ایلاف لندن -نظام میرمحمدی حقوقدان و کارشناس مسایل ایران: رژیم ایران در چنگال ترس و آشفتگیهای اقتصادی پس از پیروزی ترامپ!
در پی پیروزی دونالد ترامپ در انتخابات، نگرانیها و دلهرههایی ملموس در عرصه سیاسی ایران به وجود آمده است. رژیم ایران خود را برای پیامدهای احتمالی بر اقتصاد و موقعیت ژئوپلیتیک خود آماده میکند، چراکه بازار بورس تهران با نوسانات مواجه شده و ارزش پول ملی سقوط کرده است. با اینکه برخی مقامات ایرانی بهطور علنی اهمیت انتخابات آمریکا برای ایران را کمرنگ جلوه دادهاند، اما واکنشهای رسانههای رسمی و اظهارات مقامات مختلف، حکایت از نگرانیهای عمیق در این زمینه دارد.
روزنامه حکومتی «اعتماد» از شوک ایجاد شده خبر داد و تیتر زد: «بازار بورس تهران از پیروزی ترامپ شوکه شد.» با این حال، فاطمه مهاجرانی، سخنگوی دولت مسعود پزشکیان، تأثیرات مستقیم انتخابات آمریکا را رد کرد و گفت: «انتخاب رئیسجمهور آمریکا بهطور مستقیم بر ما تأثیر نمیگذارد. سیاستهای کلی آمریکا و جمهوری اسلامی ایران ثابت میمانند. ما مدتهاست برای این شرایط آمادهایم و اهمیتی ندارد که رئیسجمهور آمریکا چه کسی باشد.» او افزود: «تحریمها تواناییهای داخلی ما را به میزان قابلتوجهی تقویت کرده و اقتصاد ما به اندازه کافی قوی است که با این شرایط کنار بیاید.»
اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت امور خارجه، با لحنی محتاطانه اظهار داشت: «برای ایران، آنچه اهمیت دارد، اقدامات دولت آمریکاست.» با این حال، علیرضا زاکانی، شهردار تهران، لحنی چالشی به خود گرفت و گفت: «برای مقاومت، مهم نیست که رئیسجمهور آمریکا چه کسی باشد، زیرا اراده خداوند در حمایت از مقاومت قویتر است!»
روزنامه حکومتی «عصر ایران» با لحنی تردیدآمیز نسبت به پیروزی ترامپ واکنش نشان داد و مقالهای با عنوان «چرا ترامپ اکنون خطرناکتر از چهار سال پیش است؟» منتشر کرد. در این مقاله، مقامات را بهدلیل کماهمیت جلوه دادن این رویداد سرزنش کرده و این نگرش را به «کسی که میگوید سیل و باران یکساناند» تشبیه کرده است. این روزنامه از خصومت همیشگی ترامپ هشدار داده و یادآور شده است که اقدامات پیشین او علیه ایران - خروج از برجام، ترور قاسم سلیمانی و کاهش دو سوم صادرات نفت ایران - میتواند شدت یابد.
علی مجیدی، دیپلمات سابق، رویکرد وزارت امور خارجه در مورد کماهمیت جلوه دادن انتخابات را رد کرده و گفته است: «اتفاقات منطقه همگی به زیان ما بوده است.» حشمتالله فلاحتپیشه، رئیس پیشین کمیسیون امنیت ملی و سیاست خارجی مجلس، این دیدگاه را تأیید کرد و خروج ترامپ از برجام را گواه تأثیر بالای انتخابات آمریکا بر سیاست خارجی ایران دانست. او گفت: «نتایج انتخابات آمریکا نشان داده است که دولت آمریکا میتواند بهطور مستقیم بر روابط بینالمللی ایران تأثیر بگذارد.»
در تاریخ ۶ نوامبر، وحید شقاقی شهری، تحلیلگر اقتصادی، با تأکید بر تمرکز ترامپ بر تحریمها هشدار داد که «تحریمهای ترامپ تأثیر زیادی داشته است، بهویژه بر بخش نفت ایران. اگر او پیروز شود، ممکن است ارزش دلار در ایران حدود ۱۰ درصد افزایش یابد.» شقاقی به این نکته اشاره کرد که صادرات نفت پس از خروج ترامپ کمی بهبود یافت، اما در دوران ریاستجمهوری او به کمتر از ۵۰۰ هزار بشکه در روز کاهش یافت که فشار زیادی بر اقتصاد ایران وارد کرد. واکنش اقتصادی به پیروزی ترامپ سریع بود. شاخص سهام تهران بیش از ۷۰۰۰ واحد کاهش یافت و افتی ۰.۳۵ درصدی را تجربه کرد که این سومین روز پیاپی ضرر بود. همچنین شاخص کل بازار بیش از ۳۰۰۰ واحد کاهش یافت و ۰.۴۹ درصد افت داشت. نرخ ارز نیز به پایینترین سطح خود رسید؛ بهطوریکه دلار آمریکا به ۷۰۳۰۰ تومان در بازار آزاد رسید و اندکی به ۶۹۶۰۰ تومان کاهش یافت که همچنان ۷۰۰ تومان بیشتر از روز قبل بود. قیمت طلا نیز افزایش یافت؛ بهگونهای که قیمت سکه امامی به ۵۲.۷۵۰ میلیون تومان رسید و قیمت هر گرم طلای ۱۸ عیار به ۴.۷۱۴ میلیون تومان رسید.
روزنامه حکومتی «ستاره صبح» در ۶ نوامبر مقالهای با عنوان «اتحاد نانوشته» منتشر کرد که به پیامدهای منطقهای پیروزی ترامپ پرداخت و هشدار داد که ممکن است «جنگی میان ایران و اسرائیل و آمریکا رخ دهد.» این مقاله به این موضوع اشاره کرد که «برخی کشورهای عربی که ظاهراً با ایران متحد بودند، اکنون از درگیری ایران و آمریکا فاصله میگیرند و از نیروهای نیابتی ایران دوری میکنند. عراق اعلام بیطرفی کرده و وزیر اقتصاد لبنان خواستار خلع سلاح حزبالله شده است.»
در مصاحبهای دیگر با روزنامه «ستاره صبح»، علی بیگدلی، تحلیلگر حکومتی، از فرصت از دسترفته در دوره چهار ساله بایدن ابراز تأسف کرد و نوشت: «ایران در سالهای اخیر فرصتهای خوبی داشت... ما باید در دوران دموکراتها پیشرفت میکردیم. مشکل در آمریکا نیست، بلکه در بحران داخلی حلنشدهای است که وجود دارد. چگونه دولت دموکراتها طی چهار سال در کاخ سفید نتوانست به نفع ایران عمل کند؟ هیچکس نمیتواند ادعا کند که انتخابات آمریکا برای ایران اهمیتی ندارد.»
حسامالدین آشنا، مشاور پیشین حسن روحانی، در واکنش به پیروزی ترامپ در انتخابات ۲۰۲۴ در شبکههای اجتماعی نوشت: «آمریکای ترامپ در سال ۲۰۲۴ بهطور اساسی با آمریکای ترامپ در سال ۲۰۱۶ متفاوت است، بلکه دینامیسم جهانی و منطقهای نیز بهکلی تغییر کرده است. آیا جمهوری اسلامی ایران تنها کشوری است که تغییری نکرده است؟»
مهدی مطهرنیا، تحلیلگر حکومتی، از احتمال «جنگ کوچک» میان ایران و اسرائیل هشدار داد و اشاره کرد که ترامپ احتمالاً اقدامات پیشگیرانه و هدفمند علیه تهران را شدت میبخشد.
با وجود ادعاهای مربوط به مقاومت، نتیجه انتخابات آمریکا در واقع ضربهای به اقتصاد شکننده ایران وارد کرده و به نگرانیهای عمیق در تهران درباره پیامدهای احتمالی بازگشت ترامپ به ریاستجمهوری پرداخته است
🌴براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 7سخن رو