ایران را در شرایط جدید و ارزیابی تاثیرات مثبت و منفی آن را ضروری می‌سازد.

بی‌تردید، رژیم ایران از نتیجه انتخابات آمریکا راضی نیست و آن را برعلیه منافع خود می‌داند.

طبق گزارش خبرگزاری "رویترز"، ترامپ به سیاست فشار حداکثری علیه ایران ادامه خواهد داد.

فلاحت‌پیشه، از نفرات جریان موسوم به اصلاح‌طلب می‌گوید ترامپ، اگرچه به طور ظاهری اعلام می‌کند که تنها روی برنامه هسته‌ای ایران متمرکز است و آماده مذاکره با ایران می‌باشد، اما قطعا در تلاش است تا مکانیزم ماشه را از طریق مذاکره با بریتانیا یا حتی آلمان در مورد ایران حفظ کند، که این امری خطرناک است.

فریدون مجلسی، چهره دیگری از جریان اصلاح‌طلب، در تحلیلی جامع می‌گوید که کشورهای منطقه به‌طور فزاینده‌ای به آمریکا نزدیک‌تر می‌شوند. حتی عراق به تدریج در این مسیر قرار خواهد گرفت. وی می‌افزاید، کشورهای عربی به این نتیجه رسیده‌اند که این کشورها دیگر نیاز مبرمی به دوستی با ایران ندارند، حتی اگر رهبران آن‌ها در دیدار با مقامات ایران لبخند بزنند.

تحلیل اکثر کارشناسان رژیم نشان‌دهنده تغییر شرایط است و اغلب نگرانی خود را از آن ابراز می‌کنند و خواستار تغییر در رویکرد رژیم هستند. این نگرانی به‌ویژه در میان اعضای جریان اصلاح‌طلب بیشتر به چشم می‌خورد. رسانه‌های اصلاح‌طلب نیز خواستار باصطلاح "نرمش قهرمانانه" هستند.

روزنامه "آرمان امروز" با نگاهی انتقادی به سیاست‌های رژیم در برابر آمریکا و اسرائیل توصیه می‌کند که ایران به دیپلماسی و مذاکره روی آورد تا از انزوا جلوگیری کرده و منافع خود را تأمین کند. این روزنامه بر لزوم در نظر گرفتن راه‌حل‌های مسالمت‌آمیز به‌عنوان گزینه‌ای واقع‌گرایانه تأکید می‌کند.

روزنامه "هم میهن" نوشته، بازگشت ترامپ ممکن است به تشدید تحریم‌ها منجر شود و اینگونه نتیجه‌گیری می‌کند که سیاست‌های فعلی مبتنی بر رویاروئی، ایران را بیشتر منزوی خواهد کرد. این روزنامه معتقد است بازگشت به میز مذاکره می‌تواند به تفاهم‌های جدیدی منجر شود.

روزنامه "دنیای اقتصاد" می‌نویسد، باید در سیاست خارجی کشور بازنگری صورت گیرد. این روزنامه بر لزوم بازگشت به مذاکرات به‌منظور دستیابی به تفاهم‌های جدید تأکید کرده و بر این باور است که این رویکرد راه‌حل مشکلات اقتصادی کشور می‌باشد و خواستار تقویت هماهنگی با کشورهای منطقه شده است. این روزنامه همچنین، بر لزوم اتخاذ سیاستی انعطاف‌پذیرتر و مسالمت‌آمیز با اروپا تأکید می‌کند.

اما جریان خامنه‌ای همچنان به سیاست‌های پیشین رژیم پایبند است و تمام تلاش خود را برای تقویت روحیه پیروانش انجام می‌دهد. یکی از رسانه‌های وابسته به جریان خامنه‌ای مقاله‌ای منتشر کرده که در آن به جریان دیگر می‌گوید، اصلاح‌طلبان تلاش می‌کنند ترامپ را به‌عنوان فردی ترسناک معرفی کنند تا ایران را دوباره به مسیر مذاکره بکشانند و این امر منجر به انجماد تمام ظرفیت‌های کشور پشت درهای مذاکرات برای چهار سال دیگر خواهد شد.

بنابراین، سوال اصلی این است که تا چه حد ولی فقیه می‌تواند این دعوت‌ها به «نرمش قهرمانانه» و برقراری ارتباط با دولت جدید آمریکا را بپذیرد؟ و چقدر امکان اجرایی شدن آن وجود دارد؟

دررابطه با ترامپ، او شخصی شناخته‌شده است که به دنبال معامله می‌باشد. او به صراحت این موضوع را اعلام کرده و در این مورد هیچ ابهامی وجود ندارد. بنابراین، سوال اصلی این نیست که آیا ترامپ به دنبال یک توافق است یا نه، بلکه این است که آیا رژیم ایران قادر است در دوران ترامپ وارد یک توافق با آمریکا شود یا خیر؟

در تعادل قوای کنونی و با توجه به ویژگی‌های دولت جدید آمریکا و تفاوت آن با دولت بایدن، هرگونه تعامل از سوی رژیم ایران به نوعی نوشیدن جام زهر خواهد بود که حتی تلخ‌تر از جام زهر آتش‌بس با عراق در سال 1988 است.

رژیم در ضعیف‌ترین شرایط خود بسر می‌برد. در ماه‌های اخیر، دستگاه نظامیش که یکی از ارکان بقای آن است، ضربات سنگینی متحمل شده است. در داخل کشور، تمام منابع استراتژیک خود را مصرف کرده و با جامعه‌ای روبرو است که در آستانه انفجار قرار دارد.

بنابراین، در هر توافق احتمالی، رژیم باید امتیازات ملموسی بپردازد. در مورد برنامه هسته‌ای، باید عقب‌نشینی کند. اما مهم‌تر از آن سیاست‌های رژیم در منطقه است. به‌ویژه اینکه نیروهای نیابتی‌اش در دو هفته اخیر و بطور خاص پس از اجرای آتش‌بس بین لبنان و اسرائیل و خساراتی که نیروهای رژیم در چهار روز گذشته در سوریه و استان حلب متحمل شده‌اند، شاهد شکست‌های پی‌درپی بوده‌اند.

در هر حال، یکی از جنبه‌های اصلی هر توافق، تعیین وضعیت نیروهای نیابتی رژیم می‌باشد. به عبارت دیگر، «نرمش قهرمانانه‌ای» که به خامنه‌ای توصیه می‌شود، بهایی سنگینی دارد که ممکن است باعث از دست دادن یکی از ارکان قدرت و بقای رژیم گردد.

بنابراین، اگر رژیم ایران بتواند عقب‌نشینی کند و اگر خامنه‌ای امروز آماده باشد که چنین زهر تلخی را بنوشد، مسیر سرنگونی رژیم راحت‌تر خواهد بود. البته تا این لحظه، خامنه‌ای به دلیل درک این حقیقت همچنان مقاومت می‌کند.

در ورای همه این تحلیل‌ها، واقعیت این است که رژیم ایران هیچ‌گاه قادر به کنار گذاشتن نیروهای نیابتی خود در منطقه و یا دست برداشتن از هدف خود برای دستیابی به سلاح هسته‌ای نخواهد بود، زیرا این دو عامل به بقایش ارتباط دارند. بنابراین، تنها راه حل مشکلات خاورمیانه و جلوگیری از احتمال دستیابی آن به بمب هسته‌ای، سرنگونی آن توسط مردم ایران است.



🌴براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه  

🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@ 7