وال استریت ژورنال : معامله و بازدارندگی: سیاست خارجی ترامپ در جهانی خطرناک
در حالیکه جهان به نسبت زمانی که رئیسجمهور منتخب ترامپ برای اول بار رئیسجمهور شد جای خطرناکتری است، مشاوران فعلی و سابق انتظار دارند که وی درگیریهای در حال گسترش را با ایجاد بازدارندگی در قبال رقبای خارجی و تمایل به سیاستهای معاملهگرایانه با متحدین آمریکا، هدایت کند.بنا به گفتة این مشاورین، آمریکا به اندازة کافی در طی دولت بایدن موجب ترس دیگران نشده است. آنها گفتند که دورة دوم ریاستجمهوری ترامپ با نمایش قدرت اقتصادی و نظامی آمریکا موجب برقراری صلح یا حداقل جلوگیری از گسترش بیشتر درگیریها در اوکراین، خاورمیانه و فرای آنها خواهد شد.
رابرت اُبرایان، مشاور سابق امنیت ملی ترامپ که میتواند در دولت آتی نقشی بالا بازی کند گفت، ”ما صلح از طریق قدرت خواهیم داشت. بازدارندگی ابقاء خواهد شد. دشمنان آمریکا میدانند کارهایی که توانستند بدون پرداخت بها طی 4 سال اخیر بکنند، دیگر تحمل نخواهد شد.“
به اجرا گذاشتن چنین سیاستهایی بخصوص در حالیکه روسیه، ایران و کرهشمالی بصورت یک اتحاد نظامی غیررسمی درآمدهاند که از پشتیبانی اقتصادی و دیپلماتیک چینی که بسرعت در حال تسلیح است برخوردارند، امر مشکلی خواهد بود...
این مقام سابق گفت، ”در حالیکه سربازان کره شمالی در کنار روسها میجنگند تا با استفاده از موشکهای ایرانی که نفتش را دارد به چین میفروشد اوکراینیها را بکشند، ارتباط همة این سیاستهای مختلف بهم چیزی بود که ما قبلاً با آن مواجه نبودیم. ما میتوانستیم یک سیاست جداگانه برای کره شمالی داشته باشیم. ما میتوانستیم یک سیاست جداگانه برای ایران داشته باشیم. اما اینبار باید خیلی همه جانبهتر انجام شود.“
برعکس بایدن که از فوریه 2022 با پرزیدنت ولایمیر پوتین روسیه صحبت نکرده، ترامپ علامت داده که خواهان مذاکره با پوتین برای یک مصالحه در جنگ اوکراین است. ژنرال بازنشسته کیت کلوگ که در دولت ترامپ در یک منصب بالا در امنیت ملی خدمت کرده گفت که چنین دیپلماسی شخصی میتواند در تضعیف محور جدید ضد آمریکایی کمک کننده باشد.
کلوگ که از جانب کمپین ترامپ صحبت نمیکرد اما برای یک منصب عالی در دولت جدید مد نظر است گفت، ”تمامش با این رابطة شخصی شروع میشود. ترامپ بعنوان رئیسجمهور با رهبران کلیدی رابطه برقرار خواهد کرد تا تلاش کند راهی برای مشکلات پیدا کند. شما همواره گزینههای قویتر نظیر تحریمها یا قوة قهریه را در اختیار دارید اما اینها گزینة اول نیست.“
اگر ترامپ همچنانکه در کمپین ریاستجمهوریاش گفت، تعرفههای تجاری را روی متحدین اروپائی و آسیایی افزایش دهد، متحدین آمریکا احتمالاً تحت فشار جدیدی قرار گیرند.
جرمی شاپیرو، مدیر برنامة آمریکا در شورای اروپائی برای روابط خارجی گفت، ”فکر نمیکنم ترامپ برنامهای برای از بین بردن اتحادها داشته باشد، اما بواقع این اتحادها برای او چندان مهم نیست. او فکر میکند که این اتحادها دارند مردم آمریکا را میچاپند و اینکه متحدین مثل قوم و خویشانی هستند که به خانة شما میآیند تا پول قرض کنند و بعد تمام روز میمانند و از استخر شما استفاده میکنند.“
پرزیدنت امانوئل ماکرون فرانسه در حالیکه برای روابط جدیدی با آمریکا آماده میشود، روز پنجشنبه در یک سخنرانی برای رهبران اروپائی که در بوداپست گرد هم آمدهاند نسبت به ”روابط دو سوی آتلانتیک سادهلوحانه“ هشدار داد...
اگر دولتهای اروپائی احساس کنند که دولت جدید ترامپ با کنار آمدن با روسیه بر سر اوکراین امنیت آنها را تهدید میکند، ممکن است که متحدین آمریکا دنبال بهبود روابط خود با چین یعنی ابرقدرت دیگر جهان بروند حتی اگر به معنی جدا شدن از کمپ واشنگتن باشد.
مشاوران سابق و فعلی گفتند انتظار میرود که روابط آمریکا-چین موضوع اصلی دورة دوم ترامپ باشد. انتظار میرود که او روی همان رویکرد سرسخت خود که دولت بایدن هم کم و بیش آنرا ادامه داده، تأکید و آنرا تشدید کند. ترامپ ممکن است به جنگ تجاری خود که شاخص دولت اولش بود بازگردد و برای یک درگیری احتمالی در اقیانوس آرام سرمایهگذاری بیشتری روی آمادگی ارتش آمریکا انجام دهد...
سناتور دمکرات کریس کونز هشدار داد که هرگونه اشتباه در روابط با متحدین اروپائی میتواند یک دستآورد ژئوپلتیکی برای پکن شود. او گفت، ”چینیها منتظر این هستند و برایش آماده میشوند و برای ما بهتر است در همکاری با متحدینمان با پیشرفتهای تکنولوژیکی و برنامههای چین برای کسب هژمونی مقابله کنیم.“
کاهش تعهدات نظامی آمریکا در خارج یکی از اهداف دولت اول ترامپ بود. درگیریهای فعلی در اروپا و در خاورمیانه بطور مستقیم سربازان آمریکایی را درگیر نکرده اما این بدین معنی نیست که ترامپ در حاشیه باقی خواهد ماند. بجایش، مشاوران سابق و فعلی گفتند که فرماندة کل جدید تلاش خواهد کرد بلحاظ دیپلماتیک خود را درگیر کند.
یک مقام سابق کاخ سفید ترامپ گفت، ”او میخواهد آمریکا را وارد هر درگیری در جهان بعنوان میانجی کند تا به یک راه حل دیپلماتیک برسد. این یکی از کارهای اصلی او خواهد بود که یک میانجی صلح در تمام جهان باشد“...
متحدین میگویند با ترامپ، رهبران رقیب آمریکا نمیتوانند مطمئن باشند که آمریکا تا چه حد به اقدامات آنها پاسخ خواهد داد...
ترامپ در اینکه میخواهد جنگ اوکراین پایان یابد روشن بوده، هر چند که چگونگی آنرا نگفته است. مشاورین او پیشنهاد دارند که وضعیت در همین نقطهای که هست منجمد شود که بطور ضمنی تأیید تصرف حدود 20% خاک اوکراین میباشد بعلاوه اینکه کیف را مجبور کنند که از آمال دهههایش برای عضویت در ناتو دست بردارد.
اما پوتین علاقمند به تصرف بخش خیلی بزرگتری از خاک اوکراین است و اینکه دولت آتی در کیف را کنترل کند که میتواند برای ترامپ غیرقابل قبول باشد.
اُبرایان گفت ترامپ ”کاری که باید را انجام خواهد داد تا به جنگ و کشتار خاتمه دهد. اینکه او بلحاظ دیپلماتیک چگونه اینکار را خواهد کرد را باید ببینیم. اما ترامپ کاملاً روشن کرده که کشتار باید خاتمه یابد.“
مشاوران گفتند که ترامپ مصمم بود در رابطه با ایران از بایدن سختتر باشد و اعمال تحریمها را افزایش و کمپین ”فشار حداکثری“ دولت قبلیاش را ابقاء کند، بخصوص اگر تهران به دستیابی به بمب اتمی نزدیکتر شود.
بعد، روز جمعه دادگستری آمریکا فاش ساخت که اف.بی.آی. یک طرح ایران برای ترور ترامپ قبل از انتخابات را خنثی کرده است.
یکی از مقامات سابق دولت ترامپ گفت که وی همچنان آماده گفتگو با ایران است اما تهران در پای میز مذاکره بهای سنگینی خواهد پرداخت. این مقام سابق گفت، ”شاید آنها نباید تلاش میکردند که وی را بکشند.“
کسانیکه به ترامپ نزدیک هستند گفتند که نه ترامپ و نه هم تیم او جی.دی. ونس خواهان جنگ با تهران نیستند. اما بگفتة این افراد، این بدین معنی نیست که اگر ایران تصمیم به ساخت بمب اتمی بگیرد او به کناری خواهد ایستاد.
ترامپ یک کمپین طولانی علیه آنچه که آنها را جنگهای بیپایان میخواند دارد و ممکن است که بالاخره سربازان آمریکایی را از سوریه و عراق که در آنجاها مکرراً مورد حمله گروههای نیابتی ایران قرار گرفتهاند، خارج کند.
اندرو تیبلر، یک همکار ارشد در مؤسسة واشنگتن برای سیاست خاورنزدیک که در کاخ سفید ترامپ خدمت کرده گفت، ”ما هنوز نمیدانیم که چه خواهد بود، اما رویکرد ترامپ خیلی خیلی قویتر خواهد بود، و این نباید برای کسی تعجب برانگیز باشد. محتمل است که او از دیپلماسی، تحریمها و همچنین تهدید معتبر نیروی نظامی برای رسیدن به یک نتیجه مشخص استفاده کند.“
ترامپ احتمالاً دنبال این خواهد بود که عربستان سعودی را وارد توافقات ابراهیم کند.
برعکس دولت بایدن که اسرائیل را از زدن سایتهای اتمی و تأسیسات صادرات انرژی ایران منصرف کرد، ترامپ به بنجامین نیانیاهو نخستوزیر اسرائیل گفته که در رابطه با ایران و نیروهای نیابتیاش ”آنچه که باید را انجام بده“.
با توجه به تلفات ویرانگر برای شهروندان فلسطینی و لبنانی، بعید است که نتانیاهو از حمایت نامحدود آمریکا برای عملیات نظامیاش در غزه و لبنان برخوردار شود...
ترامپ در جذب رأیدهندگان مسلمان و عرب که از ویرانی و فاجعة غزه مشمئز بودند موفق بود و در شهرهایی نظیر دیربورن در میشیگان که حضور بالای عرب-آمریکایی دارند، معاون رئیسجمهور کامالا هریس را شکست داد. بر خلاف بایدن، ترامپ، اگر بخواهد، در مجبور کردن نتانیاهو برای خاتمه دادن به جنگ بهای سیاسی محدودی خواهد پرداخت.
به قلم: یاروسلاو تروفیموف، لارا سلیگمن، الکساندر وارد
🌴براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 7سخن رو