۱۴۰۴ تیر ۱۴, شنبه

هشدار سوئیس در مورد تهدید فزاینده جمهوری اسلامی؛ بررسی مجدد مرگ چند دیپلمات سوئیسی در ایران



            هشدار سوئیس در مورد تهدید فزاینده جمهوری اسلامی؛ بررسی مجدد مرگ چند دیپلمات سوئیسی در ایران


سازمان های اطلاعات سوئیس هشدار داده که فعالیت های جاسوسی جمهوری اسلامی تهدیدی فزاینده برای دیپلمات های سوئیسی در تهران است. این هشدار پس از بررسی دوباره پرونده های مرگ های مرموز کارکنان سفارت سوئیس و یک گردشگر سوئیسی در ایران مطرح شده است.

سازمان اطلاعاتی فدرال سوئیس حکومت های جمهوری اسلامی، روسیه، چین، و کره شمالی را در فهرست حکومت هایی که فعالیت های اطلاعاتی شان علیه سوئیس را تشدید کرده اند، قرار داده است.

به گفته این سازمان نقش سوئیس به عنوان حافظ منافع ایالات متحده در ایران «آسیب پذیری کارکنان سوئیسی» در برابر اقدامات خصمانه را افزایش می دهد.

این هشدار در پی تحقیقات انجام شده توسط دو رسانه سوئیسی درباره چهار فقره مرگ مشکوک مرتبط با این کشور در ایران منتشر شد. این موارد عبارت بودند از:

سقوط منجر به مرگ سیلوی برونر، دیپلمات سوئیسی، از بالکن محل اقامتش در تهران

سیلوی برونر، دیپلمات، در اردیبهشت ۱۴۰۰ از طبقه هفدهم آپارتمانش در تهران سقوط کرد. مقامات جمهوری اسلامی با ادعای «مشکلات روانی»، مرگ او را خودکشی اعلام کردند.

اما بنا بر تحقیقات رسانه های سوئیسی، مردی که خود را افسر سابق سپاه پاسداران انقلاب اسلامی معرفی کرده مدعی شده است که این دیپلمات پس از ناکام ماندن یک عملیات رصد و نظارت، از بالکن به پایین انداخته شد.

بیماری ناگهانی یک وابسته نظامی سوئیس در تهران

در سال ۱۴۰۲ یک وابسته نظامی سوئیس پس از بیماری ناگهانی در تهران، در حال کما به سوئیس منتقل شد و در بیمارستان درگذشت. کارشناسان احتمال می ٔدهند که او ممکن است در جریان کار در ایران توسط عوامل حمهوری اسلامی شناسایی و مسموم شده باشد.

حمله با اسلحه سرد و گرم به یک کارمند محلی سفارت سوئیس

در حادثه دیگری در اطراف سفارت، یک کارمند محلی هنگام رفتن به محل کار هم با چاقو و هم با سلاح گرم مورد حمله قرار گرفت. تحلیلگران سوئیسی ادعای پلیس تهران را که گفته است انگیزه این حمله سرقت بوده است، رد می کنند.

ادعای خودکشی یک گردشگر سوئیسی در زندان

در مورد چهارم، یک گردشگر سوئیسی شصت و چند ساله در پاییز ۱۴۰۳ پس از آن چه به ادعای جمهوری اسلامی عکسبرداری از یک سایت نظامی و جمع آوری نمونه های خاک بود، به اتهام جاسوسی بازداشت شد. مقامات جمهوری اسلامی مدتی بعد اعلام کردند که او در زندان سمنان خودکشی کرده است. در طول بازداشت او، به مقامات سوئیسی اجازه دسترسی داده نشد.

بنا بر این گزارش ها، مقامات سوئیس اکنون این پرونده ها را مرتبط می دانند.

وزارت امور خارجه سوئیس روز جمعه ٢١ دی در بیانیه ای که نسخه ای از آن را برای بخش فارسی صدای آمریکا فرستاد، اعلام کرد که مقامات حکومت ایران در روز ۲۰ آذر به سفارت این کشور در تهران اطلاع داده بودند که یک مرد ۶۴ ساله سوئیسی به ظن «جاسوسی» بازداشت شده است.

طبق بیانیه وزارت خارجه سوئیس، این شهروند که طی ۲۰ سال گذشته در سوئیس اقامت نداشت و در آفریقای جنوبی زندگی می کرد، به عنوان گردشگر به ایران سفر کرده بود.

تمی بروس، سخنگوی وزارت امور خارجه ایالات متحده، نیز روز چهارشنبه ۱۱ تیر در پاسخ به پرسش صدای آمریکا دربارهٔ گزارش هایی مبنی بر بازداشت برخی شهروندان آمریکایی هنگام خروج از ایران، ضمن تأیید این گزارش ها، بار دیگر نسبت به سفر به ایران هشدار داد.

بخش فارسی صدای آمریکا از خانم بروس پرسید: «آیا شما گزارش های بازداشت شهروندان آمریکایی در حین خروج از ایران را تأیید می کنید؟» سخنگوی وزارت خارجه ایالات متحده در پاسخ گفت: «بله، تأیید می کنم و خوشحالم که پرسیدید، چون ما از همان ابتدا این گزارش ها را دریافت کرده بودیم.»

او افزود که واشنگتن قادر نیست دربارهٔ جزئیات این موارد به طور جداگانه اظهار نظر کند، اما تصریح کرد: «ما مدت هاست به شهروندان آمریکایی هشدار داده ایم که به ایران سفر نکنند؛ مخصوصاً در شرایط فعلی. خطر بازاداشت و زندانی شدن غیرعادلانه کسانی که در ایران با آمریکا مرتبط هستند، از جمله دو تابعیتی های ایرانی-آمریکایی، توسط رژیم بسیار جدی است.»

تمی بروس با تأکید بر خطرات فزاینده برای آمریکایی ها در ایران، گفت: «اگر در ایران نیستید، به آن جا نروید. اگر در حال حاضر در ایران هستید، تازه ترین هشدارهای امنیتی ما را ببینید و به فکر خروج امن باشید.»

او هشدار داد که این سفرها می تواند پیامدهای جدی داشته باشد و اضافه کرد: «ما درک می کنیم که ایرانی ـ آمریکایی های مقیم ایالات متحده ممکن است به هر دلیلی به فکر سفر به ایران باشند، و این احساسی است که هر کسی ممکن است داشته باشد: ملاقات با خانواده و نزدیکان. اما نروید! این کار را نکنید! نمی توانید از زندان به عزیزانتان کمکی کنید.»

بازداشت برخی از شهروندان آمریکایی را هنگام خروج از ایران تایید کرد

وزارت خارجه آمریکا بارها هشدارهای متعددی را درباره سفر به ایران صادر کرده و اعلام کرده است که جمهوری اسلامی سابقه ای طولانی در «بازداشت مستبدانه» اتباع دوتابعیتی، از جمله شهروندان آمریکایی، دارد

صدای آمریکا 
**
سوابق ماجرای  کشته شدن اتباع وشخصیتهای سوئیسی د رایران 

تحقیقات جدید پرونده مرگ‌های مشکوک شهروندان سوئیسی در ایران


در سال‌های اخیر چند شهروند سوئیسی در ایران به‌طرز مرموزی جان خود را از دست داده‌اند. اکنون یک گزارش تحقیقی از رادیو و تلویزیون سوئیس (SRF) نشان می‌دهد که این افراد احتمالا به طرز مشکوکی به قتل رسیده‌اند.

تهران؛ مه ۲۰۲۱: سیلوی برونر، دیپلمات ارشد سفارت سوئیس، از طبقه هفدهم یک برج سقوط می‌کند و جان می‌بازد. او حدود یک‌ونیم ساعت پیش از مرگ خود، پیامی با عبارت Good Buy برای دوستش می‌فرستد.

غلط املایی آشکار در این پیام که مقصود آن در واقع Goodbye بود، برای یک دیپلمات بلندپایه‌ که سال‌ها در آمریکا زندگی کرده بود، عجیب به نظر می‌رسد. افزون بر این، یک نامه خداحافظی نیز از او پیدا شد، نامه‌ای بدون تاریخ و امضا. در آن زمان، مقام‌های حکومت ایران به‌سرعت این ماجرا را "خودکشی" اعلام کردند.

اما تحقیقات جدید از رادیو و تلویزیون سوئیس (SRF) تردیدهایی نسبت به این روایت ایجاد کرده و به صراحت به احتمال قتل او اشاره می‌کند.

سوئیس در نقش حافظ منافع ایالات متحده در تهران عمل می‌کند و افشاگری‌های اخیر رادیو و تلویزیون سوئیس حاکی از آن است که این نقش حساس ممکن است دلیل مرگ برونر و دیگر موارد مرموز مرگ شهروندان سوئیسی در ایران باشد.

یک امدادگر ایرانی پس از یافتن جسد این دیپلمات ارشد گفته بود: «خودکشی منتفی است». این امدادگر بعدها از کار خود اخراج شد و حتی تحت پیگرد قرار گرفت.

پس از آن، دادستانی کل سوئیس تحقیقاتی را به‌دلیل احتمال وقوع قتل آغاز کرد، اما این پرونده در نوامبر ۲۰۲۴، به‌دلیل نبود شواهدی از دخالت شخص ثالث در مرگ، مختومه اعلام شد.

سوئیس برای "مرگ غیرعادی" شهروند خود در ایران پرونده باز کرد

با این حال، برادر سیلوی برونر در گزارش تحقیقاتی SRF می‌گوید که همیشه به این احتمال که مرگ سیلوی در واقع، قتل بوده فکر می‌کرده است. به گفته او، این دیپلمات از تهدیدهای وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی صحبت کرده بود.

برادر برونر می‌گوید "او می‌دانست که هدف اطلاعات جمهوری اسلامی قرار گرفته است."

بر اساس این گزارش، کالبدشکافی پیکر برونر نشان داد که او دچار "چندین آسیب ناشی از ضربه جسم سخت" شده بود. نکته مرموز و تردیدبرانگیز این بود که پس از انتقال جسد به سوئیس، مشخص شد که اندام‌هایی مانند قلب و مغز در جسد وجود نداشتند که این امر، بررسی‌ها را دشوار کرد.

حمله به وابسته نظامی سوئیس و قتل‌های دیگر

تحقیقات SRF به دیگر رویدادهای مشکوک در ایران نیز پرداخته‌اند:

در ژوئن ۲۰۲۳، وابسته نظامی سوئیس، سرهنگ "جی‌رولامو. ام" در حالی که به‌شدت مجروح بود در اتاق هتل خود در تهران پیدا شد. او دچار جراحاتی در ناحیه سر، زانو، قفسه سینه و شکم شده بود و کمی بعد درگذشت.

در سپتامبر ۲۰۲۳، یکی از کارمندان سفارت سوئیس در تهران با چاقو مورد حمله قرار گرفت که رسما به‌عنوان سرقت معرفی شد ـ امری نادر در ایران.

در اوایل ۲۰۲۵، یک گردشگر سوئیسی در زندانی در سمنان درگذشت. دلیل مرگ او ظاهرا خودکشی اعلام شد و حکومت ایران اعلام کرد که او بر اثر خودکشی پس از بازداشت به ظن جاسوسی، جان خود را از دست داده است.

روزنامه "برلینر تسایتونگ" پیش‌تر گزارش داده بود که این زندانی سوئیسی، نمونه‌هایی از خاک را در ارتباط با برنامه اتمی ایران جمع‌آوری کرده بود.

سوئیس از سال ۱۹۸۰، از نظر حقوقی منافع ایالات متحده را در ایران نمایندگی می‌کند. این امر، کار دیپلمات‌های سوئیسی را دشوار و خطرناک کرده است.

بیشتر بخوانید: سوئیس: ایران درباره مرگ شهروند سوئیسی در زندان توضیح دهد

مونیکا اشموتس کِرگز از وزارت خارجه سوئیس در گزارش SRF می‌گوید: «نقش ما برای ایالات متحده، باعث می‌شود که ما در معرض دید باشیم.» با این حال او ارتباط مستقیم این موضوع با پرونده مرگ‌های یاد شده را رد می‌کند.

یکی از اعضای پیشین وزارت اطلاعات جمهوری اسلامی در رابطه با این تحقیقات می‌گوید: «در بخش ما این‌طور تصور می‌شد که مرگ آن دیپلمات، کار سپاه پاسداران بوده است».

وب‌سایت خبری واتسون به نقل از او گزارش می‌دهد که سپاه پاسداران، سفارت سوئیس را "نقطه نفوذ آمریکایی‌ها" می‌داند زیرا تصور می‌کند کارکنان سفارت برای سازمان اطلاعات مرکزی آمریکا (سیا) کار می‌کنند.

بیشتر بخوانید: سوئیس "مرگ" شهروند خود در زندان سمنان را تائید کرد
اشموتس کرگز در رابطه با مورد مرگ دیگر یعنی پرونده مرگ گردشگر سوئیسی در سمنان گفت: «ایرانی‌ها در این مورد چیزی به ما نگفتند.»

به گزارش واتسون، سوئیس در پرونده برونر نیز اجازه دسترسی به روند تحقیقات را نیافت، دلیل آن هم این است که پلیس سوئیس اجازه فعالیت در ایران را ندارد.

برادر دیپلمات درگذشته سوئیسی در گزارش SRF می‌گوید: «شاید باید تا پایان عمرم با این بلاتکلیفی زندگی کنم.»


🌴براندازیم  #تيك_تاك_سرنگوني    #قیام_تنها_جوابه  

🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران  #  کانونهای شورشی

🌳# MaryamRajavi  # IranRegimeChange   

🌻 پیوند این بلاک  با  توئیتر BaharIran@ 7