ایلاف لندن – سعید عابد : شکست رژیم آخوندی ایران درسوریه به عراق هم سرایت کرد
در سالگرد کشته شدن قاسم سلیمانی، تروریست اصلی رژیم ایران، جنایات او در سوریه و عراق به تصویر کشیده و تصاویر او در میان شعارهای "لعنت بر سلیمانی" در این دو کشور به زیر کشیده شد. این اتفاق در شرایطی استثنایی در پی سقوط رژیم اسد در سوریه تحولات چشمگیری را در منطقه، بهویژه در عراق، به دنبال داشته است.به زیر کشیده شدن دیکتاتوری اسد، بهعنوان شکستی سخت و استراتژیک برای رژیم ایران، تعادل قوا را در عراق به زیان رژیم ایران برهم زده است. اکنون نیروهای حشد الشعبی، شاخه شبهنظامی سپاه قدس در عراق، با خطر فروپاشی مواجه هستند. ابراهیم صمیدعی، مشاور سیاسی نخستوزیر عراق، در یک مصاحبه تلویزیونی گفت: «عراق نمیتواند پس از سقوط رژیم اسد و تضعیف حزبالله در لبنان همچنان شمشیر محور مقاومت باقی بماند. اکنون ما مسئولیت داریم با گروههای مسلح همکاری کنیم تا درباره انحلال و ادغام آنها در ساختار سیاسی کشور تصمیمگیری نمائیم» (الشرق الأوسط، 18 دسامبر 2024).
شاید این اظهارات پاسخی به ادعاهای رژیم ایران و نیروهای نیابتی آن باشد که سعی میکنند «با سیلی صورت خود را سرخ نموده» و وانمود کنند که «مقاومت» - که در حقیقت سیاست جنگافروزی و صدور تروریسم رژیم است - همچنان پابرجا مانده است.
در یک نشست با مداحان رژیم در تاریخ 23 دسامبر 2024، علی خامنهای، رهبر رژیم جمهوری اسلامی، از «مردان مؤمن حاضر که بزودی در یمن، عراق، لبنان، فلسطین و سوریه حضور خواهند یافت» بهعنوان عناصری که میتوانند اوضاع را تغییر دهند، یاد کرد. همچنین یکی از نزدیکان وی، احمد خاتمی، اعلام کرد: « تا زمانی که آمریکا از منطقه اخراج شود مقاومت ادامه خواهد داشت » (فرارو، 17 دسامبر 2024).
اما واقعیت بهکلی متفاوت است. سخنگوی کتائب حزبالله، یکی از جناحهای حشد الشعبی، اذعان داشت: «شرایط بحرانی است ومواضع گروهها بر این اساس شکل میگیرد. دیگر مسئله شجاعت یا بیباکی نیست» (الشرق الأوسط، 23 دسامبر 2024).
آنچه که «الشرق الاوسط» به نقل از سخنگوی کتائب ومشاور نخستوزیر عراق درج نموده است، نشاندهنده وضعیت شکننده نیروهای وابسته به رژیم ایران است، نیروهایی که حتی در داخل عراق نیز دیگر نمیتوانند نقش قبلی خود را ایفا کنند. بهویژه آنکه این گروهها به دلیل فساد، سرکوب و قتل، از سوی مردم عراق منفور هستند. اکنون که رژیم ایران به شدت تضعیف شده، بقای این نیروها نیز در خطر قرار گرفته است.
رهبر گروه "حرکت نجباء حزبالله "، یکی از جناحهای تحت امر رژیم ایران در عراق، فاش کرد که توافقی میان شبهنظامیان و نخستوزیر عراق حاصل شده است. طبق این توافق، این گروهها عملیات نظامی علیه اسرائیل را متوقف کرده و درباره تحولات سوریه سکوت خواهند کرد. وی افزود: «ایران به ما آزادی تصمیمگیری در مورد مسائل مرتبط با سوریه را داده است» (انتخاب، 23 دسامبر 2024).
اظهارات اسماعیل بقایی، سخنگوی وزارت خارجه ایران، در تاریخ 23 دسامبر 2024 نشاندهنده ضعف موقعیت رژیم در عراق است. بقایی اذعان داشت که: «فشارها بر دولت عراق برای انحلال حشد الشعبی ادامه دارد و تصمیمگیری درباره این نیروها به عهده عراقیهاست». رژیم ایران، که دیگر نمیتواند از نیروهای نیابتی خود حمایت کند، مجبور است تنها به پناه دادن به برخی از آنها، همچون قیس خزعلی، رهبر گروه «عصائب اهل حق»، اکتفا کند. طبق گفته سخنگوی این گروه، خزعلی مدتی است که در ایران به سر میبرد و برای «ادامه تحصیلات دینی» به قم رفته است (الشرق الأوسط، 22 دسامبر 2024).
از دست دادن نفوذ در عراق، فاجعهای جبرانناپذیر برای خامنهای محسوب میشود. او بارها بر اهمیت «عمق استراتژیک» برای بقای رژیمش تأکید کرده و گفته بود: «عمق استراتژیک گاه از حیاتیترین نیازهای کشور و شاید مهمتر از آن باشد» (وبسایت رسمی خامنهای، 2 اکتبر 2019).
اکنون این «نیاز حیاتی»در سوریه فروپاشیده و با رسیدن موج این تحولات تکاندهنده به عراق، خامنهای با سرنوشتی تیره و تار مواجه شده است.
سعید عابد عضو کمیسیون شورای ملی مقاومت ایران، فعال حقوق بشر و کارشناس امور ایران و خاورمیانه
🌴براندازیم #تيك_تاك_سرنگوني #قیام_تنها_جوابه
🍏# مجاهدین_خلق ایران #ایران # کانونهای شورشی
🌳# MaryamRajavi # IranRegimeChange
🌻 پیوند این بلاک با توئیتر BaharIran@ 7